Sofia at the beach

Ny kollektion på Mio

Dags för skönt strandhäng! Upptäck den härliga sommarkollektionen ”Sofia at the beach”, ett samarbete mellan Mio och konstnären Sofia Larsson. Släpps i alla butiker och här på webben den 13 februari!

Sofia Larsson har målat sedan hon var barn, inspirerad av sin morbror Fredrik som tyckte om att måla och teckna serier.

– Mamma är äldst av tio syskon. Det skiljer inte så mycket åldersmässigt på mig och min morbror. Han är bara några år äldre än mig. Jag var dagbarn hos mormor som liten och satt ofta och tittade på honom när han ritade.

Målade det som fanns nära

Som barn målade Sofia främst naturmotiv i olja som passade henne bättre än akvarell.

– Jag tyckte att akvarell var så löst och tunt. Och akryl visste jag inte ens om att det fanns på den tiden. Det blev ofta naturmotiv som träd, blommor och fåglar eftersom det var enklast att måla av något som fanns i min närhet.

 

Estetisk ådra

Sofia växte upp i den lilla orten Axvall utanför Skara. Hon berättar att hon alltid tyckt om estetiska uttrycksformer som musik, bild och formgivning. Det var det flera i familjen, på hennes mammas sida, som gjorde. Utöver måleriet spelade hon bland annat klarinett och sjöng i kör. Sedan kom även idrotten in i hennes liv.

– Jag höll på med både friidrott och handboll men sedan blev det att jag satsade på handbollen i Skara HF.

Kärlek och konst

I Skövde har Sofia kunnat fortsätta att jobba som mäklarkoordinator, men då konsten kommit att ta mer och mer tid arbetar hon idag deltid. Hon är kvar på samma byrå men med lite andra uppgifter såsom butiks- och personalansvar samt marknadsföring.

– Det passar mig perfekt. Jag får det bästa av båda världarna och hinner med måleriet.

Men den främsta anledningen till att hon trivs så bra i Skövde är att hon funnit kärleken där. Hon och Daniel lärde känna varandra genom konsten som är ett gemensamt intresse.

– Och även genom hans föräldrar som faktiskt var grannar med mig! Men visst bidrog konstintresset och målningen till att vi fann varandra. Vi fick en förfrågan om att ställa ut

tillsammans, vilket gick bra och ledde till att vi hyrde en ateljé ihop. Sedan blev det fler gemensamma utställningar och under resans gång blev vi ett par.

Startade Artbyleolarsson

En sambo och tre bonusbarn rikare har Sofia idag sitt hem på Billingssluttningen i Skövde, där även Ella bor varannan vecka. När det kreativa paret byggde om sitt garage till ateljé för några år sedan skrev lokalpressen om dem vilket gav ringar på vattnet. När allt fler visade intresse för deras konst bestämde de sig för att starta ett företag tillsammans. De fick snabbt snurr på Artbyleolarsson som de driver vid sidan av sina ”vanliga” jobb.

– Vi inledde bland annat samarbeten med onlinegallerier som Printler och Desenio, vilket har gått jättebra. Vi fotar våra original och lägger upp som artprints. Vi trycker även beställningar lokalt i Skövde och distribuerar själva eller via våra samarbeten. Bara under det senaste året har vi sålt tusentals prints i Sverige och ett flertal andra länder i Europa.

Sofia at the beach Kuddfodral 199:- | Sofia at the beach Duschdraperi 199:- | Sofia at the beach Poster 50x70 cm 199:- | Sofia at the beach Badlakan 249:- | Sofia on holiday Prydnadskudde 249:-

Blandar olika tekniker

Sofia målar allt från stora abstrakta tavlor till svala, coola och starka kvinnor i hatt. Färgstarka porträtt har blivit en annan specialitet. Ofta får hon förfrågan från privatpersoner, ibland även företag, som fastnat för hennes stil. Hon känner sig lite osäker på sitt ”konstnärs-id” och går mer på att göra det hon tycker är roligt.

– Jag målar alltid på uppspända dukar och blandar tekniker, så kallad mixed media, som exempelvis akryl och olja. Även flytande akryl, en häftig teknik där man häller ut färgen och blåser ut den med munnen, en fön eller en brännare. Det blir väldigt effektfullt!

 

Färgstark meditation

Att måla upplever hon som meditation.

– Jag är rätt rörig och har ofta väldigt mycket i huvudet. När jag målar är jag ett med färg och form. Timmarna bara försvinner. När jag och Danne är i ateljén samtidigt och skapar tillsammans är det extra roligt.

Färgstarkt är lite av en signatur för hennes konst. Ambitionen är att skapa konst som är personlig och unik – den ska ge karaktär till ett hem.

 

Ny kollektion på Mio

Idag hänger hennes konst på väggarna i många hem och snart kommer den även att pryda kuddar, handdukar, badlakan och duschdraperier hos många. I ett samarbete med Mio släpps i dagarna den somriga kollektionen ”Sofia at the beach”. Vem det är på bilden med samma namn och även på den som heter ”Sofia on holiday”? Sofia själv såklart!

– Danne fotade mig, iklädd baddräkt och solhatt, sittandes på golvet hemma i vårt vardagsrum. Inklippt i två helt andra miljöer, vid Medelhavet någonstans, har jag sedan målat av mig själv.

 

Framtidsdrömmar

Framåt finns det drömmar om – och planer på – fler utställningar och nya marknader.

– Vi drömmer om en större ateljé dit folk kan komma, där vi kan ha utställningar. En idé vi har är att gå samman med andra konstnärer för utställningar och evenemang.

– Samtidigt är det väldigt lyxigt, med jobb och fyra barn i huset, att ha ateljén så nära som vi har nu. Jag hoppas få mer tid att vara där framöver och även för utbildningar, testa nya tekniker och så vidare. Det är alltid roligt att utvecklas.

Produkterna som ingår i kollektionen ”Sofia at the beach” släpps den 13 februari 2023. Håll utkik efter den stora vackra solhatten!