Den ljuvliga doften av jul

Fin juldekoration i all ära men för att få till en härlig julstämning krävs även ljud, ljus och inte minst doft. Vilken eller vilka dofter förknippar du med jul? Vad sägs om hyacint, apelsin, kryddnejlika, clementin, kanel eller kanske glögg? Ta in dina favoritdofter och njut!

Älskade julbak!

De ljuvliga dofterna lockar och likaså att få provsmaka på såväl deg som färdiggräddade kakor. Ett härligt julbak hör den här tiden till. Saffransgula lussekatter, len kola, knäckig knäck och peppriga pepparkakor är bara ett litet urval av alla godsaker som vi längtar efter nu. Låt barnen skapa sina egna kakkonstverk. Ett bra tips är att inte baka upp hela pepparkaksdegen på en och samma gång. Spara i kylen och baka lite även en annan dag!

Förbered gottebordet

Ett juligt godisbord brukar få både små och stora att tindra med ögonen och le saligt. Ta fram dina finaste fat och skålar. Hellre små och många än få och stora. ”Bygg” gärna i olika nivåer, det vill säga blanda högt och lågt. Tänk som ett klassfoto. Låga skålar och fat längst fram, sedan skålar på fot och längst bak ännu högre. Kanske ett par vaser eller varför inte ställa skålar på varandra? Sedan fyller du på med alla härligheter. Sött, syrligt och salt. Lent, mjukt, hårt och segt. Sockrigt, krispigt och underbart. Mums!

Bjud in till glöggfest

Några vänner, ångande het glögg, goda tilltugg och en samling tända ljus. Det låter väl som en lysande idé när kylan och mörkret knackar på dörren? Passa på innan helgerna bokas upp och bjud in redan nu. Tiden brukar rusa iväg när vi närmar oss jul. Lägg ribban lagom högt. Soffmys, småplock och skön stämning räcker långt.