Barns tankar om framtiden

En del av vårt 60-årsfirande

Vi vet hur våra hem har sett ut från 1962 fram tills idag. Men hur kommer det se ut och vara hemma hos oss i framtiden? Visst är det spännande att låta tankarna fara iväg och fundera över hur vi bor och lever om 60 år? Vi gav några skolklasser i uppdrag att klura kring det och fick många intressanta svar. Klicka dig fram i bildspelen här nedan och se vad de kom fram till!

Snabbmat ur väggen och hologram-möbler

Om 60 år har vi flygande växter och lampor. Möbler som du beställer levereras inom fem minuter och blir du hungrig kommer snabbmat direkt ur väggen. Du bär med dig ditt eget hus i fickan och kan ”poppa upp det” när du vill. Vi människor kommer att väga några hundra kilo och gå på toaletten direkt i våra flygande RGB-soffor. Vi kommer nästan bara äta färdigmat – förutom kött och grillad kalkon för att det inte ska bli för beskt. När vi har ätit klart kommer vi inte diska utan bara spruta på ett medel som gör allt skinande rent direkt. I varje hus kommer det att finnas minst ett hemligt rum och hologram-möbler kommer att bli vanligare. Även vikbara telefoner faktiskt! Och sängbord med inbyggda trådlösa mobilladdare. 

Ja, så kommer det bli. Åtminstone om man förlitar sig på gissningar hos eleverna i årskurs 6 på Valleskolan. Spännande, eller hur? Tack Adrian, Alva, Agnes, Astrid, Mirella och alla ni andra som hittade på så mycket smart för framtidens hem!

Årskurs 6 på Valleskolan gissar och ritar kring frågan "Hur kommer våra hem se ut om 60 år?"

Bild 1 av 13

Sängar som flyger och en sagoberättarkudde

Hur ser framtidens uppfinningar ut? Ja, vad sägs om en säng som får vingar och flyger automatiskt när du ligger och sover – eller en som kan gå. Det är ju perfekt när man inte orkar resa sig själv. Även en flygande stol finns på listan över framtidens innovationer, liksom en stol som kan bada i vatten och styras med en kontroll. En fiffig manick som gör att du kan komma in i teven finns säkert på någons önskelista. Kul att kunna vara med i Bolibompa, Bingolotto eller På spåret. Eller kanske en stol som kan duscha? Bra om någon brukar spilla fasligt mycket! Riktigt smart är kudden som berättar sagor för dig när det är läggdags. En mysig uppfinning som säkert många trötta småbarnsföräldrar skulle uppskatta. Är man trött är det heller inte dumt att kunna tända och släcka lampan genom att klappa i händerna.

Vi tackar Allan, Vanessa, Wilma, Ludvig, Sixten, Melissa, Elin, Ebba, Sigrid, Astrid, Miguel och alla ni andra elever i förskoleklassen på Käpplundaskolan, spår Cassiopeja, som kom med så kreativa förslag!

Förskoleklassen Cassiopeja på Käpplundaskolan gissar och ritar kring framtidens uppfinningar

Bild 1 av 12

Marsipanblommor och fjärilssoffor

En tv kan flyga runt i rummet, en annan blir rosa när den ar avstängd ”som en tavla” och en tredje kan man se på från två håll. Sängarna är minst lika fantastiska. Man kan prata med dem, de kan sväva och det finns faktiskt en som kan göra trippelvolter – så att personen som sover i sängen lättare kommer ur den. På soffsidan finns det en modell man kan göra popcorn i och en fjärilssoffa som det går fint att flyga till Spanien med! Djur kan man hitta i såväl byrålådan som ”i ett spännande rum bredvid vinden”. Andra supersmarta favoriter är den ovanliga krukan med en marsipanblomma i, knappen på spisen man trycker på när hungern kommer och den spännande mosmaskinen som gör socker!

Det ska bli spännande att se om några av dessa spaningar och önskningar blir verklighet. Tack till barnen på avdelningarna Diamanten och Rubinen som ville vara med och berätta om framtidens hem och rum!

Två grupper på Karstorps förskola gissar och ritar kring frågan ”Hur tror eller vill du att ditt hem ska se ut och fungera i framtiden?”

Bild 1 av 18