Så vårdar du dina trämöbler

Ta hand om din möbel

Olika material kräver olika skötsel och trämöbler är inget undantag. Nedan följer en del bra-att-tänka på vid köp av trämöbler och hur du underhåller dina trämöbler för längsta möjliga livslängd.

Att tänka på vid köp av trämöbler

Placering

Tänk på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus för att hålla en jämn nyans över hela möbeln. Om du låter något bli liggande på bordsskivan längre än en vecka kan det lätt uppstå ljusare märken. Möbeln skall användas inomhus och ej utomhus. Ställ aldrig möbeln på fuktigt underlag.

Montering

Följ monteringsanvisningen steg för steg. Vid montering är det mycket viktigt att produkten monteras på en ren och mjuk yta för att undvika skador i lacken. Var försiktig med kanter och hörn, de kan skadas om de stöts vid montering.

Använd alltid möbeltassar till benen för att skydda ditt golv.

Behandla och skydda

Trä är ett levande material och bör behandlas därefter. Ta reda på vilket träslag din möbel är tillverkad i och vilken typ av ytbehandling träet behandlats med. Välj därefter lämpliga produkter som hjälper dig att underhålla möbeln och därigenom förlänga livslängden.

Behandlade ytor

Olje- och vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelolja innan de används. Detta gäller speciellt bordets toppyta, för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Olja ej ytor som kommer i direktkontakt med material som textilier eller tapeter. Med tanke på fläckrisk lägg inte dukar på bordsskivan och ställ inte den inoljade möbeln direkt på mattan innan möbeln har torkat.

Underhåll dina trämöbler

Iläggsskivor

Glöm inte heller att dra ut iläggsskivor då och då så att de får mogna ikapp med resten av bordsytan. Vissa träslag, tex körsbär och valnöt, mognar fortare än andra. 

Skruvar och beslag

Temperatur och luftfuktighet inverkar också på hur träet beter sig; om det sväller, krymper etc. Därför bör du regelbundet justera skruvar och beslag.

Behandlade ytor

Olje- och vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelolja regelbundet 2-3 ggr per år, detta gäller speciellt bordets toppyta, för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Olja ej på ytor som kommer i direktkontakt med material såsom textilier eller tapeter. Med tanke på fläckrisk lägg inte dukar på bordsskivan och ställ inte den inoljade möbeln direkt på mattan innan möbeln har torkat. Se video ovan.

Förebygg

Skydda alltid möbeln mot varma föremål, starka lösningsmedel och vatten. Var försiktig när du placerar hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Använd underlägg, filttassar eller tygmaterial.

Behandla smuts och fläckar på trämöbler

Lättare rengöring

Rengör med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka med torr mjuk bomullstrasa.

Kraftigare fläckar

Starkt färgade vätskor, som till exempel kaffe eller vin, skall omedelbart torkas bort med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa.

Bra att veta

Doft

Din nya möbel från Mio är ytbehandlad med omsorg och därför kan doft uppstå när du öppnar förpackningen. Det som doftar är ämnen som används vid ytbehandling och som kan finnas kvar i produkten. Dessa ofarliga ämnen försvinner normalt efter 5-7 dagar om du vädrar.