24 nyårstips att fira in 2024

Nyår närmar sig och många planerar att bjuda in till middag eller fest. Vad kan väl vara bättre än att fira årets sista dag tillsammans med familj och vänner? Med god mat, bubblor i glaset och ett glittrande gott humör blir det extra roligt att säga hej till 2024. Vi har samlat ihop några tips som förenklar firandet och höjer stämningen.

#1 Kyl bubblet

Oavsett om du föredrar champagne, cava, mousserande vin, läsk eller mineralvatten i glaset så hör kittlande bubbel tolvslaget till. Eller hur? In med godsakerna i kylen i god tid så bubblet är väl kylt när klockan slår tolv. Förbered gärna genom att ställa fram glasen på en fin bricka.

#2 Fixa välkomstdrinken

Att bjuda på välkomstdrink brukar uppskattas. Var redo när det ringer på dörren. Se till att det finns tillräckligt med glas och ställ gärna i ordning dem på en fin bricka. Kom ihåg att även bjuda på alkoholfria alternativ och servera i lika fina glas som de alkoholhaltiga alternativen.

#3 Bjud in med en välkomnande entré

En hall som känns välkomnande och inbjudande betyder mycket. Mys till det med en ny dörrmatta, häng fram ditt finaste skohorn och ställ fram några paraplyer – om det är risk för regn. Tänd ett ljus i en lykta utanför dörren så känner sig gästerna extra välkomna!

#4 Låt doften sätta stämningen

Med doftljus och doftpinnar skapar du stämning och en väldoftande atmosfär hemma. De kan påverka känslan i ett rum och hur det uppfattas av besökare. Välj en favorit eller två som passar just ditt hem!

#5 Plocka bort de allra juligaste dekorationerna

Jul är kul men när det vankas nyårsmiddag känns det kanske inte helt rätt med tomtar överallt. Plocka bort nissar och nötter. Ge plats för silver och serpentiner istället. Eller guld och glamour! Uppdatera nyårsdukningen med nytt porslin, vackra glas eller varför inte en kandelaber?

#6 Gör en vacker nyårsdukning

Att fira in ett nytt år är speciellt. Ett bord som är vackert dukat i nyårsanda gör mycket för helhetsintrycket och stämningen. Börja i god tid. Putsa besticken, placera glasen i rätt ordning vik servetterna snyggt och glöm inte blommor. Det syns när du lagt omtanke på dukningen.

#7 Nyårspyssla med barnen

På julafton brukar väntan på tomten kännas lång – i alla fall för de små. På nyårsafton är det tolvslaget som barnen vill vara med på – om de får och orkar. Men dagen är lång så det gäller att hitta på lite roligheter. Pyssla! Gör egna dekorationer och nyårshattar eller varför inte en fin present?

#8 Fira tolvslaget med barnen redan vid lunch

De allra minsta barnen har kanske inte koll på vilket tolvslag som gäller. Låt klockan 12.00 bli en extra festlig stund för dem! Låt dem klä upp sig, duka fint, tänd levande ljus och sätt på deras favoritmusik. Lite extra lyxigt ska det vara såklart. Avsluta gärna med någon rolig aktivitet.

#9 Bädda rent och vakna i en fräsch säng 2024

Finns det något bättre än att sova i nytvättade sängkläder? Bädda rent årets sista dag och vakna 2024 i mjuka favoriter. Skapa härlig nyårskänsla med ljusa textilier och fina mönster. Linne, bomull eller bäckebölja – vad gillar du att sova i?

#10 Ta det lite lugnt mellan varven

Stressa inte. Du hinner! Visst är det en del att fixa med men ställ inte för höga krav på dig själv och ditt hem. Unna dig ett fotbad, läs några kapitel i en bok och lyssna på musik som får dig på gott humör. Om du börjar i god tid så blir det roligare att städa, duka och laga mat. Gör det tillsammans med någon så blir det ännu roligare!

#11 Se till att badrummet är redo och rent

Mys till det lite i badrummet. Ställ undan tandborstar, rakhyvlar och halvtomma flaskor. Tänd ett doftljus eller två (på ett säkert ställe) eller ställ in några doftpinnar. Uppdatera med nya handdukar, en fräsch badrumsmatta och förvara toalettpappersrullarna i en snygg korg.  

#12 Bestäm vad du ska ha på dig

En avslappnad hemmafest ställer sällan krav på någon speciell klädsel. Men visst är det roligt att klä upp sig lite? Smoking och långklänning är kanske att ta i men en festlig klädsel gör underverk för humöret. Planera vad du ska ha på dig så slipper du stå och slita ditt hår i sista sekund.

