William sover mycket och tipsar om bra rutiner

För 23-årige William Poromaa, längdskidåkare i svenska herrlandslaget, handlar vardagen mycket om att äta bra, träna mycket och gärna sova gott. Han är en av våra viktiga sömnambassadörer.

– Om jag sover bra och tillräckligt många timmar syns det på mina resultat. Det är viktigt med vila och återhämtning.

Varför är du en bra sömnambassadör?

– Jag vet att sömn är en av de viktigaste delarna i livet för en elitidrottare. Utan sömn och vila blir det svårt att kunna prestera på topp i träning såväl som tävling. Men sömn är ju jätteviktig för alla för att man ska fungera bra.

Dina bästa tips för att sova gott?

– Att skapa bra rutiner och gå och lägga sig i god tid för att slippa stressa in sömnen. Det är två bra tips!

Hur ser dina planer inför hösten och vintern ut?

– Att fortsätta träna på bra och vara skötsam med kost, sömn och återhämtning för att kunna prestera så som jag vill. Sedan får man inte glömma bort att ha kul på vägen så det blir en del golf, fiske och kompishäng på vägen också!

Hur mycket behöver du sova för att ha gott om energi och orka träna och tävla?

– Det beror lite på hur hårt jag tränar. Jag brukar känna att 9–10 timmar är lämpligt för min del. Sedan kan jag även sova lite på eftermiddagsvilan, innan andra passet, för lite extra återhämtning, 10–20 minuter brukar räcka.

Prioriterar du sömnen och ser den som en viktig del av din satsning?

– Det gör jag och har börjat göra det ännu mer sedan jag blev sömnambassadör för Mio. Tycker att jag fått en större förståelse för varför sömn är så viktigt och anpassar mina träningsdagar lite mer efter sovtimmar än vad jag gjorde i början av min karriär.