Så vårdar du din marmorskiva

Ta hand om din möbel

Marmor är ett levande material och kan därför variera i färg, struktur och marmorering. Kalkspat och sandgrop är två naturliga kännetecken som visar att marmorn är äkta. Kalkspat ser ut som krossade kristaller och härstammar från vattenådror i stenen där kalk från vattnet har stelnat. Sandgrop kallas de luftbubblor som uppstår när stenen bildas. På ytan kan det då synas små håligheter i form av millimeterstora gropar. Detta är en del av stenens karaktär som är helt naturlig på samma sätt som ådringar eller strimmor. Ingen sten är den andra lik, vilket är en del av charmen med naturmaterial som marmor.

Att tänka på vid köp av marmor

Marmor är ett ömtåligt och poröst material som är känsligt för fukt och smuts. Var extra noggrann med hur du använder och underhåller skivan. Man ska alltid torka upp allt man spiller på marmorn omgående och man ska tänka på att marmor är känsligt för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel, är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe kan orsaka stora skador på stenen, men också vanligt vatten om det inte torkas bort snabbt.

Placering

Marmorskivor ska inte utsättas för tung belastning. En plötslig och hård belastning kan orsaka sprickor i skivan.

Förebygga

Använd underlägg till glas och varma tallrikar för att minimera skaderisken. Var försiktig när du placerar hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Skär dessutom ingenting direkt på skivan.

Olackad marmor

Nya skivor bör behandlas med spraywax för att ge skivan ökad motståndskraft mot spill. Observera att behandling med spraywax kräver upprepad behandling för ett ökat skydd. Antal behandlingar beror bland annat på användning och på hur ofta bordet torkas av och kan uppskattas till minst en gång per månad.

Underhåll av din marmorskiva

Ta regelbundet bort damm och smuts med en ren microfibertrasa.

Behandla smuts och fläckar på din marmorskiva

Råkar du spilla något på marmorskivan? Torka genast bort. Och tänk på att marmor är känsligt för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Rengör med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka med torr mjuk bomullstrasa.

Vid svåra fläckar kontakta din lokala Mio-butik.