Välj rätt gardinupphängning

Stång eller skena?

Hur du väljer att hänga upp dina gardiner spelar en avgörande roll för hur rummet upplevs. Även bredden på gardinerna har stor betydelse. De får gärna vara dubbelt så breda som väggen de ska täcka om du vill kunna få till fina veck och en fyllig känsla.

Två smarta tips

Genom att använda en gardinstång som är längre än fönstret kan du hänga gardinerna vid sidan av det. Då upplevs fönstret som bredare och eftersom du frigör själva fönsterytan blir ljusinsläppet större.

Samma effekt uppnås om du fäster en skena i taket och låter gardinlängderna hänga vid sidan av fönstret. På så vis skapar du även en känsla av att det är högre i tak än det är. En bra bonus!

Vilken stil är du ute efter?

Är det en lyxig hotellkänsla du vill uppnå? Klassisk elegans? Kanske så kallade wavegardiner med böljande vågor. De flesta av gardiner i vårt sortiment har multiband som gör att du kan hänga upp dem på fyra olika sätt – direkt i gardinkanalen, i hällorna för gardinstång, med fingerkrokar eller med rynkbandskrok. Hitta den upphängning som passar stilen du vill skapa bäst med rätt gardintillbehör.

Traditionell kanallängd

Kanallängd är en klassisk gardinmodell med en färdigsydd kanal att trä gardinstången igenom. Du väljer själv hur mycket rynkor du vill ha genom att enkelt dra ihop eller isär gardinen på stången.

Hur högt över golvet?

Hur högt gardinen ska hängas beror på vilken känsla du är ute efter. Antingen 10 centimeter över fönstret eller hela vägen upp i taket. Om du bor i ett nybyggt eller relativt nybyggt hus där alla vinklar är jämna kan du låta gardinerna nudda golvet eller hänga strax över. Är ditt hem ett äldre hus med mer ojämna golv kan det vara bra att ha gardiner som är någon centimeter längre. Då lägger de sig lite lätt på golvet och kan dölja ojämnheter som annars hade synts.

Fint fall med fingerkrokar

Du kan välja mellan flera olika varianter av fingerkrokar – 1, 2 eller 4 fingrar med låg eller hög fattning. Den låga fingerkroken gör att gardinen hamnar högre upp, vilket är perfekt när du vill dölja skenan. Den kan användas till samtliga av våra skenor förutom u-skenan och hotellskenan (eftersom de är så låga slår kroken i taket).

Den höga fingerkroken gör att gardinen hamnar i samma höjd som kroken, det vill säga under skenan. Den kan användas till alla skenor i vårt sortiment.

Hur tätt ska krokarna sättas?

Det beror på hur stora veck du vill ha. Är det större veck du är ute efter är 2-fingerkrok bra för att den ger bättre stabilitet, inte minst om du har ett mjukt tyg som till exempel linne.

Rynkbandskrok (kallas även ”räka”)

Den här kroken rekommenderar vi när du inte vill ha så rynkat/många veck utan i stället få till så kallade hotellvågor på gardinen. Den kan sättas i multi- och rynkband.

Hänga från tak till golv

Att låta gardinerna börja ända från taket ger en lyxig känsla. Fäst en skena i taket med särskilda takfästen. Gardinen ska täcka utrymmet mellan fönster och tak. Låt den även fortsätta vid sidan av fönstret, ända ut till väggen om fönstret är nära ett hörn. Det ger en illusion av att fönstret är större än det är. Med gardinskena, krokar, gardiner och inte minst ledljus kan du skapa en lyxiga hotellkänsla!