Ordning och reda hemma

Var sak på sin plats gör hemmet mindre stökigt. Planera och organisera så blir livet lite enklare. Förvara dina saker i det rum som de brukar användas i så slipper du springa runt och leta. Låt allt ha sin givna plats så blir det lättare att både hitta och städa.

Hallen

Att ha en välkomnande hall betyder mycket – både för dig och dina gäster. Har du inte plats för en garderob med galgar så fungerar det fint med tamburmajor, kroklist eller klädställ. Komplettera gärna med en liten byrå och ett skoskåp. Det är skönt att ha plats för bra-att-ha-grejer som nycklar och solglasögon samtidigt som du kan få undan det du inte använder dagligen.

Köket

Det är lätt hänt att post, tidningar, väskor, kläder, påsar och annat som inte hör hemma i köket hamnar där. Om du inte vill att köksön, matbordet eller diskbänken har fullt med prylar på sig är ett avlastningsbord en bra idé – och även en dekorativ vägghylla. Tänk även på att organisera i skåp och lådor med hjälp av små lådor och förvaringsboxar. Plötsligt kommer du att veta exakt var påsklämmor, knäckformar, pennor och andra småsaker håller hus.

Vardagsrummet

Hemma är du omgiven av saker du tycker om, men allt kanske inte behöver synas eller finnas på en armlängds avstånd? Sido- och avlastningsbord är inte bara en bra förvaringslösning utan lyfter även inredningen. Finns det flera hyllplan kan du stuva undan det du vill gömma i korgar/boxar nertill och ställa det du vill visa upp ovanpå. Även vitrinskåp och bokhyllor lyfter rummet om du fyller dem med finess och en gnutta kärlek.

Sovrummet

Skapa ett sovrum som utstrålar lugn och harmoni. Ordning och reda ger ro så satsa på bra förvaring. En rymlig garderob är guld värd. Addera en byrå, ett par sittpuffar med plats för förvaring i och en sittbänk att lägga kläder på. Många av våra sängar har dold förvaring – perfekt att lägga exempelvis sängkläder och extra täcken i. Använd även väggarna till förvaring. Häng upp hyllor, tavellister, krokar och kroklister.

Matrummet/matplatsen

Matbord och stolar räcker långt men visst är det skönt med en skänk eller ett skåp där porslin, glas, ljus, servetter och annat får plats? Ett vitrinskåp är inte bara fint utan även smart på så vis att du ser vad som ryms i det. En extra twist blir det om du gör ett fint stilleben eller två som skymtar genom glaset. Samma sak gäller med ett sidobord eller avlastningsbord. Praktiskt att ställa saker på vid dukning och servering men också en snygg möbel som lyfter rummet.

Badrummet

Många förvaringslösningar är både dekorativa och praktiska. Ett badrum blir snabbt rörigt om du inte organiserar smart. Förvara smycken, tops, smink, bomullspads och annat småplock i askar, korgar och burkar. De får plats i skåp, lådor och på fönsterbänken. Och glöm inte att använda väggarna till förvaring. Krokar ”slukar” mer än man kan tro! Andra tips är att lägga toalettpappersrullar i en fin korg, samla småflaskor i en vacker skål och ha dina favoritsmycken som du använder ofta framme på exempelvis ett litet fat.

Hemmakontoret

Det brukar bli en del böcker, mappar, anteckningsblock och annat som ligger framme. Låt var sak ha sin plats i såväl datorns mappstruktur som i skrivbordslådan. Komplettera med en hurts som rymmer mycket och gör det enkelt att hålla skrivbordet prydligt. Har du plats för en bokhylla? Den behöver inte vara stor och tung.

Barnrummet

Legobitar, spel, pusselbitar, små bilar och annat är inte så kul att ha på golvet. Kul att leka med men inte trampa på… Leksaker har en förmåga att ta över hela hemmet och barn är sällan pigga på att städa undan. Bra, enkel och rolig förvaring gör att det går snabbt och lätt. Välj mellan stängd och öppen förvaring eller blanda friskt. Sittbänkar och puffar med inbyggd förvaring är smart. Lägg till några lådor och korgar så blir det snabbt ”ordning på torpet”.

Uterummet/uteplatsen

Oavsett om du har en balkong, liten altan, ett uterum eller stor trädgård kan du få till en ombonad och hemtrevlig uteplats. Tänk smarta lösningar med bra förvaring och möbler som är lätta att flytta när du inte använder dem. En dynbox är en bra investering så att du smidigt får undan och samtidigt skyddar såväl stolsdynor som kuddar. Avlastningsbord för allt från kaffekoppar till grilltillbehör underlättar utelivet och missa inte en stor härlig korg för plädar.

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.