Välj rätt servis

– låt oss guida dig till rätt servis!

Hitta rätt servis för alla tillfällen

I vårt sortiment för dukning och servering finns något för alla smaker. Flera gånger om dagen riktas din blick neråt på tallriken som du äter på. Klart att du ska mötas av något fint som du verkligen tycker om! Det sägs faktiskt att din tallrik säger en del om din personlighet. Är du en person som tycker om att duka med benporslin i enhetligt vitt? Eller gillar du att mixa och matcha olika tallrikar och färger? Oavsett så har vi något för dig. Läs gärna om våra noga utvalda serviser och lär dig samtidigt lite om olika keramik- och porslinssorter.

Välj material

Fältspatporslin

Denna klassiska vita porslinstyp bränns vid hög temperatur (1400°C) och kännetecknas av sitt täta och hållbara material. Utöver detta gör porslinsglasyrens sammansättning att ytan nästan ser ut som glas. Färgvalet av glasyren är begränsat på grund av den höga bränningstemperaturen. Fotringen på fältspatporslin är oglaserad men föremålet drar ändå inte till sig fukt. Dekorglasyr kan tillsättas efteråt men då vid en extra bränning i lägre temperatur.

Det här är ett material som tål både mikrovågsugn och maskindisk, men låt helst bli både och om porslinet är dekorerat över glasyren. Fältspatporslin är inte ugnsfast.

Benporslin

Benporslin är ett klassiskt porslin med en lite lyxigare känsla. Det har en vit färg, är genomlysande och tätt. Det är det mest transparenta porslinet. Tack vare att materialet är så starkt kan man med benporslin tillverka väldigt tunna produkter. Benporslin bränns i cirka 1200°C och innehåller minst 25% benaska.

Stengods

Stengods består av lera och kvarts. Materialet används till konstföremål men även till serviser och bruksföremål. Eftersom stengods är högbränt blir det, likt fältspatsporslinet, ett väldigt tätt material som är tåligt mot nötning. Stengods får en gråvit färg under framställningen men kan färgas av olika dekorglasyrer. Fotringen på stengods är oglaserad eftersom materialet är så tätt att den ändå inte tar upp fukt. Stengods tål ugn, mikrovågsugn och maskindisk.

Lergods

Detta är ett mer poröst keramiskt material vilket gör att det är känsligt för stötar och slag. Lergodsets ”hantverkskänsla” gör att det känns genuint och rustikt. Lergods finns utan glasyr, men bruksföremål är ofta glaserade för att skydda materialet. När lergodset bränns vid låg temperatur (1000°C) återges färgerna på glasyren väl.

Det här är ett material som bör diskas varsamt och eftersom lergods kan suga upp vatten bör det förvaras luftigt för att torka ordentligt. Lergods tål mikrovågsugn men inte vanlig ugn. I kategorin lergods ingår också typerna terrakotta och fajans som är tennglaserat.

Flintgods

Flintgods är en typ av poröst stengods som alltid är glaserat. Tack vare den lägre bränntemperaturen (1200°C) kan man använda sig av en bred färgskala på glasyren. Materialet kan ta upp fukt vid användning och diskning så låt alltid produkterna torka ordentligt innan de ställs in i skåp.

Flintgods tål maskindisk och mikrovågsugn men man ska vara försiktig när godset är dekorerat över glasyren. Har sprickor uppkommit i produkten kan missfärgningar uppstå och då ska den inte användas i mikrovågsugn.

Våra serviser