Så väljer du tyg

Alla Mios tyger är testade och godkända för att användas i hemmiljö. Det är viktigt att tänka på användningsområdet för din möbel. Nedanstående tygs hållbarhetsvärden finns att ta del av på tygproverna i butiken.

Pilling (noppbildning)

Alla tyger har en tendens till noppbildning, det mäts i en Pillingskala 1-5, där 1 = mindre bra och 5 = bra.

Ljusäkthet (blekning)

Ljusäkthetsskalan går från 1-8, där 1 = känslig och 8 = inte känslig.

Alla tyger bleks av solljus. De flesta av våra tyger är mellan 5-6, vilket lämpar sig för inomhusbruk. Tyger som har 6-8 är mer vanligt på utomhusmöbler.

Martindale (slitstyrka)

Martindale är en skala för att mäta ett tygs slitstyrka. Desto högre talet är desto högre slitstyrka har tyget. Värdet säger en del om hållbarheten på tyget. Tyger i hemmiljö ligger mellan 12-40.000 varv. Till soffor rekommenderar vi tyger som har ett värde över 25.000 varv.

Textilier med lugg

Tyger som chenille, sammet och plysch kan ha en tendens till att få tryckmärken när luggen lägger sig ner och det blir avtryck så det ser slitet ut, detta är normalt för denna typ av tyg. Tyget kan även skifta i flertal olika nyanser beroende på hur ljuset faller.

Chenilletyg

Chenilletyger har ett karaktärsdrag som ger olika färgnyanser genom att chenillegarn reflekterar ljuset beroende på vävningen och ger tyget dess unika utseende. Alla chenilletyger ger en sitteffekt av luggriktningen som påverkas av vikt, temperatur och fukt vid användandet och påverkar inte tygets kvalitet och är ingen defekt utan ett karaktärsdrag.

Stoppning

Stoppmöbler har generellt sett någon form av skummaterial i sitsen, som från första början har en mycket fast komfort och som även kan kännas en aning ojämn från sits till sits. Detta kommer med tiden att både mjukna och jämnas ut samt sjunka ihop något. När det handlar om stoppning innehållande löst stoppningsmaterial såsom krossad polyeter, bollfiber, fjäder m.m. medför det ett större underhåll av plymån. Dessa material behöver kontinuerlig skötsel i form av att man ”puffar” till plymån och på så sätt får in luft i materialet.

Skötselråd

För att dina möbler ska kännas nya och hålla under lång tid är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Med rätt kunskap och möbelvård är det enkelt! Här hittar du skötselråden du behöver.

Tygcertifieringar och hållbarhet

Vill du läsa mer om tygcertifieringar och hållbarhet på Mio? Läs mer här!