Välkomna julens magiska måltider!

Det är dags att förbereda matplatsen för årets mest förväntansfulla frukost, längsta lunch (kommer inte tomten snart?) och middagarnas middag. Matbordet är onekligen det traditionella julfirandets mittpunkt. En plats att skratta, njuta, vänta, längta och umgås kring. Låt oss hjälpa dig säkra upp julens kanske viktigaste rum.

Runt eller rektangulärt bord?

Hur många blir ni till jul? Är ni många som samlas är ett längre rektangulärt bord ofta ett bra alternativ. Är ni ett mindre sällskap som gärna spenderar ett par extra timmar kring bordet är ett runt bord kanske rätt för dig. Vet du inte riktigt hur många som kommer? Satsa på ett bord med tillhörande iläggsskiva, alternativt ett smidigt klaffbord, så kan du själv välja från tillfälle till tillfälle om du vill ha ett större eller mindre bord. Supersmidigt!  

Oavsett form på bordet är det ofta uppskattat om det får präglas av en vacker juldukning. Låt maten dukas upp bredvid, om du har möjlighet. Till jul lagar vi gärna många olika rätter och det är svårt att låta dem alla ta plats på matbordet utan att det känns trångt. En passande sidomöbel är ett utmärkt alternativ. Eller varför inte en och annan bänk? Här gäller det att vara kreativ. Dedicera gärna även ett eget utrymme för julens alla godsaker!

Är det verkligen okej att blanda stolar?

Det korta och enkla svaret är ja! Det finns en charm i att mixa och matcha. Sprid ut de omaka paren så de blir en naturligt integrerad del av möbleringen och använd gärna flera olika stolar. Desto fler omaka desto bättre i detta fall. Dessutom, hur ska du annars få plats med alla kusiner, barn och syrrans nya kille? Omfamna kreativa lösningar. Det blir både personligt och praktiskt.

Sist men inte minst: ta det lugnt!

Det finns många måsten inför julen och en förväntan att allting ska vara perfekt. Men ibland finns det perfekta i det operfekta. Jul á la du blir precis så perfekt som det är menat. Personligt, kanske lite stökigt – men också alldeles, alldeles underbart.

Det kommer bli fint. Njut!