Claire Anne är specialist på sömn

Claire Anne Eriksen, fil. dr (PhD) i sömnmedicin och sömnforskare på Karolinska Institutet, driver dessutom företaget Sov Dig Frisk. Hon vet med säkerhet att sömn och återhämtning bidrar till ökad livskvalitet, förbättrad hälsa och prestation. Vi är väldigt glada och stolta över vårt samarbete med Claire Anne som gör det möjligt för oss att gå mer på djupet när det gäller sömn.

Berätta lite kort om din forskning!

– Den har främst handlat om sömn, prestation och oregelbundna arbetstider. Därför har det varit så spännande och roligt att forska kring och jobba med bland annat sjökaptener, poliser, elitidrottare och piloter. Det är yrkesgrupper med olika behov, som har det gemensamt att de ibland behöver prestera maximalt i extrema situationer. 

Vad kommer det sig att det blev just sömn som du specialiserade dig på?

– Helt enkelt för att förstå min egen sömn. Det var så det började. Från att bland annat ha dansat balett på Operan till att coacha ishockeylag till att doktorera och forska på Karolinska Institutet. Allt det krävde såväl fysisk som mental närvaro för att kunna prestera maximalt och fatta exekutiva beslut. Därmed behövde jag maximera sömnen och ville veta hur.

Varför är det så viktigt med sömn och återhämtning?

– Det är livsviktiga processer som sker under sömnen – hjärnan får ny energi, minnet uppgraderas och immunsystemet aktiveras. Sömn bidrar till ökad livskvalitet, förbättrad hälsa och prestation.

Vad gör du själv för att sova så bra som möjligt?

– Sovrummet är svalt, mörkt och tyst. Dessutom begränsar jag användandet av mobilen och andra skärmar en tid innan sänggåendet. Även regelbunden motion och dagsljus bidrar till god sömn.

Hur kan du hjälpa företag och individer att maximera sömnen för att minska stressen och öka prestationen?

– Min kunskap och erfarenhet är till stor nytta för företag och individer som har behov av att maximera sömnen. Detta för att minska stressen och öka prestationen, vilket i sin tur leder till minskade sjukskrivningar och ett ökat välbefinnande. 

Du har arbetat med vitt skilda yrkesgrupper – alla med olika behov. Kan du välja tre goda råd som gäller oss alla?

  • Oavsett oregelbundna arbetstider eller inte kan det vara avgörande för en persons välmående att ta en tupplur mitt på dagen vid sömnbrist. 
  • Att äta rätt vid rätt tidpunkt under dygnet förbättrar välmående, hälsa och prestation. Du bör alltså vara försiktig med vad du äter på natten.
  • Regelbunden motion förbättrar sömnen. Rörelse gör oss piggare på dagen och sömnigare på natten.

Du är hockeycoach med elittränarcertifiering och får coacha NHL-lag. Berätta!

– Det har varit fantastiskt att få uppleva hockey på två kontinenter. Jag har haft äran att bli inbjuden att jobba med både Svenska Ishockeyförbundet och USA Hockey inom olika delar av ishockeyn – såväl på som vid sidan av isen.

Vad ska man göra om man är nyfiken på att veta mer om dig och ditt arbete?

– Då finns det mer att läsa på sovdigfrisk.nu!