Det härliga odlarlivet hemma

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så kan du plantera och odla hemma. Att plocka egna kryddor, grönsaker eller blommor är en lyx. Kanske skapa en egen kökstäppa, gräva ett jordgubbsland eller varför inte få till en sommaräng som är bara din!

Vårda dina växter

Våren är en bra tid att plantera om dina krukväxter. När jorden i krukan börjar bli ihoptryckt och kompakt är det dags för omplantering – ny fräsch jord är perfekt näring inför tillväxtsäsongen.

När det blir dags att flytta ut

För att fröer ska gro och förkultiverade plantor klara sig utomhus måste jorden vara uppvärmd och nattfrosten ha släppt taget. Vi människor flyttar gärna ut så fort solen kikar fram på våren men för små späda plantor är det en tuff utmaning. De behöver vänjas vid utelivet sakta men säkert så att stark sol, kyliga vindar och temperaturväxlingar inte tar kål på dem.

 • Fanny
  Fanny
  Kruka, Ø13,5, H14 cm
  89:-
 • Outlet -55%
  Florina
  Florina
  Blombord
  799:-
  1.795:-
 • Outlet -50%
  Nelly
  2 varianter
  Nelly
  Kruka, Ø 15, H 15 cm
  69:-
  139:-
 • Oreille
  Oreille
  Kruka, H 15 Ø 23 cm
  199:-

Tips om du odlar i krukor

Tänk på att växter med stort rotsystem, exempelvis potatis, kräver mycket jord. Börja redan nu leta efter stora och djupa krukor som du kan odla i när våren kommer. Välj krukor med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort – annars riskerar du att dina växter drunknar. Ny jord blir ofta näringsfattig efter några veckor. Då kan det vara bra att tillsätta krukväxtnäring eller gödselvattna regelbundet.

Odla på höjden

Ont om plats? På balkongen, terrassen eller i växthuset får du kanske vara en gnutta innovativ. Odla på höjden! Det finns flera olika smarta sätt och system som gör det enkelt att odla vertikalt. Utnyttja det utrymme du har på bästa tänkbara sätt så att du kan njuta av nyskördat även på liten yta.

Lycka till med odlarlivet!