Välj rätt glas

– låt oss guida dig till rätt glas

Hitta rätt glas till alla tillfällen

Att glas kommer i olika former är inte bara ett trevligt inslag på middagsbordet, det har också en väldigt praktisk funktion. Beroende på vilket glas du väljer är formen på glaset utformat för att maximera smakupplevelsen för just den dryck det är skapat för. Därför är det viktigt att du väljer rätt glas för rätt dryck.

Nedan hjälper vi dig få koll på de vanligaste dryckesglasens karaktärsdrag.

Vinglas

Vinglasens form är framtagna för att kunna lufta vinet samtidigt som aromen behålls i glaset. Då temperaturen ofta är viktig för vinets karaktär kommer glasen allt som oftast med långa fötter att hålla i. Genom att hålla i dessa, snarare än kupan, undviker du att kroppstemperera vinet.

Rödvinsglas

Rödvinsglas har generellt sett en större och rundare kupa än vitvinsglaset. Detta då mycket av rödvinets smakupplevelse och karaktär sitter i doften. En stor och rund kupa tillåter aromen att cirkulera och den avsmalnade öppning ser till att doften stannar kvar i glaset.

Vitvinsglas

Vitt vin har inte samma behov av syreupptagning som rött vin. Tvärtom kan smakerna bli mindre nyanserade med för mycket syre. Vitt vin serveras också ofta i svalare temperaturer (liksom rosévin), varför vitvinsglaset har en nättare utformning med en mindre kupa.

Champagneglas

Ett champagneglas känner du igen på dess avlånga form och något stängda öppning. Den avlånga formen är till för att hindra dryckens bubblor från att rymma iväg.

Cocktailglas

Cocktailglaset kännetecknas av att formen är som en uppochnedvänd kon och används precis som det låter till cocktails av olika slag. De ger ofta ett lyxigt intryck. Formen på glaset har också en praktisk koppling för doftkännare då många cocktails har intressanta dofter, och när man dricker ur ett cocktailglas kommer näsan närmare ytan när du dricker vilket gör att dofterna blir mer tydliga.

Highballglas

Highballglas är ganska smala, raka och höga dricksglas som ofta används till drinkar av olika slag. De kan komma med en eventuell formning men då de inte är utformade för drycker där aromen är avgörande för smakupplevelsen är öppningen oftast relativt bred.

Whiskeyglas

Ett whiskyglas är oftast ett kort glas med en vid öppning. Det kan ibland också kallas för tumblerglas eller rockglas.

Rymmer oftast mellan 12-25 cl.

Snapsglas eller shotglas

På grund av den ofta höga alkoholhalten i bland annat snaps serveras dessa i mycket små glas som sällan rymmer mer än 6 cl. De kommer i flera olika utseenden, både med eller utan fot.

Ölglas

Olika typer av öl behöver olika typer av glas för att maximera smakupplevelsen. För att optimera upplevelsen av en pilsner/lager är till exempel ett högt smalt glas på fot allra bäst. Formen ger ölet en majestätisk skumkrona och bevarar bubblorna. En Indian Pale Ale däremot gör sig bättre i ett IPA-glas med en smal botten följd av en ordentlig kupa som lyfter smakerna.

Seltersglas eller vattenglas

Dessa glas är oftast vanliga raka glas som rymmer cirka 25 cl. Om du serverar bubbelvatten i seltersglaset gäller samma sak som för champagne, ett smalt och högt glas bevarar bubblorna bättre.