Bind din egen julkrans

Förutom självaste tomten är kanske kransen vår mest älskade juldekoration. Ännu mer älskad blir den såklart om du binder den själv, eller tillsammans med någon du tycker om. Det blir ofta en både mysig och uppskattad pysselstund som garanterat höjer julstämningen där hemma.

För att binda en egen julkrans behöver du inte mer än ett par redskap och lite dekorationer. Men allra viktigast: lite tid – och kanske en gnutta inspiration. Vi hjälper dig!

Du behöver:

  • En kransstomme (vi har använt en tunn metallring för en lite nättare krans)
  • Dekorationer
  • Sekatör
  • Tråd att fästa med

Välj dekorationer

En julkrans är ofta tacksam att pynta med, inte minst eftersom den fungerar lika väl som julpynt som renodlad vinterdekoration. Det är därmed få som tackar nej till en vacker krans i sitt vinterhem – oavsett om hemmet präglas av tomtar och polkagrisar, eller vackra vintergranar och vita stjärnor.

Uppskattar du en mer nedtonad julstil kanske en klassisk julkrans i grönt passar dig bäst. Vad sägs som en kombination av Eucalyptus och vita Amaryllis? Är du kanske snarare en av dem som med glädje skulle ta anställning som en av tomtens nissar kanske du föredrar en större dos röda detaljer, som Rönnbär och Järnek. Det bästa med att binda en egen julkrans är helt klart att den kommer passa hemma hos just dig!

En julkrans kan med fördel skapas av konstväxter. Det är underhållsfritt, barrar inte – och du kan använda den igen nästa år! Är du väldigt förtjust i levande växter går det såklart också bra. Eller varför inte en snygg kombination? Det bästa av två världar, helt enkelt.

Gör så här:

  1. Klipp till dina växter/konstväxter i mindre kvistar med sekatören
  2. Skapa små buketter av växterna du valt och bind dem på julkransens stommen med en tunnare ståltråd
  3. Fortsätt likadant tills du är hela vägen runt. Tänk på att placera de nya buketterna så du täcker ståltråden från den senaste buketten du fäste. 
  4. Dekorera vidare med eventuella andra dekorationer, som exempelvis sidenband eller ljusslinga. 
  5. Klart – njut av din vackra julkrans! 

Hoppas ni får en mysig stund. Lycka till!