Dukat och klart!

5 dukningstips för minnesvärda måltider

En minnesvärd middag börjar redan när vi sätter oss till bords. Skapa en dukning helt i din stil och låt gästerna mötas av ett inbjudande och uppdukat bord som sätter stämningen för hela kvällen. Nedan följer fem snabba tips på hur du enkelt kan lyfta din dukning.

1. Lägg grunden med duken

Med duken kan du antingen sätta stilen för hela dukningen eller diskret komplettera. Väljer du en duk i ett grovt tyg med fin struktur ger du liv och karaktär, medan en duk i ett tunnare tyg skänker en mer stilren känsla. Undvik ovälkomna fläckar genom att placera ut bordstabletter under varje tallrik. Förutom att de skyddar din duk tillför de även en extra dimension på dukningen.

2. Sätt stilen med porslinet

Med porslinet kan du skapa kontraster, helhet, dynamik, stilrenhet eller oväntade kombinationer. Allt beroende på vilka färger och mönster du väljer och kombinerar. Uttryck din personliga stil genom att mixa och matcha mönstrat med enfärgat porslin, eller skapa en harmonisk känsla med porslin i samma färgskala. Oavsett vilket spår du väljer att gå på rekommenderar vi att du väljer en grundfärg som sätter basen. På så sätt ser du till att allting harmoniserar – oavsett om du satsar på en enhetlig färgskala eller en mer kontrastrik dukning.

3. Välj bestick

Rätt bestick kan lyfta vilken dukning som helst. Oftast dukar vi med silverfärgade bestick, vilka ibland kan ge ett allt för vardagligt intryck. Att välja bestick i andra metaller - som t.e.x. svart eller guld - kan enkelt skapa en intresseväckande dynamik i dukningen. Guldfärgade bestick ger en modern och exklusiv känsla, medan svartfärgade bestick har ett mer rustikt och spännande uttryck. Utgå från vad som passar bäst tillsammans med stilen på ditt porslin – men var inte rädd för att experimentera och kombinera!

4. Dekorera med naturen

Skapa lugn och harmoni i din dukning genom att låta vackra inslag från naturen ta plats på bordet. Dekorera med blommor, blåbärsris, löv, kottar och frukter runt om bordet för ett naturligt och livfullt intryck. Passa på att plocka in det som finns i naturen under olika årstider.

Vill du ge dukningen en personlig touch och verkligen få varje gäst att känna sig välkommen kan du placera ut småvaser med en liten blomma vid varje plats. Ett garanterat uppskattat – och minnesvärt inslag!

5. Gör det lilla extra

Var kreativ i din dukning och gör något extra för dina gäster. Lägg ut handskrivna lappar med bordsplacering, eller varför inte en god aptitretare vid sidan av tallriken? Gör egna dekorationer eller placera ut en fin blomma på varje plats. Här finns det inga hinder! Låt fantasin flöda fritt och se hur många spännande idéer du kan få!

6. Se över belysningen

Om du ska ha en middag kan det vara trevligt att se över belysningen i rummet. Ska rummet lysas upp av levande ljus eller en dimmrad taklampa över bordet? Läs mer om Att välja belysning.

Låt dig inspireras, informeras och guidas här på mio.se! Det händer ibland att produkter som finns med i bilderna har utgått och därmed inte kan köpas. Förhoppningsvis kan du i så fall hitta en liknande produkt i vårt sortiment och ta med dig tipsen och idéerna till ditt hem.