Möt våra designers

Lär känna personerna bakom några av våra mest älskade möbelserier och läs vad de själva säger om sina skapelser.

Says Who

Kasper Meldgaard och Nikolaj Duve grundade den danska designstudion Says Who 2010. Deras passion för att skapa – kombinerad med stor kunskap inom design, konstruktion och ingenjörskonst – gör dem till ett framgångsrikt team. Rena linjer, enkelhet och funktion definierar deras formspråk.

Om City:

”Vi ville skapa något smart men ändå elegant. Designen är både industriell och förfinad i sitt uttryck, därför passar City olika stilar och hem. Ekskivan ligger elegant placerad på det smala underredet i metall, vilket ger en flytande effekt.”

Om Sixten:

”Sixten har en klassisk stil med inspiration från 1960-talets era inom skandinavisk design, något förfinad och uppdaterad till dagens moderna hem. Stolen är gediget byggd, vackert utformad och har blivit en "evergreen" i Mios sortiment. Vi är stolta och ödmjuka inför det faktum att så många väljer att ha Sixten i sina hem.”

Jesper Ståhl

Svensk designer med rötterna i Småland och en Master of Design från Royal College of Art i London. Jesper är känd för sin typiska skandinaviska design och har erhållit en rad utmärkelser för sitt arbete med allt från köksredskap och accessoarer till möbler – alla formgivna med en tydlig tanke och en egen berättelse.

Om Vista:

”Vista är en möbelserie vars namn syftar på utsikten över det traditionella svenska landskapet. Stolen är en modern tolkning av den klassiska pinnstolen med rundad rygg och sadelformad sits. Förvaringen har en utsida i vit- eller rödlaserad ek som utgör en fin kontrast till den varma naturliga eken på insidan – en tydlig referens till de röda stugornas stående panel och inre takbjälkar.”

Gehl Design

Stine Gehl, Anne Møller Jensen samt Ebbe Gehl

Gehl Design är ett litet dedikerat designteam. Deras design är stadigt förankrad i den skandinaviska kulturen, där människan är i centrum. Den är alltid genomtänkt med fokus på funktion. Designtrions skaparglädje märks i deras mångsidiga lösningar och fina detaljer. De brinner för att designa möbler och bruksföremål som fungerar och håller i generationer.

Med en önskan om att form, funktion, material och vision ska smälta samman i ett starkt visuellt uttryck vill de ge varje design en egen prägel och tydligt formspråk.

”Våra möbler ska ha själ och ett personligt uttryck in i minsta detalj. Vi är stolta över vårt skandinaviska designarv och brinner för att utveckla snygga och funktionella produkter.”

Om Ines stol:

”Komfort, lätthet och allsidighet är våra tre primära krav på stolen. Därför vi har gett den ett mycket enkelt formspråk med fina tunna dimensioner och skön sittkomfort. Utformningen och konstruktionen har sammanförts till en helgjuten och funktionell design i trä med sits i flätat papperssnöre. En förfinad, klassiskt skandinavisk möbel där vi har adderat lite italiensk nätthet.”

Om Quadroto soffbord:

”Quadroto är en grafisk blickpunkt i vardagsrummet med ett slående skulpturalt intryck. En design med ett minimalistiskt formspråk. Bordet bildar en vacker kvadratisk ram runt exempelvis en fin vas, ett par magasin eller en liten skulptur.”

Bratt & Kahl

Olof Bratt och Katrin Kahl står bakom flera av Mios mest omtyckta möbelserier och enstaka möbler. Som designduo har de kombinerat ett klassiskt möbelsnickeri med god känsla för färg och form. Han var möbelsnickare och arbetade med design under hela sitt yrkesliv (Olof gick bort 2020). Hon är konstnär med fingertoppskänsla för kulörer, form och material.

Om Wilma:

”Wilma är en modern tolkning av allmogestilen. En möbelserie som kan användas och älskas av generation efter generation. Perfekt i en grosshandlarvilla i skärgården men passar lika bra i huset på landet eller lägenheten i stan.”

Om Vilgot:

”En tydlig retrokänsla. Minner om en vacker tid med de proportioner och karakteristiska uttryck som var då. Ett gediget och genuint hantverk. Massivt med vackra möten av konstruktioner.”

