Skapa rum i trädgården

Skapa sköna, gröna rum i trädgården! Då blir den lite mer spännande och du får ett extra hem utomhus. Utgå till exempel från hur solen rör sig, aktiviteter, ditt favoritträd och var det känns viktigt att skydda mot insyn.

Skissa upp och börja planera

En bra start, för att få en överblick och förenkla projektet, är att göra en ritning över hur trädgården ser ut. Skriv ut väderstrecken och få med allt viktigt. Hur använder du trädgården och till vad? Var är bästa läshörnan, var finns solen, var brukar barnen hålla hus för det mesta?

Låt kreativiteten flöda!

En trädgård uppbyggd med flera rum känns ofta mer inbjudande och intressant än en som består av en stor överblickbar yta. Med hjälp av häckar, plank, murar, planteringar, stenar, buskar, krukor, staket, spaljéer och träd kan du bygga ett ”hem” utomhus.

Låt kreativiteten flöda! Arbeta med olika stilar, färgteman och växter. Men på samma sätt som det är bra med en röd tråd när du inreder inomhus är det bra om blandningen inte blir alltför spretig.

Rum för utemiddagar, med lekmöjligheter eller för avkoppling?

Tänk igenom vad du vill kunna göra i trädgården. Är det en plats för lugna middagar och vila eller för lek och fest – eller en mix? Planera utifrån hur solen rör sig, vanliga aktiviteter och var det kan vara bra att bygga skydd för vinden. Du kanske har ett favoritträd, en vacker stor sten eller en rabatt som du är extra stolt över. Lyft fram dem och/eller bygg runt dem.

Inred och möblera

Skapa gömda vrår, hemliga hörnor och kanske en mysig berså. Dra inte iväg så det blir för många rum. Börja med ”ytterväggar” som omsluter, skyddar, skapar lugn och ro. Sedan är det dags för ”innerväggarna” och några mindre rum av varierande storlek. Gränsa av med till exempel buskar, blommor, en kruka eller flera som visar att ett rum tar slut och ett annat börjar. Även byte av markmaterial eller en nivåskillnad fungerar fint som avskiljare.

När rummen är på plats väntar det roligaste jobbet – att möblera och inreda. Hos oss hittar du utemöbler och annat som hör utelivet till för alla dina trädgårdsrum!

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.