Sömn hjälper Frida vara sitt bästa jag

Med en fantastisk säsong bakom sig, med bland annat seger i Tour de Ski, tar sig stjärnskidåkaren Frida Karlsson sig an säsongen 2023/2024 med mycket träning och god sömn.

– En bra balans av träning, bra kost och återhämtning är receptet på att uppnå mitt bästa jag.

Varför är du en bra sömnambassadör?

– Sömn är en viktig nyckel till framgång, oavsett vad du vill uppnå. Jag som har en hög fysisk belastning och bryter ner min kropp med mycket träning behöver sova mycket. Inte bara mycket utan även kvalitativt för att bygga upp kroppen igen.

Dina bästa tips för att sova gott?

– Mitt bästa tips är att inte ta mobilen till sängen. Sedan tycker jag om att ha det svalt och mörkt i sovrummet.

Hur ser dina planer inför hösten och vintern ut?

– Jag kommer att fortsätta hålla i med en stor mängd träning inför – och även under – årets tävlingssäsong. Jag har en del utvecklingsmål i träning men de riktiga resultatmålen är satta längre fram. Kommande mästerskapssäsonger är prioritering både vad gäller träningsupplägg och tävlingsupplägg.

Mål och drömmar?

– Att utveckla den bästa Frida Karlsson, på alla plan.

Hur tänker du kring träning, kost och bra återhämtning?

– Jag tänker att det är de viktigaste nycklarna för framgång och kanske ännu viktigare grunden till att må bra. En bra balans av dessa tre ingredienser är receptet på att uppnå mitt bästa jag, med framåtdriv i skidspåret och som den positiva Frida jag är vid sidan om.

Har du fått någon reaktion eller fråga med anledning av att du är sömnambassadör?

– Nej, egentligen inte. Sömnen känns som en ganska självklar del av en elitidrottares liv i de flestas ögon.

Hur mycket behöver du sova för att ha gott om energi och orka träna och tävla?

– 9–10 timmar per dygn skulle jag vilja höfta till med. Under de tuffaste träningsperioderna tar jag även en kort "tupplur" mellan passen.

Prioriterar du sömn och ser den som en viktig del av din satsning?

– Absolut, det är en av grundingredienserna för mig att vara mitt bästa jag. Det är när jag är mitt bästa jag som det sker störst utveckling i skidspåret.

Vilken typ av täcke och kudde föredrar du?

– Det svala Hemavan duntäcke och den höga Hemavan dunkudde. Jag sover bäst när det är svalt i sovrummet så täcket får inte vara för varmt. Eftersom jag sover på sidan, i alla fall gärna somnar så, passar en lite högre kudde mig bra. Den här är ett riktigt bra tips! Känns som att sova bland moln.

Vad ger dig energi utöver träning, mat och sömn?

– Att vara med människor jag tycker om, sedan om vi spelar golf eller dricker kaffe spelar väl mindre roll.

Har du lärt dig något om sömn och sängar sedan du blev sömnambassadör?

– Absolut – och mer och mer kräsen blir man på köpet! Att vara elitidrottare innebär mycket resande och med det mycket sovande i andra sängar än favoriten från Mio därhemma – en Cape Farewell från Mio. Jag saknar den, mitt täcke och min kudde när jag är på resande fot.