På rätt spår när det gäller sömn

Vi har inlett ett samarbete med längdskidlandslagets Frida Karlsson och William Poromaa. Duon vet hur viktigt det är med vila och återhämtning mellan alla hårda pass i spåret. Att de äter rätt, tränar mycket och sover gott gör att de kan prestera på toppnivå.

Ni är båda två framgångsrika längdskidåkare, med i svenska landslaget. Hur ser era planer inför hösten och vintern ut?

– Vårt fokus ligger på att genomföra många kvalitativa timmar träning. Vi har en del lägerdagar inplanerade men till stor del görs jobbet på hemmaplan. Målet för tävlingssäsongen är VM i Planica, Slovakien, som arrangeras i slutet av februari.

Vi sover en tredjedel av våra liv. Vad tänker ni när ni hör det?

– SKÖNT! Kan vi göra den tredjedelen bättre så har vi påverkat en stor del av våra liv. Den tredjedelen påverkar även de andra två väldigt mycket. Att försöka optimera sömnen är helt klart en investering i livet.

Mio vill erbjuda ett mer hälsosamt och hållbart liv med god sömn för alla. Ni är en viktig del i satsningen. Hur gick tankarna när ni fick frågan om att bli våra ambassadörer?

– Vi blev intresserade när vi förstod att Mio var ute efter ett djupare samarbete, där det handlar om mer än bara exponering. Att hjälpa till med att bygga kunskap om sömn och hur vi kan optimera den – tillsammans med en ergonom och sömnexpert – känns väldigt rätt. Det kan hjälpa oss att bättra på en bit i vårt pussel för att utvecklas. Samtidigt kan vi bidra med vår kunskap och erfarenhet kring träning, kost och bra återhämtning. Det kändes rätt från början. Mio är ett stort företag med en riktig familjekänsla. Det är ingen tvekan om att satsningen som görs på sömn kommer att göras fullt ut. Och det är precis så vi jobbar!

Hur mycket tränar ni?

– Det skiljer sig lite åt beroende på vilken tid på året det är och kan även variera mycket från dag till dag. Träningssäsongen drar igång i maj. Då är det fokus på att komma in i barmarksträningen bra och successivt öka belastningen för att undvika skador och överbelastningar. Efter 2–3 veckor är vi i full gång, inne i den period på året som är tuffast sett till mängden träning. En vanlig vecka under sommaren snittar vi mellan 20–30 timmar – med styrketräning utöver det. Antal timmar beror lite på hur mycket högintensiv träning som ska genomföras.

Hur många timmar behöver ni sova för att ha gott om energi och orka med såväl träning som tävling?

– Det varierar lite och beror på hur mycket tid det finns för återhämtning och vila under dagen. När vi tränar som mest sover vi som sagt ofta en halvtimme mitt på dagen för att kunna genomföra dagens andra träningspass lika bra som det första. Men ska vi prestera, vilket vi vill varje dag, så krävs ungefär 8–9 timmars sömn på natten.

Prioriterar ni sömnen och är den en viktig del av er satsning?

– Det gör vi. Vi vet hur viktig sömnen är. Det syns direkt på resultaten i både träning och tävling om vi ruckar på antalet sovtimmar. När vi lägger ner så mycket tid som vi gör vill vi satsa optimalt hela vägen, på alla bitar, för bästa tänkbara resultat.

Ni reser en hel del. Hur går det att sova borta så pass mycket som ni gör? Och vad har ni för tips för att sova gott på hotell?

– Det finns de som har problem med att byta sovmiljö. Vi två har tack och lov turen att inte påverkas särskilt mycket av det. Vad det är för säng på hotellrummet kan vi ju inte påverka men däremot sovmiljön. Vi brukar se till att sova svalt med öppet fönster och ha så mörkt det bara går. Allt resande har gjort att vi känner tydlig skillnad på säng och säng. Och att komma hem till sin egen med kudde, täcke och sovmiljö som anpassats efter oss – det är ovärderligt.

Vad sover ni i för sängar?

– I var sin Cape Farewell från Mio!