Så vårdar du dina utemöbler

Ta hand om dina utemöbler

Här hittar du skötselråd och tips för hur du får dina utemöbler att hålla sig fina så länge som möjligt.

Att tänka på vid köp av utemöbler i trä

Utemöbler i teak

Teak innehåller naturligt mycket olja och behöver därför egentligen inte behandlas för att inte spricka. Däremot bleknar den relativt snabbt från en varmt gyllenbrun nyans till en vacker silvergrå färg om möbeln inte behandlas. Små ytsprickor är helt naturligt och påverkar inte möbelns kvalitet eller hållbarhet.

Utemöbler i konstträ

Konstträ, som är ett träliknande plast- och kompositmaterial, är tåligt och kräver minimalt med underhåll. Det är dock känsligt för höga temperaturer och vätskesamlingar som stänger inne fukt/vätska. Kika på filmen så får du tips om hur du bör ta hand om konstträ.

Underhåll av utemöbler under säsongen

Utemöbler i teak

Bordet ska inte täckas över med vattentätt skydd då risken för kondens uppstår, vilket i sin tur kan ge mögel. Föremål som inte har en luftspalt till bordet kan medföra att vatten blir instängt och fukt blir kvar under, vilket i sig kan skapa bestående fläckar. Ett överdrag med dragsko som håller skyddet på plats och luftventil så luften kan cirkulera är att föredra. Ett tips är också att ställa något i mitten på utebordet under skyddet för att förhindra vattenansamlingar.

För en naturlig silvergrå färg: Om man önskar låta träet åldras naturligt och få en naturlig silvergrå färg behövs ingen behandling alls. Träets porer är då öppna och får lättare fläckar, men de flesta fläckar går att ta bort genom att slipa med ett fint sandpapper. Slipa alltid i träets riktning! Det är viktigt att regelbundet rengöra möbeln för att undvika att svartmögel, smuts och luftföroreningar får fäste. Detta görs med vatten, grönsåpa och en borste. Blöt ned möbeln ordentligt och låt stå en stund med såpvattnet, borsta sedan och skölj noggrant med rikligt med vatten. Krävs kraftigare rengöring finns det även speciella produkter för teakrengöring. Eventuell träresning kan slipas bort med ett fint sandpapper.

För en oljad gyllenbrun färg: Önskar man istället bevara träets naturliga färg och struktur ska man olja in möbeln omgående innan möbeln tas i bruk, helst med en träolja av god kvalitet. Träet blir då även mer motståndskraftigt mot fläckar. Var noga med att välja en olja avsedd för teakträ och lämplig för respektive förhållande, inomhus eller utomhus. Följ noga fabrikantens anvisning som följer med oljeförpackningen. Ytorna måste vara fria från damm och rengjorda innan inoljning.

VIKTIGT! Träet måste vara absolut torrt innan olja appliceras, annars finns det risk att mögel uppstår. Behandlingen upprepas vid behov, gärna 2–4 gånger per säsong beroende på utsatthet för väderpåverkan – om det står inomhus, under tak eller helt utomhus.

Skötsel under vinterhalvåret

Vintertid bör teakmöbler förvaras i ett torrt och svalt utrymme. Inte heller under vinterförvaring ska bordet täckas över med skydd som inte andas då kondens kan bildas och mögel uppstå. Vårda dina utemöbler med rätt möbelvård för längre hållbarhet!

Konstrotting

Alla produkter av konstrotting bör regelbundet rengöras med en mild tvållösning som noggrant sköljs bort med rikligt med vatten. Högtryckstvätt ska inte användas vid rengöring av möbeln då den kan ta skada av det höga tryck som ytan utsätts för.

Undvik om möjligt att placera möbler av konstrotting i direkt solljus under längre perioder, detta förkortar möbelns livslängd. Vintertid förvaras möbeln i ett torrt, svalt utrymme. Var noga med att möbeln är torr innan den ställs undan.

Lackerad aluminium och stålmaterial

Utemöbler med pulverlackerade ramar bör rengöras regelbundet med mild tvållösning och därefter sköljas noggrant med rikligt med vatten. Detta är särskilt viktigt vid havsnära placering då salt transporteras i luft och kan leda till korrosion som vidare kan orsaka bubblor i lacken eller flagning. Högtryckstvätt rekommenderas inte vid rengöring av möbeln då den kan ta skada av det höga tryck som ytan utsätts för.

Dynor

Alla textilier bleks av solen. Genom att täcka över dynorna eller ta in dem då de inte används ökar livslängden och risken för solblekning blir mindre. Ha alltid dynor i torr miljö med ordentlig ventilation. Ta in dynorna vid regn. Om dynorna blir våta, se till att de är helt torra innan du förvarar dem.

Behandla smuts och fläckar på dina utemöbler

Vätska, mat och annat som spills bör torkas bort omgående så att inte fläckar bildas.

Rengör med ljummet vatten och mild tvållösning eller några droppar diskmedel. För grundligare rengöring kan man även använda en mjuk borste, men inte svampar med slipande effekt. Använd aldrig rengöringsmedel som är frätande eller har slipande effekt. Högtryckstvätt ska inte användas för rengöring då det höga trycket kan skada möbeln och bidra till kortare livslängd.

Bra att veta

Högtryckstvätt

Använd aldrig högtryckstvätt för att rengöra teakmöbeln, det skadar ytan och kan orsaka att flisor lossnar från träet.

Svartmögel

Svartmögel visar sig i form av små svarta prickar och uppkommer oavsett om möbeln är inoljad eller ej. Detta beror på luftföroreningar som följer med regn. Hur snabbt och hur mycket är väldigt lokalt. För att minimera svartmögel är det därför väldigt viktigt att hålla möbeln ren, enligt instruktion ovan.

Värme

Utsätt inte konstträ för temperaturer över 60°C. Placera möbeln på tryggt avstånd från grillar och andra värmekällor. Använd underlägg till varma och heta kärl samt till koppar och glas för att undvika fläckar.

Glasföremål

Lämna ej kvar glasföremål på konstträ eftersom en så kallad förstoringsglaseffekt kan uppstå och på grund av höga temperaturer ge fläckar och skador på ytan.