Om Ida stol:

”En prinsessa på tå. En nätt naturlig skönhet med mycket träkänsla. Designen har tydliga retrovibbar samtidigt som formen är väldigt nutida och modern.”

Andy Boyce

Andy Boyce samarbetar med internationella varumärken, återförsäljare och tillverkare genom att designa vackra möbler som deras kunder kommer att älska. Han beskriver det han gör som kreativt och funktionellt. Han skapar moderna och praktiska produkter för vardagslivet. Möbler som fungerar i hem som det är full fart i.

Om Brick:

”Brick är en möbelserie bestående av bord och förvaring med unika, geometriskt mönstrade fronter. Moderna tillverkningsmetoder har gett möjlighet att med massiva träprofiler skapa ett spel mellan ljus och skugga som ger liv åt nutida interiörer.”

Niels Gammelgaard

Formgivare och möbeldesigner från Köpenhamn där han studerade industridesign på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Har designat mycket för offentliga miljöer. Känd bland annat för vackra fåtöljer och innovativa soffbord.

Om Life fåtölj:

”En nätt liten fåtölj med nordiska designtraditioner bakåt. Sitsen, ryggen, armstödet och det justerbara nackstödet är designat så att alla kan hitta en perfekt sittställning. Fåtöljen kan fås i tyg, läder eller fårskinn. Du väljer det som passar i ditt hem.

Det går även att välja mellan ett underrede med fyra ben eller ett med snurrfot och trädetaljer som matchar resten av stolen. På så sätt kan du skapa den perfekta fåtöljen för just dig. Med ett fjädrande underrede eller ett med snurrfunktion och vipp ökar komforten betydligt. Adderar du även en matchande fotpall har du skapat din egen personliga favoritfåtölj för daglig vila och avkoppling.”

Jose Garcia Ballesteros

Designer som är född i Paris men sedan många år bosatt i Valencia, Spanien, där han har sin studio. Fick ta emot silver i A’Design Award 2020. Med 25 år i möbelbranschen har Jose stor erfarenhet av design, trender och stilar. Han skapar unik design som ändå är kommersiell. Som europeisk designer med en internationell profil återspeglas kulturella influenser från alla länder han besökt i designen.

Om Ebba stol:

”Den extrema omsorgen om detaljerna som fint integrerats i produkterna gör dem till en avgörande aspekt av designen. Varje produkt är unik, samtidigt som den är en del av en helhet.

Utmaningen är att skapa en produkt eller ett särskiljande element som sticker ut men ändå fungerar tillsammans med det övriga sortimentet.

Materialvalen, texturerna och hur de samspelar med helheten gör stolarna tilltalande för både öga och hand. Inspirationen kommer inte bara från ikonerna i den klassiska skandinaviska designtraditionen utan även från folkhemmens vardagsmöbler – funktionen lämnas alltså aldrig åt slumpen.”

Jan Ekström

Svensk möbelsnickare och designer.

Om Moore fåtölj och Mind fåtölj:

”Mina fåtöljer ska vara en njutning för alla sinnen, i alla hem. Jag tycker att det ska vara spänst i linjerna. Ett självklart kaxigt uttryck så det blir favoritfåtöljer varje gång!”

Jahn Aamodt

Norsk designer.

Om Timeout fåtölj:

”Design ska tillfredsställa användarens behov samt ha den personlighet och karaktär som krävs för att leda till långvarig nytta. Tanken bakom Timeout är att design och ergonomi ska förenas i produkten. Det vill säga att den rörliga ryggfunktionen är ergonomiskt korrekt i alla ställningar, från upprest till liggande. Genom att detta har integrerats har fåtöljen samma formspråk från alla vinklar.”

Lenka Teilmann

Dansk designer.

”Design ska representera tidlös stil och visa hantverksmässiga detaljer. Design ska vara samtida och tilltala en bred publik.”

Om Shabby fåtölj:

”Jag ville skapa en loungefåtölj som skulle vara samtida och tidlös på samma gång; en fåtölj som åldras med stil. Komforten är enastående – även om stolen ser nätt ut så är sitsen och ryggstödet designade med en duntopp,** vilket ger en mjuk komfort och ett exklusivt utseende. Tack vare stoppningen **blir fåtöljen finare ju mer du använder den. Shabby har vackra designdetaljer på sidorna och korsstygn på dynan. När du väl har satt dig ner och lagt upp fötterna på fotpallen kommer du att vilja stanna länge.”