Designhistoria: 1990-talet

Text av designhistoriker Maria Perers

Under krisernas 90-tal satsar både Ikea och Mio på egna gustavianska möbelserier, Mios heter Signum Gustavus. Det gustavianska som alltid haft en viss popularitet, har då och då blivit modernt, som på 60-talet och nu på 90-talet.

Fortfarande domineras möbleringen i de svenska hemmen av de stora bokhyllorna med vitrinskåp, gärna i sällskap av några engelska stilmöbler och en kökssoffa i allmogestil.

Sofforna fick gärna vara i knallfärger som koboltblå, cerise, gul och grön. På väggen i 90-talshemmet hängde inte sällan en affisch av Matisse eller Klee. Gärna med en gul canapé med koboltblå vas som kontrast.

Konsumentupplysning, som varit så stark på 60-talet, går även att hitta i avregleringens och marknadsliberaliseringens 90-tal. Den märks i sängsektionen med bilder på resårhus och Mios sovstudio. Även i katalogen 99/00 finns tipssektioner där inredare ger råd om att "blanda efter behag" för känsla och personlig stil. Så mycket skiljer de sig inte från de välmenande råden i bosättningsböcker och broschyrer från 30-tal till 60-tal.