Sömn hjälper Frida vara sitt bästa jag

Med en fantastisk säsong bakom sig, med bland annat seger i Tour de Ski, tar sig 24-åriga stjärnskidåkaren Frida Karlsson sig an säsongen 2023/2024 med mycket träning och god sömn.

– En bra balans av träning, bra kost och återhämtning är receptet på att uppnå mitt bästa jag.

Varför är du en bra sömnambassadör?

– Sömn är en viktig nyckel till framgång, oavsett vad du vill uppnå. Jag som har en hög fysisk belastning och bryter ner min kropp med mycket träning behöver sova mycket. Inte bara mycket utan även kvalitativt för att bygga upp kroppen igen.

Dina bästa tips för att sova gott?

– Mitt bästa tips är att inte ta mobilen till sängen. Sedan tycker jag om att ha det svalt och mörkt i sovrummet.

Hur ser dina planer inför hösten och vintern ut?

– Jag kommer att fortsätta hålla i med en stor mängd träning inför – och även under – årets tävlingssäsong. Jag har en del utvecklingsmål i träning men de riktiga resultatmålen är satta längre fram. Kommande mästerskapssäsonger är prioritering både vad gäller träningsupplägg och tävlingsupplägg.

Hur mycket behöver du sova för att ha gott om energi och orka träna och tävla?

– 9–10 timmar per dygn skulle jag vilja höfta till med. Under de tuffaste träningsperioderna tar jag även en kort "tupplur" mellan passen.

Prioriterar du sömn och ser den som en viktig del av din satsning?

– Absolut, det är en av grundingredienserna för mig att vara mitt bästa jag. Det är när jag är mitt bästa jag som det sker störst utveckling i skidspåret.