Så skapar du fina stilleben

Nu längtar vi efter att umgås och bjuda hem vänner. Det är roligt med gäster men många tycker det kan vara svårt att få till det där lilla extra hemma. Här ger vi tips på hur du bygger fina stilleben och får vitrinskåpet att se inbjudande och inte bara stökigt ut.

Enkelt, roligt och lyfter rummet!

 • Jobba alltid i grupperingar. Sprid inte ut saker för mycket. Börja till exempel med en bordslampa på ena sidan, sedan en enhet av tre i nästa grupp. Det kan vara en vas med lite höjd tillsammans med två lägre prylar såsom en burk och en skål. Sedan kanske något liggande som en bok, några magasin eller en fin bricka som du kan bygga på.

 • Tänk både högt och lågt. Skapa djup och olika dimensioner genom att välja olika höjder på exempelvis vaser, ljusstakar och ljuslyktor.  

 • Mixa material. Låt blankt möta matt, hårt möta mjukt och så vidare. Genom att skapa intressanta möten mellan sten, glas, trä och metall får du ett mer effektfullt stilleben. Olika ytor och texturer som lyfter varandra ger ett intressant uttryck.  

 • Det är alltid fint med något organiskt inslag. Plocka med dig naturen in. En kvist från trädgården, en vacker blomma eller några skira strån blir ett livfullt och vackert inslag.  

 • Häng en tavla eller spegel ovanför om du har byggt några stilleben på en skänk. Tänk allt som en enda stor komposition. Det ska hänga ihop.

Gör fint i vitrinskåpet

Ett vitrinskåp är en möbel med många möjligheter. Ett skåp med glasdörrar kan användas till mer än förvaring av finporslinet som kanske inte kommer fram så ofta. Varför inte skapa vackra stilleben i det och visa upp favoritsaker, kära minnen och exotiska resefynd?

Noga utvalt och genomtänkt

 • Ordning och reda är en bra grundregel. Om du börjar slänga in diverse prylar bara för att bli av med dem skapar du snabbt kaos i skåpet. Ställ dig frågan om du skulle ha placerat samma sak på en öppen hylla mitt i rummet.

 • Visa upp vackra ting! Se vitrinskåpet som ett litet ”skyltfönster”. Ställ in fint porslin, en vas, några böcker med omslag du tycker om och ett fåtal accessoarer som kompletterar. Det ser inbjudande och ombonat ut, ger det där lilla extra.  

 • Det personliga är viktigt. Blanda gammalt med nytt. Ställ in en liten växt, dina första små skor, sonens inramade teckning, ett roligt loppisfynd och en vas med attityd. Skapa ett personligt intryck.  

 • Tråkiga papper och pärmar kan gömmas i vackra pappersboxar och korgar. Visst går det att förvara kontorsmaterial på ett elegant sätt!  

 • Finporslinet förtjänar kanske att pryda och förgylla insidan av ditt vitrinskåp. Låt det synas och glänsa – kanske till och med få belysning på sig?  

 • Att tänka på! Det finns inga regler eller pekpinnar. Innehållet i ditt vitrinskåp är unikt just för dig. Plocka ihop det du vill visa upp och skapa din egen dekorativa förvaringsmöbel.

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.