Så vårdar du din säng och bäddmadrass

Hitta rätt säng och madrass för dig

Här hittar du våra bästa råd och bra-att-tänka på för att din säng och bäddmadrass ska låta dig sova gott så länge som möjligt.

Att tänka på vid köp av säng

Montering

Det är viktigt att du sätter på möbeltassar/golvskydd så att sängbenen inte repar eller på annat sätt påverkar underlaget. Dessutom kan t.ex. sängben av trä orsaka missljud, vilket du också kan motverka med möbeltassar. När din säng stått på plats ett tag kan det vara en god idé att också efterdra sängbenen.

Underhåll din säng och bäddmadrass

Bäddmadrass

För att din bäddmadrass ska hålla längre är det viktigt att vända och vrida på den ett par gånger per kvartal. Detta för att vadden ska få in luft mellan vaddlagren så att den kan återfå så hög volym som möjligt. På så sätt ökar du madrassens fjädringsspänst och låter alla dess skikt andas. När man investerat i en ny säng går det utmärkt att köpa en ny bäddmadrass separat efter en tid. Våra bäddmadrasser har olika tryckfördelande egenskaper, något som påverkar din nattsömn. För att förlänga livslängden på din bäddmadrass rekommenderar vi att komplettera med ett madrasskydd.

Ram- och ställbar säng

Flera av sängarna går att beställa i komforterna: mjuk, medium, fast eller extra fast. Det innebär att de har olika hårdhet i uppbyggnaden. Eftersom både din vikt och längd spelar roll i valet av säng är det viktigt att du provar sängen så som du sover, till exempel på rygg. Med tiden kommer bäddmadrassen och sängen att formas efter din kropp då stoppningsmaterial och resår mjuknar. Detta är helt naturligt. Se till att få in luft mellan vaddlagren genom att vända och vrida på ramsängen en gång per år och bäddmadrassen ett par gånger per kvartal. Detta återger en del av volymen och kan förlänga sängens livslängd.

Ställbar säng

Eftersom ställbara sängar har rörliga delar är det normalt att det förekommer ljud när de regleras. För att minimera missljud kan du smörja delarna. Silikon eller smörjmedel är att föredra.

Kontinentalsängar

Kontinentalsängar är uppbyggda i flera lager. Det medför att du kan känna rörelserna tydligare än i exempelvis en ramsäng. De finns i komforterna mjuk, medium, fast eller extra fast. Eftersom vikt och längd påverkar komforten är det viktigt att prova sängen innan köp. Speciellt om ni är två i samma säng. Den ena kanske gillar mjuk komfort, medan den andre föredrar fast. Allt eftersom stoppningsmaterialet och resårfjädrarna mjuknar kommer sängen och bäddmadrassen att formas efter din kropp.

Mellanmadrassen ska till skillnad från bäddmadrassen, endast vridas, gärna ett par gånger per kvartal. Det finns mellanmadrassen som är vändbara, fråga säljaren i din butik, dessa kan självklart vändas. Då finns möjlighet att få en annan känsla, med en mjukare sida och en fastare sida. 

Underbädden kan inte vändas utan endast vridas och bör göras en gång per år. Genom att vända eller vrida madrasser blir det jämnare slitage.

Genom att vrida eller vända madrasser och underbädd medför det att vadden får in luft mellan vaddlagren och gör så att sängen återfår en del av sin volym. Det förlänger sängens livslängd och komfort.

Behandla smuts och fläckar på din säng och bäddmadrass

Bäddmadrasser och de delar i sängen som är försedda med möbeltyg rengörs med textilshampo. Bäddmadrasser med avtagbart fodral tvättas efter produktetikettens anvisningar. För att förlänga livslängden rekommenderar vi att sängen dammsugs regelbundet.

Bra att veta

Doft

Din nya möbel är förpackad med omsorg och därför kan doft uppstå när du öppnar förpackningen. Det som doftar är ämnen som används vid tillverkningen av stoppning (polyeter) och som kan finnas kvar i produkten. Dessa ofarliga ämnen försvinner normalt efter 5-7 dagar om du vädrar.