Betydelsen av sömn för barn och ungdomar

Alla behöver sova tillräckligt bra och mycket – särskilt barn och ungdomar. Hur de sover påverkas av bland annat ålder, olika utvecklingsfaser, oro och relationer. Tillsammans med Claire Anne Eriksen, Fil. Doktor i sömnmedicin och sömnforskare på Karolinska Institutet, har vi sammanställt information och tips som kan vara bra att ha koll på.

Sömn spelar en avgörande roll i barns utveckling, och är en viktig byggsten i deras mentala och fysiska hälsa. Förutom att ha en direkt effekt på välmående, visar forskning att sömn påverkar vakenhet och uppmärksamhet, kognitiva prestationer, humör, immunförsvar, ordförråd samt inlärning och minne. Sömn har också viktiga effekter på tillväxten, särskilt i tidig spädbarnsålder. Hos småbarn verkar tuppluren vara nödvändig för minnet, hur uppmärksamma de är och även den motoriska utvecklingen.

Läggdagsrutin

Sömnbehoven förändras över tid, från nyfödd till tonåring och ungdom. En sak som har visat sig vara väldigt effektiv och bidra till en god sömn är en konsekvent läggdagsrutin. Att göra samma saker i samma ordning varje kväll gör att kroppen förbereder sig för sömn. En typisk läggdagsrutin kan vara att stänga av datorer, mobiltelefoner och annat starkt ljus. Att ta på sig pyjamas, borsta tänderna, läsa en bok eller ta ett bad är andra exempel som kan ingå i läggdagsrutinen.

Sömntips

Precis som för vuxna är det bra om sovrummet är tyst, mörkt och svalt (13–18°). Är sovmiljön för ljus, bullrig eller varm kan det leda till en ökad aktivitet i kroppen som gör det svårare att somna.

Sömntips för småbarn

Små barn har ofta en huvudsömn och kompletterar det med tupplurar. Småbarns sömnproblem förvärras av separationsångest och en rädsla för att missa något. Det kan bidra till envishet vid läggdags. Uppmuntra och ge barnet kontroll över mindre val som pyjamas eller vilken bok ni ska läsa. Försök att vara tålmodig och bestämd – samtidigt kärleksfull eftersom en maktkamp sannolikt framkallar ett större motstånd.

 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Familjesäng, 90/120x200 cm
  4.995:-
 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Våningssäng, 90x200 cm
  4.495:-
 • Nora
  Nora
  Dagbädd, 90/180x200 cm
  4.995:-
 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Sänglåda till våning- och familjesäng, 2-pack
  1.595:-
 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Växasäng, 70x120-170 cm
  1.995:-
 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Loftsäng, 90x200 cm
  2.995:-
 • Nora
  2 varianter
  Nora
  Sänglåda till växasäng
  899:-

Sömntips för skolbarn

Barn i skolåldern har ofta fullspäckade scheman som kan göra det svårt att sova gott. Försök att följa ett konsekvent schema med nedvarvning innan sänggåendet om det är möjligt. Ett tyngdtäcke och en nallebjörn kan göra att barnet känner sig tryggare. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan vara känsliga och behöva extra stöd.

För mer tips, råd och resurser för behandling av olika sömnproblem rekommenderas 1177.se 

Länk för information om dygnsrytmer: https://www.swedishsleepresearch.com/files/user/EnlightenYourClock_v1.1_HighRes.pdf