Må bättre! Bli friskare och piggare genom att äta bra mat

Att äta gott och ha sunda matvanor är ett viktigt steg på vägen mot ett hälsosammare liv. Hos oss hittar du servisen Bitz Gastro, formgiven av forskningschefen och hälsoprofilen Christian Bitz. Servisen har designats så att den både är vacker och gör det enklare att äta lagom mycket. Smart, eller hur?

Läs vår exklusiva intervju med Christian Bitz och ta del av hans bästa middagstips för en kväll mitt i veckan.

Han är forskningschef, hälsoprofil, författare till flera hälsoböcker och tidigare fotomodell. Christian Bitz är en man med ett viktigt uppdrag – att göra Danmark, men också Sverige, lite friskare.

Att skapa en lite hälsosammare livsstil kan väl inte vara så svårt?! Kanske inte, men ofta är vi människor experter på att slå lite för hårt på den stora trumman och göra livsomvälvande förändringar som inte håller i längden. Detsamma hände i slutet av 90-talet och början av 00-talet – det florerade hälsotrender som egentligen inte var hälsosamma i längden. Christian arbetade då som fotomodell runt om i världen. Eftersom han hade sin kropp som verktyg ville han hålla den stark och sund. I och med den rådande okunskap som fanns bestämde han sig för att förmedla begripliga hälsobudskap som var användbara i vardagen.

Forskningschef och hälsoprofil

Att få personer att leva hälsosamt är en utmaning. Efter många års studier har Christian en magisterexamen i naturvetenskap inom mänsklig näring och är nu permanent knuten till sjukhusen Bispebjerg och Frederiksberg Hospital. På sjukhusen är han både involverad i olika forskningsprojekt och delaktig i att utveckla den mat som patienterna serveras. Han har varit rådgivare åt den danska regeringen i samband med framtagandet av en hälsostrategi för befolkningen och håller ofta föreläsningar där han förmedlar sin professionella kunskap inom hälsa på ett underhållande sätt.

Med en stark fascination för det vackra i livet 

Christian har en stark fascination för det vackra i livet och har alltid varit intresserad av såväl design som arkitektur. Speciellt det enkla, stilrena utseendet. 

– I mitt vuxna liv har jag också blivit lite modigare när det gäller design och inredning. Det beror inte bara på att jag har blivit vuxen, utan även på att min käresta är designer och mycket bra på att skapa en personlig och sammanhängande stil som jag verkligen uppskattar i vårt hem, säger Christian.

Psykologiskt god effekt

Med ett estetiskt intresse och hälsan i fokus bestämde sig Christian för att en servis kunde vara ett enkelt sätt att göra befolkningen lite mer hälsosam. Han ville skapa en servis som inte bara var vacker, utan även hade lite mindre plats för maten. Detta eftersom forskning visat att man helt enkelt äter lite mindre om det ser ut som det är mycket – även om det inte är det.

– För många människor kan något så enkelt som att äta lite mindre ha stor inverkan på figuren, formen och framtiden. Därför har tallrikarna i min Bitz-serie, förutom en snygg design, något mindre plats för mat för en psykologiskt god effekt, säger Christian.

”För att liva upp en kväll mitt i veckan så lagar jag en bra het soppa. Jag har alltid kycklingbuljong i frysen – så soppan går att göra på rekordtid.”