Belysning rum för rum

Det är en konst att inreda med ljus. Innan du väljer belysning till dina rum därhemma kan det vara bra att tänka igenom var det behövs ljus – och vad som funkar bäst. Rätt belysning kan bidra till en skön och trivsam stämning. Ljus påverkar vårt humör och välbefinnande, ibland utan att vi tänker på det.

Tips på belysning för matplatsen

För egentid, middagar på tu man hand, spelkvällar med vännerna, kvällsmat med familjen, läxförhör och dagar när jobbet följer med hem. Matplatsen är mycket mer än en plats där vi äter. Välj gärna ljuskälla efter vad du kommer att använda rummet till eller vilken känsla du vill åt. Tänk på att belysningen ska sprida ett jämnt ljus i alla riktningar och kunna lysa upp hela rummet. För att skapa ett mjukare ljus vid exempelvis middagar är en dimmer ett smart tips. Det kan kännas skönt att kunna reglera ljusstyrkan.

Placera gärna lampan ungefär 60–70 centimeter över bordsytan. Har du ett längre bord kan det vara både snyggt och praktiskt med två lampor. Tänk då på att hellre placera dem centrerat mot bordets mitt. Hängs de med för brett avstånd får du inte en lika fin inramning av bordet.

Tips på belysning för sovrummet

Skapa ett sovrum som utstrålar lugn och harmoni. Det ska vara en plats för rekreation och avkoppling där du enkelt kommer till ro. Rätt belysning bidrar till att rummet känns mysigt och inbjudande. Tänk allmän belysning, stämningsljus samt funktionsljus. Det allmänna ljuset lägger en grund i rummet och ger den belysning som behövs i vardagen. I fönstret och rummets hörn passar det bra att addera ett mjukare, stämningsfullt ljus.

Över sängen eller på sängborden är det bra att komplettera med läslampor. En sänglampa ska sitta så att den kan vridas. Du ska kunna ha den tänd oavsett om du sitter eller ligger i sängen. Samtidigt ska den inte störa den som ligger bredvid. En bordslampa är mer flexibel men kräver mer plats än en vägglampa.

Tips på belysning för vardagsrummet

Precis som i de andra rummen behövs både allmän-, funktions- och stämningsbelysning. Om du kombinerar de tre belysningstyperna  så får du till en variation av riktat och diffust ljus. Det senare är motsatsen till riktat ljus och sprider helt enkelt ljuset bredare i rummet, ofta med ett mjukare sken.

För att få till ett behagligt ljus som sprider sig runt soffan är två taklampor i olika höjd ett bra val. Har du en dimmer inkopplad är det enkelt att skapa olika sorters sken beroende på vad du ska göra i rummet. Alla armaturer är dimbara om man använder en dimbar ljuskälla.

Tycker du om att läsa eller handarbeta i soffan eller fåtöljen är en golvlampa ett smart val. Beroende på vilken typ av golvlampa du väljer kan du antingen använda ljuset för att lysa upp en del av soffan eller rikta det ner i till exempel en bok.

Olika sorters belysning

Allmänbelysning

Det är en belysning som sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet. Oftast är det en taklampaplafond eller lysrörsarmatur. För att skapa en härlig stämning och harmoni i ett rum brukar fem till tio belysningspunkter vara lagom. Om du bara har en taklampa kan ljuset kännas begränsat och du upplever fortfarande mörka vinklar och hörn i rummet. Skapa då små rum i rummet genom att belysa utvalda detaljer. Exempelvis en fåtölj eller ett avlastningsbord. Det gör att rummet känns mer ombonat och upplevs som större till storleken.

Stämningsbelysning

En belysning som är till för att ge ett mjukt ljus vilket ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är genom att placera mindre lampor runt om i rummet. Små lampor fungerar utmärkt på exempelvis hallbord, sidobord eller i fönster. Har du en lampa med ett behagligt sken placerad på tv-bänken blir inte skenet lika starkt från tv:n och dina ögon blir då inte lika ansträngda. Lampor som har skärmar av tyg eller papper ger ofta ett diffust ljus. Ljuset släpps igenom skärmarna, sprider sig mjukt i rummet och skapar inga tydliga skuggor.

Funktionsbelysning

Brukar även kallas för riktad belysning. Det är en belysning som ger ett bra ljus över en specifik, begränsad yta. Kanske en bra bok, dagens tidning eller pusslet som du håller på att få ihop. Skönt att slippa överanstränga ögonen! Den här sortens ljuskälla är till för att underlätta i dina dagliga sysslor, hemma eller på jobbet. Belysningen gör att du ser bättre oavsett vad du gör eller när på dygnet du gör det. Riktad belysning får du av lampor med en skärm som inte släpper igenom ljus utan riktar allt ljus åt ett håll.

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.