Rå om ditt hem

Vad gör man en lördag när tiden går långsamt? Eller en seg söndag som liksom aldrig kommer igång. När det är grått och trist ute och lusten att göra något finns – men du vet inte vad. Vi vet! Du kan städa, sortera, rensa, möbelvårda och tänka till kring förvaringen där hemma. Vi har tipsen och produkterna som hjälper dig!

1. Skapa plats

Skapa plats hemma genom att sälja, skänka eller slänga det du inte använder. Om du inte har använt föremålet, klädesplagget eller skorna under det senaste året kommer du nog inte göra det i år heller. Har du många dubbletter? Ta beslut och behåll bara det som du verkligen tycker om!

Tips som får ditt hem att kännas rymligare än det är

  • Välj låga möbler framför höga. Då skapar du en illusion om extra utrymme.
  • Ljusa färger öppnar upp och ger mer rymd.

2. Ge var sak sin plats

Stökigt hemma? Var sak på sin plats gör hemmet mindre rörigt. Planera och organisera så blir hemmalivet lite enklare. Förvara sakerna i det rum som de brukar användas i så slipper du springa runt i lägenheten eller huset. Om allt har sin givna plats blir det lättare att städa och hitta det som du letar efter.

Tips på smart förvaringsplats som många glömmer bort

Trappan! Ta tillvara på utrymmet under den genom platsbyggda hyllor eller traditionella vägghyllor. In med skor, väskor och annat som inte används varje dag – eller fixa till en liten sorteringsstation för återvinning!

3. Bra att kunna se vad du har

Vitrinskåp är inte bara till för glas och porslin. Det är ett skåp som funkar bra i alla rum. Perfekt att kunna se vad skåpet rymmer oavsett om det handlar om textilier i badrummet, böcker i vardagsrummet eller bra-och-ha-grejer i hallen. Håller du ordning på innehållet blir det dessutom fint att titta på. Vill du dölja något? Göm det i en vacker korg eller låda inne i vitrinskåpet.

Tips på förvaring som även är en snygg inredningsdetalj

Sideboard! Om du inte redan har ett så skriv upp det på önskelistan. Det är inte bara en bra förvaringslösning utan även en möbel som lyfter inredningen rejält. Stuva undan det du vill gömma i det och ställ det du vill visa ovanpå.

4. Smart förvaring för smått

Kryddburkar, påsklämmor, knäckformar och kryddmått i köket. Smycken, tops, smink och bomullspads i badrummet. Det blir lätt rörigt om man inte organiserar smart. Förvara små saker i små askar, korgar eller burkar. De får plats i skåp och lådor. Och glöm inte att använda väggarna till förvaring. Krokar ”slukar” mer än man kan tro!

Tips om du har ont om plats – tänk uppåt väggarna

Använd väggarna till förvaring. Upp med hyllor, tavellister, krokar och kroklister. Du får undan och får det fint på köpet. Att hänga upp till exempel smycken och torkade blommor blir väldigt dekorativt. En nätkasse eller korg med lite smått och gott i blir också fint.

5. Gör det lättare att städa

Vägghängd förvaring gör det även enklare att städa. Färre ben gör det lättare att fara fram med såväl dammsugaren som moppen. Häng upp stolarna på bordet om det går och plocka undan innan du drar igång. Bort med kläder, post, tidningar, väskor, påsar och annat som har en förmåga att hamna lite här och var. Tänk på att inte ha för många saker framme. Det är roligt med dekoration men prydnadsföremål samlar damm.

Tips! Kombinera gärna dekoration och förvaring

Toalettpappersrullar i en fin korg, småflaskor i badrummet i en vacker skål, olivolja och kryddor på en liten bricka. Det finns många lösningar som är både dekorativa och praktiska.

6. Gör det enkelt för barnen

Vem har inte trampat på legobitar och svurit högt? Förfasats över pusselbitar på matbordet, suckat när dockorna plötsligt har flyttat in i badrummet eller soffan blivit garage för hundra småbilar? Leksaker har en förmåga att ta över hela hemmet och barn är sällan sugna på att städa undan. Bra, enkel och rolig förvaring gör att det går snabbt och lätt. Välj mellan stängd och öppen förvaring eller blanda friskt. Sittbänkar och puffar med möjlighet att förvara i är smart. Lägg till några lådor och korgar så ska det nog ”bli ordning på torpet”.

Tips för att få undan leksaker och spel

Bra, enkel och rolig förvaring underlättar om du vill få barnen att hjälpa till!

7. Ge dina möbler den kärlek de förtjänar

Låt dina möbler få en bra start på det nya året! Soffan, sängen och matgruppen är de möbler som utgör grunden i hemmet. De utsätts dagligen för smuts och slitage. Ta väl hand om dina möbler så håller de sig fina i många år framöver.

Lär dig mer om olika material och hur du tar hand om dem i våra guider på mio.se – eller besök din Mio-butik för att rådfråga våra kunniga säljare!

Här kommer några tips som gör att möblerna håller sig fina längre.

Matgruppen

Rengör både bord och stolar med en väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa. Använd bara vatten. Ta reda på vilket träslag din möbel är tillverkad i och vilken typ av ytbehandling träet har behandlats med. Olje- och vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelolja innan de används. Det gäller framför allt bordsskivans ovansida, för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Tänk på att alltid använda glasunderlägg och torka bort spill direkt. Marmor är precis som trä ett levande material. Varje skiva är unik. Skydda den med sprayvax – gärna en gång i månaden.

Soffan

TV-kvällar, barnkalas och fester sätter sina spår. Ta bort eventuella fläckar som har uppstått i soffan under året med exempelvis skumrengöring. Dammsug noga i såväl sittytan som under och i varje liten vrå där smulor och annat kan ha hamnat. Vädra gärna dynorna och klappa ur damm som kan ha samlats. Glöm inte att impregnera soffan inför framtiden.

Ett bra husmorstips om någon råkar spilla vin i soffan – snabbt på med salt eller potatismjöl som suger upp vinet. Dammsug efter en stund.

Sängen

Vi tillbringar en stor del av våra liv i sängen. Börja med att dammsuga den noga. Glöm inte bort utrymmet mellan madrasserna och under bäddmadrassen. Rengör med textilschampo för att få bort smuts och fläckar. Vänd och vädra bäddmadrassen om du inte gjort det nyligen.

Tänk på att skydda madrassen genom att använda ett madrasskydd. Vi har flera att välja mellan. Bäddmadrassen bör vädras och/eller dammsugas varje gång du byter sängkläder.

Ett smart tips är att köpa vårt sängvårdskit som innehåller rengöring och fläckborttagning för bädd- och resårmadrass. Fläckborttagningsmedlet har även en antibakteriell funktion. Mio Medlem? Då får du kitet för halva priset!

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.