Välj rätt täcke och kudde

– låt oss guida dig till härliga täcken och kuddar!

Hitta rätt täcke & kudde

Rätt kudde och täcke har stor påverkan på vår nattsömn, kanske mer än du tror. Trendmässigt ser vi just nu att det fortfarande är den varma och omfamnande stilen av stora hotellkuddar och lager på lager som gäller i sovrummet. Hos oss hittar du ett stort och härligt urval av täcken och kuddar till sovrummet, så du kan inreda sovrummet precis som du önskar.

1. Hitta rätt täcke

Det finns tre saker som påverkar värmen när du sover:

  • Temperaturen i rummet
  • Din egen kroppstemperatur
  • Täckets tjocklek

En del trivs att sova när det är varmt medan andra vill ha det svalt. Hos oss hittar du både svala och medelvarma täcken, så du kan välja ett som passar just dig och dina behov. Eftersom årstiden också är högst avgörande för temperaturen i rummet kan du vilja byta täcke beroende på om det är varmare eller kallare tid på året. Därför kan det var bra att ha både ett svalare och ett varmare täcke hemma.

2. Välj rätt kudde

Behovet av stöd ser olika ut beroende på hur den naturliga kurvaturen (rundningen) i ryggraden ser ut. Målet är att behålla den även i sovposition. Med mer kurvatur rekommenderas en kudde med mer stöd. Vid utplanad platt kurvatur rekommenderas en lägre.

Det är samspelet mellan säng, madrass och kudde som ger den kompletta sömnupplevelsen. Därför är det viktigt att utgå från helheten så att de olika komponenterna samspelar. Berätta för din säljare vad du trivs med och vad du sover i/med idag för att få rätt kompletterande produkter.

För dig som sover på rygg

Brukar du sova på rygg, eller rör du ofta mycket på dig i sömnen? Då passar en mellanhög kudde dig bra. Mellanhöga kuddar balanserar huvudet så det varken hamnar för lågt, eller för högt i relation till ryggraden.

För dig som sover på mage

Brukar du sova på mage är det viktigt att huvudet inte kommer för långt upp i relation till ryggraden. Välj därför en låg och mjuk kudde som tillåter huvudet att ligga i en relativt rak linje parallellt med ryggraden.

För dig som sover på sidan

Det är viktigt att axeln och höften sjunker ner samt att midjan får stöd när du sover på sidan. Ryggraden, från svanskotan till huvudet, ska hålla så en rak linje som möjligt. Kudden ska ge stöd i nackens naturliga kurvatur och hjälpa huvudet att placeras i neutralposition. Om din kudde inte upplevs skön så är den förmodligen inte bra. Den kan vara för gammal, för låg eller för hög. Vilken höjd du ska ha på kudden beror på hur din kurvatur i nacken ser ut, i den säng du lägger dig i. Med en bra kudde kan du minska nack- och skulderbesvär, huvudvärk och stelhet på morgonen. Kom gärna in till oss i någon av våra butiker, så hjälper vi dig.

3. Välj material

Dun

Få saker förknippas med god sömn så som ett duntäcke gör. Dun är ett material med mycket goda andningsegenskaper, vilket innebär att det transporterar bort värme och fukt under natten. Samtidigt håller det dig behagligt varm. Naturfyllningar är kända för att ha lång hållbarhet och duntäcken håller därför många års sömn och vädring. Våra duntäcken är sydda i rutor, vilket håller fyllningen jämt fördelad. Yttertyget är av högsta kvalitet och släpper inte igenom fyllningen. Börjar du bli sömnig? Inte så konstigt. Dun har den effekten. Sov gott!

Dun/fjäder

Våra dun- och fjäderkuddar har en unik uppbyggnad av en fast kärna i mitten som är fylld med 100% fjäder. Kärnan är sedan omsluten av en mjuk härlig dun- och fjäderblandning - en så kallad trekammarkudde - som känns skön mot kinden och huvudet. Blandningen av fjäder och dun runt kärnan är olika beroende på om du väljer en låg, mellan eller hög kudde. Kärnan gör att kudden inte tappar formen – varken efter långa sovmorgnar eller efter många tvättar. Den gör din sömn till en dröm, helt enkelt.

Syntet

Polyestermicrofiber är ett lättskött material som går att tvätta många gånger, något som passar dig med barn i familjen, eller om du har allergi. Eftersom det består av polyester så torkar det även fort.

Våra syntettäcken innehåller microfiber i ett yttertyg av 100% bomullscambric som ger en härlig dunkänsla. Med detta alternativ får du en god sömn och ett täcke som är enkelt att tvätta.

Våra märkningar

Oeko-Tex Standard 100

OEKO-TEX® är ett globalt enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textila produkter. Kuddar & täcken är exempel på Mio-produkter som är certifierade enligt OEKO-TEX®. Detta innebär att dessa produkter inte innehåller de kemikalier som anges i STANDARD 100 by OEKO-TEX®, där kontrollkriterier och gränsvärden överskrider flera gånger nationella och internationella giltiga normer. Certifieringen förutsätter att samtliga beståndsdelar i en produkt lever upp till de ställda kraven. Utöver tyg ska därmed exempelvis sytråd, stoppning, tryck, knappar och dragkedjor leva upp till kraven.

NOMITE®

NOMITE-märket är konsumentens garanti för att dunprodukten inte kan innehålla dammkvalster. Tyget vävs så tätt att varken kvalsternas näring, hudflagor från människor eller själva kvalstret kan tränga igenom.

Till skillnad från vad många myter säger är dun och fjädrar ytterst sällan orsaken till allergiska reaktioner. Syndaren är oftast kvalster. Därför kan kvalsterallergikern tryggt köpa dunprodukter som är märkta med NOMITE. Dunprodukter kan för övrigt tvättas i 60°C, varvid kvalster dör. För mer information om NOMITE hänvisas till www.nomite.de.

Downafresh®

Downafresh är din garanti för en ren kvalitetsprodukt, tillverkad enligt de strängaste tvättkraven i Europa. Detta innebär att råfjädrarna tvättas enligt regler så de uppfyller kravet om renhet och torkas vid mer än 100°C. Därigenom vet du säkert att följande avlägsnas: H5N1-stammen (fågelinfluensa), keratin (fjäll från dun och fjädrar), bakterier och svamp, tvålrester och andra organiska rester.