#13 Våga dig på ett champagnetorn

Det ÄR kul att ta ut svängarna lite. När ska man våga sig på ett champagnetorn om inte på nyårsafton? Ett osmidigt sätt att servera champagne på för det blir överfyllda glas och väldigt rinnigt – men såååå härligt! Gör det. Det blir kul!

#14 Ni behöver inte äta hela tiden :-)

Först små snittar och snuttar. Sedan förrätt, varmrätt och dessert. Kanske en chokladbit eller pralin till kaffet. Ost och kex är ju också gott. Sedan ska det väl vara något till bubblet. Och nattamat! Men du… Tänk på att det finns bra catering om orken tryter och man behöver inte ha ALLT.

#15 Nyårskänsla med guld och silver

Nyårsafton andas väldigt mycket metallfärger som guld, silver och koppar. Se över vilka färger du redan har i din inredning. Finns det några du kan framhäva? Vill du ha en enhetlig och stilren nyårskänsla – välj en metallfärg. Drömmer du om ett mer lekfullt intryck? Välj flera!

#16 Om du är bortbjuden

Du kanske inte firar hemma? Om du är bortbjuden på nyårsafton är det alltid trevligt att ha med en gå-bort-present. Blommor, lyxig handtvål, ljuslykta, handdukar, sällskapsspel och doftljus är några bra tips på saker att ha med sig till festen.

#17 Tänd Svanenmärkta stearinljus

Vad vore nyår utan tända ljus? Trist, tycker vi. Tvärtom så vill man gärna ösa på med många för att maxa myset och få till det där riktiga nyårspirret. Det är ju en kväll med förväntan och framtidstro i luften. Välj Svanenmärkta ljus som innehåller minst 90 procent stearin. Ett bra val för både hälsan och miljön.

#18 Tänd upp ute!

Glöm inte bort trädgården, uteplatsen eller balkongen. Få till en personlig och mysig oas med nyårsdekoration och utebelysning. Dekorera med ljusslingor som lyser upp och skapar stämning. Varför inte ladda ett eldfat eller en eldkorg med ved och överraska gästerna med? Perfekt med en brasa att värma sig vid tolvslaget!  

#19 Skriv ett brev till dig själv att läsa i framtiden

Nu är det tid för eftertanke och reflektion. Hur har 2023 varit egentligen? Vad har varit bra och vad har varit mindre bra? Skriv några rader om hur du har upplevt året och spara. Låt även barnen skriva en liten hälsning som ni kan läsa upp nästa nyårsafton när det är dags att summera 2024.

#20 Ta makten över 2024

När du har summerat året som gått är det dags att blicka framåt. Nu väntar ett nytt år med nya möjligheter. Fundera över hur du vill att 2024 ska bli. Vad vill du uppnå och hur ser dina drömmar ut? Du kanske vågar dig på att avge ett nyårslöfte. Utmana dig själv!

#21 Skapa en spellista med härliga låtar

Ingen fest utan bra musik, eller hur? Sätt stämningen med några bra spellistor som kan rulla under kvällen. Lite lugn bakgrundsmusik under middagen och sedan dansmusik när ni har ledsnat på att sitta still. Kanske ett musikquiz som alla kan vara med på? Perfekt att köra i väntan på tolvslaget!

#22 Se till att alla får plats

Oavsett om du bjuder på en lång avsmakningsmeny med massor av vänner eller om familjen samlas för att fira tillsammans kan det bli många rumpor. Har du tillräckligt med stolar? Ta en jakt i källaren, hos grannen eller be dina gäster ta med sin sittplats. Kanske passar en temporär lösning bäst med en sittpall, fällstol/klappstol. Du vill ju såklart att din gäst ska ha det bekvämt hela kvällen lång.

#23 Nattamat på fina fat

Mackor, korv med bröd eller Janssons Frestelse. Vad vi vill ha till nattamat varierar. Men visst brukar det smaka bra med något i magen efter tolvslaget? Förbered så mycket som möjligt. Har du tillräckligt med assietter och bestick? Och vilka glas passar bra? Det är kanske dags för något nytt? Psst! Glöm inte servetter.

#24 Skapa årets första minne tillsammans

Året går mot sitt slut och visst vill man fira in det nya året på bästa sätt! Bjud hem nära och kära till en fantastisk hemmafest och skapa årets första minne. Maskeradfest, White party eller gala? Välj ett tema som blir minnesvärt och dekorera hemmet efter det!

Lycka till – gott nytt år!