Monika guidar till rätt sömnergonomi

Monika Seth är legitimerad fysioterapeut och ergonom med 25 års erfarenhet av att behandla och förebygga olika belastningsbesvär. Hon driver det egna företaget MoveU Seth. Genom henne får vi bland annat en inblick i begreppet sömnergonomi, det vill säga att sängen ska vara anpassad efter människan för att en optimal återhämtning av kroppen ska uppnås under natten.

Du jobbar som legitimerad fysioterapeut och ergonom. Vad innebär det?

– Jag undersöker, bedömer och behandlar besvär i kroppen. Ofta handlar det om belastningsskador. Jag blev färdig fysioterapeut 1995, vilket innebär att jag har lång erfarenhet av olika belastningsbesvär. De senaste 16 åren har jag arbetat inom Försvarsmakten och även mycket med Polismyndigheten. Bland annat har jag tagit fram urvals- och uppföljningstester, gjort bedömningar samt infört skadeförebyggande metoder. 2011 började jag som fysioterapeut i specialförbandet SOG.

Är inte militärer starka och vältränade?

– Absolut! Men det är ett tungt arbete med lite tid för återhämtning. En sak som inte får glömmas bort är rörelsekontrollen, det vill säga att man samlar kraft och energi genom att röra sig rätt. Jag har alltid varit mån om att jobba förebyggande. Alltför ofta ska bränder släckas redan när besvär har uppstått.

Vad kommer det sig att du valde att arbeta med det du gör?

– Jag gjorde praktik hos en sjukgymnast när jag gick i åttan och efter den var jag helt såld på yrket.

Tränat mycket har jag alltid gjort. På fritiden är jag aktiv fallskärmshoppare, rider och gillar fysisk träning. Sedan 90-talet har jag arbetat extra med både gruppträning och individuella träningsupplägg. Jag har behandlat balettdansörer på Norska Operabaletten, svenska VM-laget i enduro, basketspelare, fallskärmshoppare, hockeyspelare och multisportare på elitnivå.

Jag är fascinerad av vackra, effektiva och skadeförebyggande rörelser.

Det där får du gärna vidareutveckla!

– Den som springer rätt gör det vackert. Det handlar om att samla kraft och släppa ifrån sig kraft. Använder du rätt teknik och utför dina rörelser i en bra position blir det lättare. Då känns det bra och ser bra ut.

Du har även jobbat under många år på barnkliniken, Universitetssjukhuset i Linköping?

– Ja, det var ett fantastiskt jobb. Jag arbetade med allt från motoriska bedömningar på för tidigt födda, rehabilitering i samband med cancerbehandling, behandlade barn med andningsbesvär samt hade astmaskola för både barn och föräldrar.

Varför är det viktigt med en god sömn?

– Hur vår sömnergonomi är utformad påverkar i högsta grad vår kropps välmående och hälsa. God sömnergonomi förbättrar kroppens återhämtning. Den största återhämtningen sker i djupsömnen där exempelvis muskeltillväxten sker samt att diskarna mellan ryggkotorna tar upp vätska. Uteblir djupsömn ökas skaderisken när vi belastar oss. En god sömn leder även till minskad huvudvärk med framför allt rätt kudde.

Hur hjälper du våra kunder att sova bättre?

– Genom att ge säljarna kunskap gör jag dem trygga som sängexperter. Jag hoppas även kunna bidra till utveckling av både befintliga och nya produkter.

Slutligen – vad är viktigt att tänka på när man väljer säng?

– Det viktiga är att sängen stöttar och följer din kropp. Vaknar du med huvudvärk, är stel, känner smärta eller är trött? Då har inte sängen och kudden gjort sitt jobb. Sängen ska stötta hela kroppen och kudden ska ge stöd i nackens naturliga kurvatur och hjälpa huvudet att placeras i neutralposition. Låt valet av säng och kudde ta tid för det är en investering i din hälsa.