Hitta din mat- och sovklocka!
Det är inte bara vad du äter, utan även när som påverkar hur du mår och sover. Sömn och mat påverkar varandra på flera sätt och betyder mycket för din hälsa och ditt välbefinnande. Vår sömnexpert Claire Anne Eriksen, fil. dr. (PhD), vet hur viktigt det är med en väl fungerande mat- och sovklocka.
Missa inte! Sovrumerbjudanden t.o.m. 2/10:

Ät inte precis innan du ska sova
Att äta stora måltider eller tunga mellanmål strax innan du ska sova kan störa sömnen.
– Forskning visar att matsmältningen och sömnen underlättas av att äta middag några timmar före sänggåendet, inte direkt inpå läggdags. Men att gå till sängs på fastande mage eller med hungerkänslor kan också störa sömnen. Är du hungrig kan något lätt som innehåller en kombination av långsamma kolhydrater och proteiner – exempelvis en bit frukt, nötter eller havregryn – hjälpa till att främja sömnen.
Livsmedel som förbättrar sömnen
Livsmedel kan påverka sömnkvaliteten på olika sätt. Äter du fettrik och kryddig mat nära sänggåendet kan det orsaka matsmältningsbesvär eller sura uppstötningar.
– Det gör det svårt att somna eller leder till störd sömn. Däremot kan livsmedel som är rika på tryptofan, en aminosyra som främjar produktionen av serotonin och melatonin (hormoner som reglerar sömn) förbättra sömnkvaliteten. Exempel på livsmedel som innehåller tryptofan är kalkon, nötter, frön och mejeriprodukter.
Hellre spenat än kaffe
Även livsmedel som är rika på magnesium (till exempel mörka bladgrönsaker och baljväxter) och vitamin B6 (finns i bland annat fisk och bananer) är fördelaktiga för sömn.
– Begränsa intaget av koffein eftersom det är ett stimulerande medel som kan störa sömnen. Undvik koffeinhaltiga drycker (kaffe, te, energidrycker, läsk) på eftermiddagen och kvällen, då effekterna av dem kan pågå i flera timmar.
– Alkohol kan också ha en betydande påverkan på sömnen. Medan alkohol initialt kan gynna insomnandet, kan det störa sömncykeln och minska sömnkvaliteten.