Taklampor

78 varor
;

Taklampor och hallampor som skapar stämning i hemmet

Rätt taklampor kan hjälpa till att ge hela rummet just den känsla du letar efter. Taklampor är ofta kronan på verket i ett rum och avgörande för hur ett rum upplevs. Rätt taklampa sätter stilen och skapar den rätta stämningen.

Taklampans form och design ska gå hand i hand med rummets övriga inredning. Men när du ska välja en taklampa är det viktigt att inte bara tänka på färg och form utan även fundera över dess funktion. Hur kommer taklampan att fungera med rummets övriga belysning? Har du annan stämningsbelysning så kan det vara bra att taklampan står för att kunna ge ordentligt med ljus när det behövs.

Hängande lampor för allmänbelysning

När man väljer belysning till ett rum, börjar man oftast uppifrån med att hitta en taklampa. Oavsett om det gäller sovrum, kök eller vardagsrum så är allmänbelysning viktigt. Utifrån den grunden kan man bygga vidare med annan belysning för att komplettera.

En pendellampa - eller flera stycken - kan passa bra över köksbordet eller matplatsen. I vårt stora utbud av taklampor finns lampor i olika material som glas, metall och trä. Du kan också välja på många färger, som som svart, vit, blå, grön, grå eller färgerna guld och mässing.

Plafonder och spotlights

En takplafond är ett bra val till allmänbelysning när man inte vill använda så mycket av takhöjden. En plafond monteras nämligen nära taket jämfört med en pendellampa som hänger ner från taket.

En del plafonder har spotlights, vilket är ett utmärkt sätt att sprida ljus i hela rummet eller att fokusera det genom att rikta enskilda spotlights mot speciella föremål eller ytor.

Välj rätt taklampa

Innan du väljer belysning till dina rum därhemma kan det vara bra att tänka igenom var det behövs ljus – och vad som funkar bäst. Rätt belysning kan bidra till en skön och trivsam stämning. Ljus påverkar vårt humör och välbefinnande, ibland utan att vi tänker på det.

Tips på kökslampa för matplatsen

För egentid, middagar på tu man hand, spelkvällar med vännerna, kvällsmat med familjen, läxförhör och dagar när jobbet följer med hem. Matplatsen är mycket mer än en plats där vi äter. Välj gärna ljuskälla efter vad du kommer att använda rummet till eller vilken känsla du vill åt. Tänk på att belysningen ska sprida ett jämnt ljus i alla riktningar och kunna lysa upp hela rummet. För att skapa ett mjukare ljus vid exempelvis middagar är en dimmer ett smart tips. Det kan kännas skönt att kunna reglera ljusstyrkan.

Placera gärna lampan ungefär 60–70 centimeter över bordsytan. Har du ett längre bord kan det vara både snyggt och praktiskt med två lampor. Tänk då på att hellre placera dem centrerat mot bordets mitt. Hängs de med för brett avstånd får du inte en lika fin inramning av bordet.

För att underlätta matlagning och andra köksaktiviteter är det viktigt med riktad belysning över arbetsytor som diskbänkar och spisar.

Köket är ofta hjärtat i hemmet där mycket av vardagens aktiviteter äger rum, från matlagning till familjemöten och sociala tillställningar. Därför är det viktigt att ha rätt typ av belysning för att skapa en praktisk och trivsam atmosfär.

Tips på taklampa för sovrummet

Skapa ett sovrum som utstrålar lugn och harmoni. Det ska vara en plats för rekreation och avkoppling där du enkelt kommer till ro. Rätt belysning bidrar till att rummet känns mysigt och inbjudande. Tänk allmän belysning, stämningsljus samt funktionsljus. Det allmänna ljuset lägger en grund i rummet och ger den belysning som behövs i vardagen. I fönstret och rummets hörn passar det bra att addera ett mjukare, stämningsfullt ljus.

Över sängen eller på sängborden är det bra att komplettera med läslampor. En sänglampa ska sitta så att den kan vridas. Du ska kunna ha den tänd oavsett om du sitter eller ligger i sängen. Samtidigt ska den inte störa den som ligger bredvid. En bordslampa är mer flexibel men kräver mer plats än en vägglampa.

Tips på taklampa för vardagsrummet

Precis som i de andra rummen behövs både allmän-, funktions- och stämningsbelysning. Om du kombinerar de tre belysningstyperna så får du till en variation av riktat och diffust ljus. Det senare är motsatsen till riktat ljus och sprider helt enkelt ljuset bredare i rummet, ofta med ett mjukare sken.

För att få till ett behagligt ljus som sprider sig runt soffan är två taklampor i olika höjd ett bra val. Har du en dimmer inkopplad är det enkelt att skapa olika sorters sken beroende på vad du ska göra i rummet. Alla armaturer är dimbara om man använder en dimbar ljuskälla.

Tycker du om att läsa eller handarbeta i soffan eller fåtöljen är en golvlampa ett smart val. Beroende på vilken typ av golvlampa du väljer kan du antingen använda ljuset för att lysa upp en del av soffan eller rikta det ner i till exempel en bok.