Hållbara värdekedjor
Mio, som står för Möbelhandlarnas Inköps Organisation, har aldrig haft någon egen tillverkning utan alla produkter har alltid tillverkats av en affärspartner. Idag sker tillverkning av Mioprodukter främst i Sverige och Europa men produkter tillverkas även i Asien, som står för en fjärdedel av den totala produktvolymen.
Hållbarhetsaspekterna i tillverkningsfasen handlar framförallt om socialt ansvar för de människor som tillverkar våra produkter, minimerad miljöpåverkan och arbete med att förebygga korruption men även om kvalitetskrav, god djurhållning och socialt ansvar i de lokala samhällena i anslutning till tillverkningen.
Mio har länge haft en dokumenterad hållbarhetspolicy med tillhörande uppförandekod som baseras på de 10 principerna i FN:s Global Compact, ILO:s 8 kärnkonventioner och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter inom företag. För att effektivt säkerställa att Mioleverantörer lever upp till Mios Uppförandekod är Mio sedan första januari 2018 medlemmar i Amfori BSCI, där BSCI står för Business Social Compliance Initiativ.
Amfori BSCI
Amfori BSCI är ett världsledande initiativ för företag som arbetar med socialt ansvarstagande med fokus på arbetsförhållandena i leverantörskedjan. Arbetet bygger på en global, gemensam Code of Conduct - uppförandekod - som i sin tur bygger på internationella konventioner, såsom deklarationen om mänskliga rättigheter, FN:s vägledande principer för näringsliv, OECD: s riktlinjer, FN:s globala fördrag samt Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) konventioner och rekommendationer för att förbättra arbetsförhållandena i leverantörskedjan. Amfori BSCI bygger på att Mio och övriga medlemmar tar ett gemensamt ansvar för att producerande leverantörer driver ständiga förbättringar utifrån den gemensamma uppförandekoden.
Genom att vara medlem i Amfori BSCI erhåller Mio:
-
Ett gemensamt system för uppföljning och revision av producerande leverantörer, där revisioner sker av oberoende och tredjeparts certifierade revisorer utifrån Amfori BSCI:s globala uppförandekod och det berörda landets lagar och regler.
-
Ett globalt nätverk med 2400 medlemmar som med gemensamma krafter bidrar till ständiga förbättringar av mänskliga rättigheter i värdekedjan. Amfori driver flera internationella projekt såsom exempelvis Women empowerment program i Kina, Indien och Bangladesh som syftar till att stärka kvinnors rättigheter i dessa länder.
-
Ett omfattande kompetensutvecklingsprogram bestående av digitala och lärarledda utbildningar som såväl Mioanställda som Amfori BSCI-anslutna leverantörer kostnadsfritt har tillgång till. Utbildningarna består både introduktionsutbildningar i Amfori BSCI och hur Amfori BCSI kan vara ett stöd i hållbarhetsarbetet och fortsättningsutbildningar i specifika ämnen såsom hållbar rekrytering, nya företeelser av människohandel, tvångs- eller slavarbete i sin egen verksamhet och hur man skapar delaktighet hos alla anställda i frågor som rör mänskliga rättigheter.
Djurhållning
Mios hållbarhetspolicy inkluderar att djur ska behandlas med medkänsla och respekt och att djurskyddet ska tas i beaktande genom hela värdekedjan. Detta inbegriper krav på att dun och fjäder ska komma från fåglar som fötts upp för livsmedelsindustrin, där dun/fjäder är en biprodukt och som har plockats från döda fåglar.