Välj rätt matgrupp

– låt oss guida dig till rätt matgrupp

Hitta rätt matgrupp för hemmet

Matplatsen är hemmets hjärta. Och matgruppen sätter ofta stilen för hela rummet. Vilken matgrupp passar bäst hemma hos dig? Kanske vill du helst ha en mindre grupp som snabbt kan förvandlas till större när gästerna kommer – eller prioriterar du kanske att hitta en som passar in i just din inredningsstil? Vi hjälper dig!

1. Hur många sittplatser behöver du?

Välj en matgrupp som rymmer tillräckligt många sittplatser. Om du bor lite mindre – eller inte alltid behöver så många sittplatser – så kan ett bord med klaff eller iläggsskiva passa perfekt. På så sätt blir det både enkelt och smidigt att förlänga bordet när gästerna kommer på besök.

2. Vilken storlek och form passar bäst?

Låt rummets planlösning avgöra vilken storlek på bordet som passar. Fundera även över var i rummet du planerar att placera matgruppen och bestäm därefter vilken form som gör sig bäst. Tänk på att ett runt bord generellt tar lite större plats än ett rektangulärt bord.

3. Välj bordsskiva efter behov

Fundera över vilken känsla du önskar få till i rummet, men glöm inte att ta hänsyn till mer praktiska aspekter så att ditt bord passar in i din vardag. En bordsskiva i laminat är exempelvis väldigt slitstark och har därmed lång livslängd. Ett bord med lackad yta är väldigt lättskött, medans oljade ytor kräver mer underhåll, men ger en skön och naturlig känsla till rummet.

4. Låt stolen sätta stilen

Med rätt stol vid matbordet kan du förstärka stilen i rummet. Men alla stolar behöver inte se likadana ut. Våga mixa och matcha ditt matbord med stolar från en annan serie – det blir ofta både snyggt och sätter en mer personlig prägel på din matgrupp. Tänk även på att välja stolar som är sköna att sitta i runt bordet länge.