Kitchenware by Tareq Taylor på Mio

Han driver restaurang, lagar mat, är delägare i matproduktionsföretag, skriver kokböcker, föreläser och syns flitigt i tv-rutan. Under de senaste åren har vi sett honom i en rad program och idag är Tareq Taylor ett välkänt ansikte för de flesta. Upptäck hans köksserie framtagen med matglädje, kvalitet, återvinning och en omtanke om miljön som självklara ingredienser. Du hittar den på Mio!

20% medlemserbjudande

Maten i centrum

Matresor världen över, kock åt stjärnor på slott, seglats över Atlanten, trädgårdsfix, julvärdsmys och kockkamp med tuff konkurrens är bara ett axplock av vad denne populära påg gjort. Själv säger han blygsamt att det blivit en hel del produktioner på senare tid och att han hoppas folk inte tröttnar på honom. Knappast, säger vi. Med kunskap, engagemang, passion och charm vinner han dagligen mångas hjärtan.

Vad han än tar sig för finns där en röd tråd.

– Jag jobbar med gastronomi, allt som är kopplat till det. Mat, dryck och upplevelsen av en måltid. Oavsett om jag lagar mat på min restaurang, är gästkock, skapar recept till böcker, tar fram en gästmeny eller är med i rutan finns det med. För mig känns det viktigt att vara och arbeta nära branschen.

God mat av bra råvaror

Tareq drivs av att utvecklas vilket han bland annat gör genom att hitta nya spännande smakkombinationer, uppdatera restaurangens menyer eller upptäcka nya vägar vad gäller matupplevelsen i stort. Att laga mat från grunden med hundra procent naturliga råvaror är en självklarhet. Det gäller även hans färdigrätter som säljs hos de stora matkedjorna. E-ämnen och konserveringsmedel göre sig icke besvär.

– Bra mat lagad av fina svenska råvaror. Det är goda rätter som skapats med inspiration från hela världen.

Inte bara en snygg yta

”Kitchenware by Tareq Taylor” utgår från en vision om högkvalitativa köksredskap tillsammans med ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor och återbruk. Precis det som blev starten för stekpannan OnePan för några år sedan.

– När vi började prata om köksserien kändes det givet att jobba med samma värdegrunder. En del köksprodukter är bara snygga och det håller inte i längden. Vi har prioriterat funktion och kvalitet. Jättefin design också såklart, för det är givetvis kul med snygga grejer. Men vi har medvetet valt ett tidlöst utseende och en färgskala med mer jordnära färger som man inte tröttnar på. Och de håller även i ett restaurangkök!

Mirakelpannan OnePan

Redan omnämnda OnePan är världens första cirkulära stekpanna. Tanken bakom är helt enkelt att världen inte behöver fler giftiga stekpannor av låg kvalitet som slängs när nonstickbeläggningen är utsliten. Hej då till PFAS-kemikalier genom en giftfri keramisk beläggning! Men det är inte allt. När stekpannan börjar bli sliten skickar du den till Kitchenware by Tareq Taylor och får en annan, precis likadan ommålad panna i retur. En premiumpanna som får nytt liv om och om och om igen.

– Återbruk för att minska klimatavtrycket, helt enkelt. Det är meningslöst att så mycket kastas och hamnar i soporna som inte behöver göra det.

PFAS-fritt hela vägen

Även i gryt-, kastrull- och stekpanneserierna King Edward, Ellen och Vivian ingår endast produkter med PFAS-fria beläggningar. Inte heller några andra fluorerade ämnen.

– Absolut inga PFAS-ämnen och plaster. PFAS är verkligen vår tids farsot. Vi använder istället Sol-gel som är en våtkemisk metod eller en keramisk beläggning i pannan som båda ger en mycket längre hållbarhet. Det är kiselolja i grunden som likt teflon ger en ”hal” funktion.

Trä från hållbart skogsbruk

Alla träprodukter, som exempelvis alla skärbrädor i serien, är tillverkade av FSC-märkt trä.

– Vi håller oss genomgående till hållbara material och korta transportsträckor. Från där man fäller trädet till skärbrädan skapas ska det inte vara långt. Även det lim som används ska vara bra. Det skulle kännas helt fel att använda ett hälsofarligt lim när man valt material med så stor omsorg. Samma sak med oljan som ska skydda skärbrädorna. Den är vegetabilisk.

Redskap i bra silikon

De stilrena köksredskapen i silikon är döpta efter Tareqs mamma Annie. Redskapen är av hög kvalitet och i användarvänlig design. Tillverkade med en metallkärna för bästa tänkbara funktion och stabilitet. Samtliga tål temperaturer på upp till 230 grader och kan diskas i maskin.

– Det är viktigt att hitta redskap i bra silikon så de håller länge. Om man knölar ihop silikon till en boll och det syns vita streck är silikonet av sämre kvalitet. Det är inte flexibelt och kommer på sikt att spricka.

Dotter, mormor och potatis!

Instegsserien Ellen, döpt efter Tareqs dotter, är en hållbar serie bestående av stekpannor i rostfritt stål för såväl amatörer som proffs. Eleganta Vivian i gjuten aluminium består av grytor och stekpannor i en vacker indigoblå färg, har fått sitt namn efter hans mormor. Därtill finns serierna King Edward och Rocket i rostfritt stål, som döpts efter kända potatissorter. Antagligen för att Tareq älskar potatis. Och vem gör inte det?

Bästa höstmaten

– Jag älskar grytor. Det är enkelt att laga och ger mycket mat. Perfekt höstmat! Men å andra sidan tycker jag att mat är en humörsak.

– Det jag gillar så mycket med mat är att man med hjälp av lite kryddor snabbt kan förflytta sig till exempelvis Mellanöstern. Mat ger dig möjlighet att resa gastronomiskt – precis vart du vill. Här hemma ska vi till exempel snart resa till Italien för det blir nämligen italienskt till lunch!

Behöver du inspiration i köket? Kika in på Tareq Youtube-kanal där han delar med sig av mycket goda recept!

Några av våra produkter från Tareq Taylor