Välj rätt matta för dig

En matta kan förändra ett helt rum. Mattor kan rama in matplatsen, sticka ut i vardagsrummet eller ge färg och liv åt en enfärgad möblering. Hos oss hittar du allt från enfärgade mattor – som nästan smälter samman med dina möbler – till riktigt färgrika mattor med trendiga mönster som sticker ut i mängden.

Anpassa mattan efter möbeln

När du köper en matta är det viktigt att ha mattans placering i åtanke. Det kan vara svårt att veta hur stor matta som behövs och det vanligaste felet många gör är just att köpa en för liten matta. Låt mattan ta för sig och skapa en identitet till ditt rum. Här kommer några tips på hur du får till det på bästa sätt!

Vardagsrummet

För soffgrupper gäller att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd. Soffgruppen binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer soffan cirka 20 centimeter in på mattan. Ett annat tips är att lägga handvävda och mer diskret mönstrade bomullsmattor omlott i vardagsrummet. Det blir både personligt och snyggt.

Matrummet

Ska mattan ligga under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd ska räcka så att stolen inte hamnar utanför mattkanten. Måttet bestäms av bordets storlek plus cirka 50-60 centimeter runtom. I tabellen visas lämpliga storlekar till olika matgrupper.

Sovrummet

För enkelsängar gäller att mattan ska vara minst lika bred som sängen. Sängen och rummet binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer sängen cirka 20 centimeter in på mattan. Om du har en dubbelsäng så lägg mattan en bra bit under sängen så landar du mjukt med fötterna på morgonen. I tabellen bredvid hittar du lämpliga storlekar till olika sängar.

Måttbeställ din egen matta till butik

Ibland räcker standardstorlekarna inte till. Kanske har du en stor soffa, ett rejält tilltaget matbord eller ett rum med en speciell form. Eller kanske vill du bara sätta din personliga prägel på inredningen. Med en måttanpassad matta kan du få mattan precis som du vill ha den. Välj färg, material, form, storlek och avslut. Välkommen in i butik för att se och känna på alla mattprover.

  1. Välj material och färg på din matta.
  2. Välj mått, form och vilken typ av kantning mattan ska ha; langetterad kant eller bandkant.
  3. Beställ din matta i din Mio-butik. Efter att du har beställt mattan levereras den till din butik inom 14 dagar.

Se vårt sortiment av måttbeställda mattor.

Olika mattyper

TUFTADE MATTOR tillverkas för hand genom att man skjuter in garnet genom en lodrätt duk med en tuftpistol. Mattan genom går sedan flera steg med tvättning, klippning, utskärande av mönster och slutligen limmas en baksida på. Tuftade mattor är slitstarka men utsätt den inte för långvarig väta, hög värme eller kemiska produkter. Tryckmärken på mattan avlägsnas lättast genom att fukta luggen och sedan blåsa lätt med hårfön samtidigt som luggen kammas.

RYAMATTOR kännetecknas av sin lugg och kan handknytas men även tillverkas på maskin. Det är viktigt att dammsuga mattan i luggens riktning och att inte använda ett roterande munstycke på dammsugaren.

TRASMATTOR tillverkas av just trasor och textilier i framförallt bomull som färgats. Trasmattan är lättskött och går i de flesta fall att tvättas i en rymlig maskin men kan vid tvätt krympa något. Det är däremot mycket viktigt att följa de exakta tvättråden och tvätta i de angivna gradantalen. Efteråt ska mattan torkas snabbt och häng- andes med ränderna nedåt för att inte överbliven färg ska krypa. Torka inte mattorna i torktumlare eller torkskåp.

HANDVÄVDA MATTOR tillverkas på vävstol av en eller två personer beroende på mattans bredd. För att inte utsätta luggen för långvarigt tryck av möbler är det bra att rotera mattan med jämna mellanrum. Mattan bör lämnas till auktoriserad fackman för plantvätt.

FLATVÄVDA MATTOR är praktiska och lättstädade mattor som passar de flesta av hemmets rum, oftast tillverkade i syntetmaterial. De är både slitstarka och smutsavvisande.

Fläckar torkas lättast upp med papper, intorkade fläckar med fuktad frottéhandduk och milt rengöringsmedel. Det går även att torka med trasa eller spola av mattan. Låt plantorka.

KELIMMATTAN, som är en typ av flatvävd matta, handvävs också men med ett tunnare garn. Detta innebär att man kan göra mer detaljerade mönster. Mattorna vävs i ull med varp av bomull eller lin.

WILTONMATTOR är en maskintillverkade vävda mattor som är uppkallad efter den knut som används i vävningen – Wiltonknuten. Dessa mattor tillverkas vanligtvis i Belgien. Mattan kan vara tillverkad i många olika material men har oftast en baksida av jute. Den vattenkänsliga baksidan gör att mattan bör lämnas till auktoriserad fackman för rengöring.

HANDKNUTNA MATTOR knyts på en lodrät varp och mönstret knyts utifrån en skiss. Så kallade orientmattor är handknutna mattor och har ofta gamla traditionella mönster som härstammar från den region de är gjorda i. Det är viktigt att dammsuga mattan i lugg- riktningen och eventuella fläckar bör tas bort omgående.

VISKOSMATTOR är vackra mattor för såväl det moderna som det klassiska hemmet. Mattan har en vacker lyster som ändrar sig beroende på hur ljuset faller i rummet. Eftersom luggen består av viskos, ett material som påminner om silke, ger det en väldigt mjuk och skön matta. Varpen i mattan är tillverkad av polyester vilket gör den stabil. Komplettera gärna med ett mattunderlägg så håller mattan sig still. Viskosmattor tenderar att släppa ifrån sig ludd den första tiden. Dammsug eller dra en lätt fuktad trasa över ytan för att samla ihop luddet. Efter några veckors användande kommer detta att avta.

PLASTMATTOR är vävda mattor som tillverkas för hand eller på maskin av plastremsor i olika färger. Maskintvätta och dropptorka. Vädra gärna men inte i minusgrader då detta kan göra mattan skör.