Välj rätt träslag

Trä är ett levande naturmaterial och skiftar därmed i ytans ådring och kulörnyanser mellan olika möbler. Detta kan bero på trädets placering, växtförhållanden och hur träet har behandlats efter fällning. Gemensamt för alla träslag är att det åldras med behag om du tar hand om din möbel och skyddar den från alltför starkt solljus, värme och fukt.

Ask

Ett hårt och segt träslag med tydliga årsringar. Färg från gult till brunt och har inga kvistar. Träslaget används massivt eller som fanér till inredningar och möbler.

Björk

Björkträ går från gulaktigt vitt till rödaktigt och har ofta svagt synliga årsringar. Det är hårt, men går lätt att skära i och att böja. Björk var träslaget framför andra på 30-talet och efter en period i glömska har det åter blivit mycket populärt.

Bok

Ett slitstarkt och hårt träslag som ofta återfinns i möbler och som även passar att böja. Antingen gulaktigt eller rödbrunt till färgen.

Ek

Spänstigt, tungt och hållbart i mellanmörk färg. Har ofta en gråbeige nyans. Ek är ett klassiskt träslag som genom historien har haft hög status som inrednings- och möbelmaterial. Eftersom det motstår röta mycket bra användes ek tidigt till skeppsbyggnad och vattenbyggnadskonstruktioner.

Furu

Tallträ. Relativt mjukt och ljust i färgen, men mörknar med tiden. Syrabetsning ger furun en rödaktig nyans.

Hevea

Kallas även gummiträ. Lätt och starkt träslag i rödgrå nyans.

Körsbär

Relativt hårt träslag. Betsas för att få en röd färg. Körsbär light är mer ljusbrunt, hårt trä. Enbart lackbehandlat, därför ljusare än traditionell körsbär.

Mahogny

Djup rödbrun färg. Oftast betsat bokfanér.

Shesham

Ljust träslag som ofta mörkbetsas till en flammig nyans. Hårt och tungt.

Teak

Trä som naturligt innehåller stora mängder olja och behöver därför inte oljas in för hållbarhetens skull, möjligtvis för utseendets skull. Utan regelbundna inoljningar vitnar teak med tiden. Används för sitt vackra utseende och för dess unika egenskaper som gör det extra användbart för ytor med stora krav på beständighet och slitstyrka, t.ex. i utemiljöer.

Valnöt

Hårt träslag med mörk, tydlig ådring. Valnöt är ett exklusivt träslag som ofta används som fanér i dekorationssyfte. Ytan ger ett levande intryck på grund av den djärva ådringen och varma färgen – ett träslag som tar för sig, helt enkelt.

Vårda dina möbler

Underhåll dina trämöbler för längsta möjliga livslängd.