Välj rätt säng

– låt oss guida dig till rätt säng

Hitta rätt säng för en god sömn

Det är under sömnen som din kropp återhämtar sig och gör sig redo för en ny dag, därför är det viktigt att du får en god natts sömn. Eftersom vi alla är olika – med olika sov- och sömnvanor – har vi också olika behov att ta hänsyn till när vi ska välja ny säng.

Det kan låta kravfyllt och svårt att hitta rätt, men du kan vara lugn; vi hjälper dig. Våra sängexperter runt om i våra butiker har en gedigen utbildning som ger dig en trygg vägledning i valet av säng. För att vi ska kunna hjälpa till på bästa sätt ser vi gärna att du kommer in till oss i butiken. Boka gärna tid med en sängexpert i butik eller på telefon.

1. Välj sängmodell

Hos oss hittar du flera olika modeller i olika prisklasser. Vi ställer alltid höga kvalitetskrav på våra sängar och strävar ständigt efter hitta rätt säng för rätt person. Därför vill vi gärna träffa dig när du ska välja säng. På så sätt kan vi ge en så bra konsultation som möjligt och erbjuda dig ett urval av sängar och sängmodeller som passar just dig, din sömn och dina behov.

Ramsäng

Ramsängen är smidig då den är relativt lätt att flytta på. Den består av en resårmadrass i en stabil träram och du kan välja att antingen ha en hel eller två bäddmadrasser, beroende om du ska använda den som enkel- eller dubbelsäng. Hos oss hittar du olika modeller med olika resårer, komforter och storlekar.

För att skapa en helhetskänsla kan du köpa till en klädd huvudgavel, men ramsängen går även att använda i en sängram.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng ger ofta ett maffigt och lyxigt intryck med dess lite högre höjd och många madrasser. Kontinentalsängen består av tre lager: underbädd med inbyggt fjädersystem - alternativt en ram med ribb-botten - en kassett som rymmer ett fjädersystem tillsammans med polyeter eller latex i ett klätt fodral och slutligen en bäddmadrass för ökad komfort. Är ni två som delar säng finns det i en kontinentalsäng möjlighet att välja olika komforter på madrasserna, så ni får rätt stöd utifrån era individuella behov. Skapa ett helhetsintryck med en passande huvudgavel.

Enkel kontinentalsäng

Tonåringar sover mycket. Så varför inte låta dem sova riktigt bra? I en kontinentalsäng, exempelvis. Våra kontinentalsängar finns i mindre storlekar som lämpar sig bra för ungdomsrum eller gästrum.

Ställbar säng

Den ställbara sängen har ett motorsystem som gör huvud- och fotända höj- och sänkbara; vilket du själv reglerar med en handkontroll. Detta är en klar fördel om du vill få optimal återhämtning efter träning, snarkar eller helt enkelt vill vila skönt när du läser en bok. Behöver du ha en säng av medicinska skäl är en ställbar säng väl lämpad då du kan anpassa sängen efter hur din kropp mår just för dagen. Gör sängen helt komplett med en huvudgavel.

Alla våra sängmodeller går att få i olika tyger och färger. Det går även att köpa till olika sorters sittbänkar och gavlar i matchande tyg och färg.

2. Välj komfort

Hur sover du idag? Känner du dig utvilad efter natten? Eller ömmar någon del av kroppen?

För att få bästa möjliga avlastning och sova bekvämt måste du först veta vilken av komfortnivåerna mjuk, medium, fast eller extra fast som passar dig bäst. Kom in till oss i butiken och berätta hur du sover och låt oss undersöka hur din kropp ter sig till de olika komforterna. Först då kan vi veta vilken komfort som passar just dig. Och kom ihåg: din sovposition kan vara helt olik din partners, vilket gör att ni kan behöva olika komforter på varsin sida av sängen. Detta går ofta att ordna.

Sova på rygg

För dig som sover på rygg är det viktigt att ha en säng som ger tryckavlastning vid höften och skuldrorna. Känn efter att axlar och skuldror får stöd utan att känna tryck. Du ska ligga i sängen, inte ovanpå. Men inte heller alltför djupt nedsjunken.

Sova på sida

Du som sover på sidan mår ofta bra av en säng som har ett resårsystem uppbyggt av många följsamma fjädrar där axel och höft sjunker ner och ryggraden vilar rakt horisontellt. Det är viktigt att axeln och höften sjunker ner samt att midjan får stöd. Ryggraden, från svanskotan till huvudet, ska hålla så en rak linje som möjligt. Kom gärna in till oss i någon av våra butiker, så hjälper vi dig.

Glöm inte kudden! Kudden ska ge stöd i nackens naturliga kurvatur och hjälpa huvudet att placeras i neutralposition. Om din kudde inte upplevs skön så är den förmodligen inte bra. Den kan vara för gammal, för låg eller för hög. Vilken höjd du ska ha på kudden beror på hur din kurvatur i nacken ser ut, i den säng du lägger dig i. Med en bra kudde kan du minska nack- och skulderbesvär, huvudvärk och stelhet på morgonen.

Sova på mage

Magsovare brukar dra upp ett ben och lägger gärna armen under kudden. Ett tips till dig som sover på mage är att ha en säng uppbyggd av flera komfortzoner som hjälper dig att inte sjunka ner för mycket med bröst och mage. En fastare säng ser också till att hålla ryggraden rak så du inte får ont i nacke och svank.

3. Välj bäddmadrass

För att skapa den perfekta helhetskänslan är valet av bäddmadrass viktigt. Vi har många olika varianter med olika komfort och utseende.

Tänk på att byta bäddmadrassen ungefär vart femte år. Följ de tvättråd som gäller för bäddmadrassen. Att dammsuga eller torka med en fuktig trasa håller madrassen ren och du får en mer hygienisk sovmiljö. Vi rekommenderar också att du kompletterar med ett tvättbart madrasskydd för längre hållbarhet.

4. Välj täcke och kudde

Rätt kudde och täcke är en viktig del för helheten och påverkar nattsömnen mer än du tror. Just nu ser vi att det fortfarande är den varma och omfamnande trenden av stora hotellkuddar och lager på lager som gäller i sovrummet. Hos oss hittar du ett stort och härligt urval av täcken och kuddar till sovrummet, så du kan inreda sovrummet precis som du önskar.

Läs vår guide Att välja täcke och kudde