Designhistoria: 1970-talet

Text av designhistoriker Maria Perers

Det sena 70-talets ideal avspeglas i den tidens Miokatalog. Att matplatsen flyttat ut i köken gjorde dock inte vardagsrummen luftigare. I stället möblerar de unga familjerna med två soffor och fåtölj i ännu större format än tidigare, gärna i plysch eller skinn, som vi kan se i Miokatalogen. Konsumentverkets undersökning av unga hushåll i Malmö visar också att nästan alla hade hyll- och förvaringskombinationer, som tog alltmer plats på vardagsrumsväggen. Stora krukväxter, akvarier och stereons högtalare tog också för sig i vardagsrummen. Hörnsoffan slår igenom på allvar. I röd plysch blir den Mios första succésoffa och kallas Jubileum. Under 20-årsjubileet 1982 hittar den till över 10.000 hem i Sverige.

Typiskt för tidsepoken var de stora sängar som bredde ut sig i sovrummen med inbyggd klockradio, mörkbetsad ekpanel och blänkande ljusramper i mässingslisterna. Så här såg de ut i Miokatalogen 1978-79. Utvecklingen mot alltmer avancerade sovmöbler påbörjades redan i slutet av 60-talet, men det är nu den når sin kulmen. Och på 80-talet slår vattensängen igenom.

Det rustika idealet lever kvar med soffgrupper i furu som Stugo och Birka. Enligt samma Miokatalog passar de både torp och lägenhet. Furuvågen som svepte in i gillestugor och fritidshus, är starkt förknippad med tiden. Den nådde raskt in även i vardagsrummen, inte minst genom de furumöbler som Allt i Hemmet lyfte fram 1966 på temat "Billigt, bra, ungt". Det är nu svensken skaffar sommarstuga, som också den ska möbleras. Många av dessa stugor är gamla torp som sålts vidare till följd av 60-talets stora omvandling och rationalisering av jordbruket.

Parallellt med allt detta finns stilmöbler kvar. För i varje tid av förändring finns inslag av kontinuitet. Den som söker efter något annat än spånplattor, plysch och gillestugor i furu kan även nu, utan bekymmer, hitta möbler såväl i rokoko och i gustaviansk stil som i antikbetsad ek.