Gör din egen girlang

Vad andas väl jul mer än en härlig girlang? Detta uppskattade julpynt är lika vackert som det är praktiskt, inte minst eftersom det är så ofantligt flexibelt att pynta med. De gör sig lika väl i ett trappräcke som på ett matbord och är lika tindrande över en dörrkarm som en sänggavel. De kan dessutom verkligen konsten av att skänka julkänsla i hela hemmet.

Kanske är det därför som så många gärna vill pryda sina julhem med just girlanger. Varför inte göra dem själv? Vi hjälper dig!

Du behöver:

 • Barrväxter
 • Snöre
 • Ståltråd
 • Sekatör
 • En bra sax
 • Dekorationer

Välj dekorationer

Det finns egentligen ingen standardmall för hur en girlang ska eller inte ska se ut. En klassisk grund är dock de vackra gröna barrväxterna, men vill du hellre jobba uteslutande med konstväxter och ljusslingor finns det naturligtvis ingenting som hindrar dig. Det fina med att pyssla ihop sina egna dekorationer är ju just att de blir precis så som du själv vill ha det! Våga lita på din egen intuition och välj växter och färger du tycker om! 

Så gör du din egen girlang:

 1. Måtta upp hur lång din girlang ska vara. Lägg gärna ut snöret på den plats den ska vara på, så vet du exakt. Plussa gärna på en extra bit så du garderar dig och ger plats för eventuellt upphänge. Snurra sedan fast ståltråden längs snöret.
 2. Precis som när du binder din egen julkrans kan du börja med att klippa ut små buketter av dina växter. Bind buketterna ganska hårt, framförallt om du jobbar med mycket levande material.
 3. Fäst buketterna bit för bit i ståltråden längs snöret. Planerar du att hänga upp girlangen bör du lämna en bit snöre i varje ände odekorerad. Vill du använda den som bordsdekoration är det fint om det är dekorerat hela vägen.
 4. Jobba med lager. Börja med en bas av exempelvis granris eller vår Eucalyptus. Låt de mer dekorativa detaljerna fästas ovanpå.
 5. Dekorera mera (om du vill). Här finns plats för mycket! En vacker ljusslinga? Julkulor? Kottar? Barnens julpyssel från fritids? Bara fantasin sätter gränser för hur just din julgirlang ska se ut.

Lycka till!