William sover mycket och tipsar om bra rutiner

För William Poromaa, längdskidåkare i svenska herrlandslaget, handlar vardagen mycket om att äta bra, träna mycket och gärna sova gott. Han är en av våra viktiga sömnambassadörer.

– Om jag sover bra och tillräckligt många timmar syns det på mina resultat. Det är viktigt med vila och återhämtning.

Varför är du en bra sömnambassadör?

– Jag vet att sömn är en av de viktigaste delarna i livet för en elitidrottare. Utan sömn och vila blir det svårt att kunna prestera på topp i träning såväl som tävling. Men sömn är ju jätteviktig för alla för att man ska fungera bra.

Dina bästa tips för att sova gott?

– Att skapa bra rutiner och gå och lägga sig i god tid för att slippa stressa in sömnen. Det är två bra tips!

Hur ser dina planer inför hösten och vintern ut?

– Att fortsätta träna på bra och vara skötsam med kost, sömn och återhämtning för att kunna prestera så som jag vill. Sedan får man inte glömma bort att ha kul på vägen så det blir en del golf, fiske och kompishäng på vägen också!

Mål och drömmar?

– Långsiktigt att ta OS- och VM-guld. Det är det jag jobbar för varje dag för och det som driver mig att hålla på med detta. Sedan så blir det en säsong utan mästerskap i år men jag ser verkligen fram emot världscupen. Där blickar jag allra mest mot 5-milen i Holmenkollen.

Hur tänker du kring träning, kost och återhämtning?

– I elitidrott handlar det om detaljer. På den högsta nivån är det små procent som avgör så det är verkligen så att allt man kan påverka och göra har en inverkan i det långa loppet. Lyckas man få ihop alla de bitarna, vare sig du är motionär eller elit, så kommer du att utvecklas!

Har du fått någon reaktion eller fråga med anledning av att du är sömnambassadör?

– Jag tror att de flesta vet hur viktigt det är för oss elitidrottare med sömn. Att kunna få hjälp med att utveckla den delen med hjälp av Mio har de flesta sett som något professionellt och väldigt självklart.

Hur mycket behöver du sova för att ha gott om energi och orka träna och tävla?

– Det beror lite på hur hårt jag tränar. Jag brukar känna att 9–10 timmar är lämpligt för min del. Sedan kan jag även sova lite på eftermiddagsvilan, innan andra passet, för lite extra återhämtning, 10–20 minuter brukar räcka.

Prioriterar du sömnen och ser den som en viktig del av din satsning?

– Det gör jag och har börjat göra det ännu mer sedan jag blev sömnambassadör för Mio. Tycker att jag fått en större förståelse för varför sömn är så viktigt och anpassar mina träningsdagar lite mer efter sovtimmar än vad jag gjorde i början av min karriär.

Vilken typ av täcke och kudde föredrar du?

– Mitt favorittäcke är ett fibertäcke från Mio som heter Sannäs och är av den lite svalare sorten. Jag är ofta rätt varm så det är skönt att ha det så svalt som möjligt. Sedan tycker jag att EngmoDun Cecilia, också från Mio, är en otroligt skön kudde. Jag gillar den som är mediumhög bäst eftersom jag inte tycker om att få huvudet i för hög vinkel. Den passar mig som helst sover på rygg eller sidan bra.

Vad ger dig energi utöver träning, mat och sömn?

– Att vara med mina vänner och min familj – det är det absolut bästa jag vet! Sedan gillar jag fiske, golf och musik som är mina största intressen vid sidan av skidåkningen.

Nämn något som du lärt dig om sömn och sängar sedan du blev sömnambassadör?

– En sak som jag har haft lite nytta av på vägen är att om jag missat lite sömn natten innan och känner mig trött gör det mycket att sova lite på eftermiddagen. 20 minuter räcker för att hämta in nästan två timmars förlorad sömn. Och inte minst – köp en bra säng! Jag sover otroligt många nätter på hotellrum och har provat hundratals sängar, men ingen slår min säng från Mio. Det kan jag faktiskt lova er!