Fönsterlampor för en stämningsfull miljö

För att få en mysig stämning hemma behövs flera små ljuspunkter, istället för bara en enda stor ljuskälla. Glöm inte dina fönster när du bygger upp ljuset i hemmets alla rum. En vacker och stämningsfull fönsterbelysning kan göra hela skillnaden.

Hur väljer jag rätt fönsterlampa?

Det kan se lite tomt ut i ett fönster utan fönsterlampor. För att lysa upp dina fönster kan du använda både en fönsterlampa på fot eller en pendel, det vill säga en hängande fönsterlampa. Du kan också använda fönsterlampan för att skapa punktbelysning i resten av rummet genom att hänga den över exempelvis diskbänken eller köksön. Till fönstret kan du också använda en liten bordslampa. Den passar lika bra i ett fönster som på ett bord eller en hylla inne i rummet. Testa olika modeller med hög eller låg lampfot, med eller utan skärm.

Eftersom alla hem ser olika ut och vi alla har inrett i fönster på vårt eget sätt med gardiner, blommor och andra inredningsdetaljer har vi ett stort urval av belysning som passar till fönstret.

Vi har fönsterlampor i olika material såsom klarglas, opalglas och metall. Vi har även en fönsterlampa med detaljer i mässing, gjord av mönstrat glas som påminner om kristall.

Rikta ljuset rätt

Om du vill att ljuset ska riktas ned passar fönsterlampor i metall eller mörkare glas. Men om du föredrar att ljuset sprider sig mer i fönstret kan du välja en fönsterlampa i ljust glas eller där glödlampan är synlig.

Med ett ljusare material som släpper igenom mer ljus är det bra att tänka på att inte använda en alltför stark ljuskälla. För starkt ljus invid fönstret kan göra att man blir bländad, och fönstret kan ta alltför stor plats i rummet om det får en mycket stark belysning.

Innan du bestämmer dig för en bordslampa eller en pendel att ställa i ditt fönster behöver du mäta djupet på fönsterbrädan. Det är lätt att glömma bort att tänka på att även lampskärmen tar plats.