Förnya ditt hem med gardiner!

Förändra stilen i ditt hem med rätt gardiner

Oavsett om du vill förstärka eller förändra stilen i ditt hem är rätt gardiner en bra hjälp på vägen. Allt beror på vilka du väljer – och hur du väljer att hänga upp dem. Börja med att fundera över vilken funktion du vill att gardinerna ska fylla. Här är några tips och råd!

Välj gardin efter rum

Vill du mysa till det, sätta stilen, skapa en spännande kontrast, släppa in eller stänga ute ljus? Olika rum kräver olika typer av gardiner. Ibland är det dekoration du är ute efter. En härlig färgklick, ge rummet ett varmt intryck eller rama in dina vackra fönster. Andra gånger är det funktionen som du vill åt. Stänga ute ljuset, förhindra insyn eller att det måste vara enkelt att kunna öppna fönstret. Oavsett om du vill sova gott, vara privat, göra storkok ofta eller bara ha fantastiskt snygga gardiner som bidrar till en skön känsla så hittar du dem hos oss!

Mörklägga eller slippa insyn

Mörkläggning är en förutsättning för en god nattsömn. Om du vill minska ljusinsläpp eller insyn är rumsförmörkande gardiner en bra investering. De dämpar ljuset utifrån och skapar avskildhet genom att ingen kan se in. I vårt sortiment hittar du även gardiner som är 100% mörkläggande. Perfekt inte minst på sommaren när det kan vara ljust när du går och lägger dig. Vill du få till en avkopplande hotellkänsla? Kombinera mörkläggande längder med en skir gardin!

Att välja material

Mörkläggande, solskyddande, mönstrat, enfärgat, lyxigt eller skirt? Fundera över vilket intryck du är ute efter, vad rummet används till och vilken stil som kan passa innan du väljer gardiner. Hur mycket naturligt ljus får rummet? Vill du förstärka eller lugna de nuvarande intrycken? Bryta av eller komplettera stilen? Tänk på att olika material inger olika känslor. Ett kraftigare material, som exempelvis sammet, har ljuddämpande egenskaper och ger ett lugn till rummet. Gardiner i ett tunnare material, som exempelvis linne, ger ett större ljusinsläpp och ett luftigare intryck. Sedan är det självklart helt okej att bara gå på det du tycker är finast!

Att välja färg

Ska gardinerna dra blickarna till sig eller smälta in i den övriga inredningen? Om färgen på väggen är dov och neutral blir intrycket enhetligt och snyggt med neutrala gardiner. Har du en mönstrad tapet kan en neutral enfärgad gardin skapa balans i rummet. Den förstärker stilen utan att ta fokus från tapeten. Du kan även välja att matcha gardinen med väggfärgen. Är färgen i rummet stark skapas en uttrycksfull dynamik i rummet om även gardinerna är det. En färgstark gardin kan också skapa liv och dynamik till en annars neutral inredning.

Upphängning av gardiner

Hur du väljer att hänga upp dina gardiner kan spela en avgörande roll för hur rummet upplevs. Genom att använda en gardinstång som är längre än fönstret kan du hänga gardinerna vid sidan av. Då upplevs fönstret som bredare. Eftersom du frigör själva fönsterytan blir även ljusinsläppet större. Samma effekt får du om du fäster en skena i taket och låter gardinlängderna hänga vid sidan av fönstret. Då skapar du även en känsla av att rummet är högre i tak än det är.

Låt din personliga stil framhävas av rätt gardinstång och gardinomtag. Välj det som passar dig och ditt rum bäst!

Skapa lager-på-lager-känsla

Har du en riktigt lång gardinstång kan du använda dig av två olika gardiner – eller sätt upp dubbla stänger och häng den ena gardinen bakom den andra! Det är fint och effektfullt att kombinera kraftiga tyger med skira och variera hur de dras för eller ifrån. Ibland vill du kanske släppa in maximalt med ljus, ibland sila det eller helt mörklägga. Med lager-på-lager får rummet inte bara en varm känsla, utan även en ombonad hemtrevlig dynamik. Mixa och matcha både material och färger. Ett tunt tyg i neutral färg skapar exempelvis ofta en mjuk och behaglig övergång från ett tyngre och mer färgstarkt material. Här är det bara din fantasi som sätter gränser!

Populärt just nu