Designhistoria med Maria Perers

En del av vårt 60-årsfirande

Så har vi inrett våra hem de senaste 60 åren

Hur har egentligen våra hem inretts från 1960-tal, då Mio grundades, fram till idag? Och vilka färger har dominerat i hemmen genom decennierna? Designhistorikern Maria Perers har svaren. Ta del av hennes tillbakablickar!

Hur vi inreder våra hem säger mycket om oss och den tid vi lever i. Det menar Maria Perers som under större delen av sitt 56-åriga liv varit intresserad av hemmets roll. Hur det ser ut, fungerar och vad det säger om den eller de som bor i det.

– Hemmet speglar våra värderingar. Genom det uttrycker vi vår personlighet.

Bor i ett furuparadis

Maria själv bor sedan många år tillbaka i Stockholm tillsammans med sin man. Deras hus är ett så kallat egnahem från 40-talet som funnits i släkten länge. De kallar det skämtsamt för ”Furupanelernas paradis”. Det blev mycket furu när makens moster och morbror renoverade på 60-talet.

– De slog även ut väggen mot matrummet och gjorde ett modernt barkök med skåpluckor som praktiskt kan öppnas från båda håll. Vi trivs väldigt bra. Det är harmoniskt, ombonat och i princip underhållsfritt.

Svag för 60-talet

Nu har Maria hjälpt oss på Mio att fundera kring svensk inredningshistoria från 1960-tal och framåt. Intressant och rolig läsning! Vi undrar nyfiket vilket decennium som är hennes favorit sett ur ett inredningsperspektiv.

– Jag är väldigt svag för 60-talet. Det var en tid då i alla fall idealet var att använda vardagsrummet till olika aktiviteter. Symaskinen stod framme, skrivmaskinen likaså, det kunde finnas en hobbyhörna och kanske till och med en ribbstol. I alla fall i tidningen Allt i Hemmet. Även bokhyllor som var fyllda med böcker. Det har försvunnit.

Tillbaka till 60-talet?

En intressant spaning Maria har är att 60-talets levande vardagsrum kan komma tillbaka, inte minst som en följd av pandemin då vi tillbringat mer tid hemma och familjer har fått samsas om utrymmet. Dyrare boytor i storstäderna kan säkert leda till multifunktionella möbler som att ett arbetsbord kan förvandlas till matbord.

– Jag tror att vi är på väg mot ett hem där fler aktiviteter kan få plats och även synas. Och att vi kanske kan lära oss lite av 60-talet då vi sparkade undan mattan för att dansa och bjöd på varma mackor till rödvinet. Man ska tävla i enkelhet, brukade min mamma säga.

Det här är Maria Perers

Namn: Maria Perers

Ålder: 56 år

Gör: Designhistoriker, gästlärare på Konstfack, ”museimänniska” mm.

Bakgrund: Läst konst-, design- och konsthantverkshistoria. Varit intendent på Skoklosters slott, Nordiska museet och Nationalmuseum. Har alltid, parallellt med mina intendentjobb, undervisat på bl a Konstfack, Malmstens och Uppsala universitet – campus Gotland. Högskolan Gotland.

Jobbat för UNESCO i Paris och Bangkok i tre år. Tog min master och doktorsexamen i USA där jag fördjupade mig i konsthantverk och design. Forskat om vad som ansågs vara det ideala hemmet på 50- och 60-talen när vår bostadspolitik utvecklades och förverkligades. Vi gjorde en enorm resa då – 1970 byggde vi flest bostäder i världen per capita.

Bor: I Stockholm och Avesta. Min man är chefredaktör på Avesta tidning och jag har fått en halvtidstjänst på Dalarnas museum i Falun.

Källor till designhistorien:

Miokataloger

Maria Perers, "Inside the Ideal Home: The Changing Values of Apartment Living and the Promotion of Consumption in Sweden, 1950-1970", doktorsavhandling 2020, The Bard Graduate Center: Decorative Arts, Design History, Material Culture, Bard College, New York. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:konstfack:diva-7608 Alla bilder börjar på sidan 443 i A4-versionen.

Maria Perers, Leif Wallin och Anna Womack, Vardagsrummet: En plats för allt och alla. Stockholm: Nordiska museets förlag, 2013.