Skapa en tavelvägg

Tavlor ger en personlig och ombonad känsla i hemmet. Ibland räcker det med att sätta upp en tavla, men ibland kan en hel vägg vara att föredra. En fin tavelvägg består av rakt hängande tavlor med lagom mycket mellanrum, strukturerade på ett sådant sätt att de inte ger ett rörigt intryck. Låter det krångligt? Vi hjälper dig!

Välj motiv

Börja med att leta efter motiv du tycker om samt lämpliga upphängen. Att hålla sig till två eller tre färgkombinationer hjälper till att skapa harmoni i tavelväggen. Variera gärna storlekarna på dina tavlor/affischer - det ger mer liv och dynamik!

Vi har mängder av posters i olika färger, storlekar och stilar i sortimentet. Du hittar dem på länkarna här nedan.

När du hittat dina motiv behöver du en ram eller annat upphänge. Valet av ram är mycket viktigt; den har nämligen stor betydelse för helheten. Om du inte vill använda en ram kan du hänga upp affischer med en klämma som du spikar upp på väggen. 

Verktyg

Vill du hänga upp dina tavlor horisontellt bredvid varandra? Förenkla processen med ett vattenpass, snöre och tejp. Det hjälper dig att hålla en rak linje. Ett annat tips är att göra ditt eget upphängningsverktyg:

  1. Ta en tunn list och skruva fast en knopp eller skruv i övre delen. Denna skruv ska du sedan hålla i. Skruven ska inte gå igenom listen.
  2. På listens nedre del skruvar du en skruv halvt igenom så den vassa delen tittar ut på baksidan och skruvskallen på framsidan.
  3. Häng tavlan på skruven och måtta in var på väggen du vill ha den. Tryck sedan lätt på tavlan så den vassa delen av skruven gör ett märke i väggen. Där sätter du sedan skruven.

Förslag på kombinationer

Endast fantasin sätter gränser! Här och vi satt ihop olika förslag på kombinationer till en tavelvägg.

Liten tavelvägg: Den här tavelväggen är totalt 96 cm bred och 67 cm hög om du har 7 cm mellan tavlorna.

Mellanstor tavelvägg: Den här tavelväggen är totalt 144 cm bred och 68 cm hög om du har 7 cm mellan tavlorna.

Mellanstor tavelvägg: Den här tavelväggen är totalt 161 cm bred och 68 cm hög om du har 7 cm mellan tavlorna.

Stor tavelvägg: Den här tavelväggen är totalt 184 cm bred och 135 cm hög om du har 7 cm mellan tavlorna.

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.