Nyheter inom belysning

En genomtänkt belysning kan lyfta en hel inredning. Vårt breda sortiment av lampor och armaturer hjälper till att både förstora rummet, förstärka stilen och framhäva fina detaljer. Belysning har en unik förmåga att göra nästan vilket rum som helst hemtrevligt.

Våra hem behöver en blandning av olika typer av belysning för att uppfylla våra behov och skapa ett stämningsfullt hem. Ett tips är att placera lamporna på olika höjder i rummet för att skapa dynamik. Om du har svårt att veta vilken belysning som behövs i rummets olika delar kan du ställa dig frågorna: vad gör jag i rummet? och var är jag i rummet? Utifrån det kan du välja vilka typer av belysning du ska använda dig av.

Vilka olika typer av belysning finns det?

Allmänbelysning, sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet. Oftast är det en taklampa, plafond eller lysrörsarmatur.

Funktionsbelysning, är till för att underlätta i dina dagliga sysslor, hemma eller på jobbet. Det gör att du ser bättre oavsett vad du gör eller när på dygnet du gör det. Det kan exempelvis vara en skrivbordslampa när du skriver eller en golvlampa när du läser. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett riktat ljus.

Stämningsbelysning, är till för att ge ett mjukt ljus som ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är genom att placera mindre lampor runt om i rummet. Små lampor fungerar utmärkt på hallbord eller i fönster. Har du en lampa med ett behagligt sken placerad på tv-bänken blir inte skenet lika starkt från tv:n och dina ögon blir då heller inte lika ansträngda.