Att välja soffa

De flesta har en drömsoffa. Vilken soffa man föredrar handlar nästan alltid om stil, oavsett hur mycket pengar man kan och vill lägga på sin favoritmöbel. Det har vi tagit fasta på i vårt soffsortiment.

Hos oss kan man hitta samma typ av soffa i olika prisklasser. Varför ska man då välja en dyrare, kanske du undrar? Det man betalar för är både valfrihet vad gäller tyger och byggbarhet, men också materialval som gör att soffan håller stilen och är bekväm att sitta i år efter år. De olika kategorierna kallar vi helt enkelt för Bra, Bättre och Bäst.

Det här sättet att tänka har gjort oss störst på soffor i Sverige, mätt i omsättning. Ta med din dröm och kom in till oss för en provsittning. 

8 tips för dig som ska välja soffa

Vårt breda sortiment ska hjälpa dig som kund att hitta den typ av soffa som passar just dig och dina behov och önskemål. Mio har soffor med många olika stilar, komfort, sittdjup, bredd, höjd, form och färg. 

Därför finns det en del saker som är bra att tänka på innan du köper din soffa. Det är till exempel hur soffan kommer användas, och att dubbelkolla så den kommer in genom dörren när du ska ta hem den. Nedan följer några tips och råd när du ska välja din soffa.

1. Antal sittplatser

Hur många personer behöver få plats i soffan? Vi anger normalt inte det exakta antalet sittplatser för våra soffor. Du behöver själv fundera över vad soffans storlek innebär för dig och de som ska sitta i just din soffa. Består familj och gäster av många barn rymmer soffan till exempel fler personer än om alla är vuxna. Om du räknar med att behålla din soffa i många år behöver du också tänka på att behoven kanske ser annorlunda ut om några år.

I våra beskrivningar kan det stå att en soffa är "3-sits". Det betyder att det enligt möbelstandard finns plats för tre normalstora personer. Ibland finns det också en divan-del, som ger ytterligare sittplatser. Bara du själv vet hur många sittplatser soffan kommer ha när den står i ditt hem.

Besök gärna någon av våra butiker för att provsitta och titta på våra soffor i verkligheten om du är osäker.

2. Användning

Fundera över vilken form på soffan som passar bäst i rummet och det som den ska användas till. Om du främst ska använda soffan för att titta på TV passar det oftast bäst med en soffa med divan, schäslong eller ett cosy hörn. Det får gärna vara en lite mjukare och djupare soffa som är skön att halvligga i.

Om soffan ska vara en samlingspunkt för familj och vänner för samtal och umgänge brukar det fungera bäst med en hörnsoffa, kanske med en divan för extra sittplatser. Eller varför inte placera två soffor mitt emot varandra för att skapa en social yta som bjuder in till samtal. En lite fastare soffa med kortare sittdjup som ger bra sittkomfort.

Fundera även över om det är lösa ryggkuddar eller plymåer som passar ditt behov bäst. Plymåer ger ofta bättre sittkomfort och stöd för ryggen medan ryggkuddar är mer inbjudande att mysa ner sig i.   

Många av våra soffor går att få med till exempel divan eller schäslong till höger eller vänster. Kontrollera en extra gång innan du genomför ditt köp att du köpt rätt eftersom soffan ofta inte går att spegelvända. Vi beskriver alltid soffan som den ser ut när du står och tittar på den framifrån.

 

3. Mät upp utrymmet

För säkerhets skull ska du alltid mäta upp utrymmet där du ska placera din soffa. Markera gärna upp ytan med markeringstejp för att få en känsla av hur soffan fungerar till ytan du har. På så sätt vet du med säkerhet att den får plats och minskar risken för att köpa fel storlek.

Glöm inte att även mäta höjden och dubbelkolla vägguttag, strömbrytare, fönster och annat som kan göra att din soffa inte passar där du tänkt dig. Det kan också hjälpa dig att uppskatta hur många som får plats att sitta i soffan. 

 

4. Stil, nyans och färgåtergivning

Vilken stil har du hemma och i rummet där soffan ska stå? Är känslan i rummet ren och skandinavisk? Mysig och ombonad? Modern eller klassisk? Längre ner på den här sidan ger vi exempel på populära och prisvärda modeller. Både soffor i modern stil, som till exempel Madison, och soffor med den klassiska Howard-stilen, som Watford och Oxford.

Vilket tyg och vilken färg passar bäst på soffan? Våra tyger i olika gråa nyanser är fortfarande populärast, men det blir vanligare och vanligare att man väljer en soffa i en mer utstickande färg för att skapa dynamik och spänning i rummet.

Tänk på att färgåtergivningen i bilderna på webbplatsen kan variera mot verkligheten. Känner du dig osäker rekommenderar vi dig att besöka en butik före beställning. Där kan du både se tygets exakta färg och känna på dess struktur. På mio.se har vi valt ut våra mest populära tyger och kombinationer men det finns mycket mer att välja på i butik. Fråga gärna personalen i butiken om du har frågor om vilka tyger du kan välja mellan. 

5. Ben och armstöd

Har du någon gång funderat över soffbenen och armstöden på din soffa? Många av våra soffor har olika armstöd och ben att välja mellan. Genom att byta soffben eller armstöd kan du ändra karaktären på din soffa. Vill du veta mer om detta? Välkommen in i din närmast mio-butik så berättar våra inredare mer! På bilden visas soffan Madison med två olika ben och två olika armstöd. 

6. Skötsel och rengöring

Om du sköter om din nya soffa kommer den hålla sig fräsch och fin i många år framöver. Fråga personalen i butiken om hur du ska sköta om din soffa på bästa sätt. Du hittar också information på vår sida med Skötselråd.

Om du har barn vet du att chansen är stor att du kommer behöva göra rent din soffa ofta, och då kommer du älska nykomlingarna Clean och Hoover! De finns i flera olika utföranden och med den unika kollektionen avtagbara och maskintvättbara klädslar kan du enkelt både göra rent soffan och uppdatera den efter årstid och humör.

7. Dörröppningar och trapphus

Se till att soffan går in genom dörröppningar, trapphus och hissar. Det kan se ut som att det är gott om plats men dubbelkolla genom att mäta ordentligt. Det går inte lämna tillbaka varor på grund av att de inte kommer in eller inte får plats.

8. Mio Inredare

Om du fortfarande är osäker är du välkommen till din närmaste Mio-butik och prata med vår kunniga personal. Innan du kommer är det bra om du mätt rummet där soffan ska stå och gjort en enkel ritning. Komplettera gärna med några foton med en digitalkamera eller mobiltelefonen.

 

Vårens nyhet Hoover får alla att längta hem. Stora, generösa Hoover har avtagbar klädsel i många tvättbara tyger och du bestämmer själv om klädseln ska ha kappa eller inte.

Hoover har plymåer med fjäderblandning och en lite högre rygg vilket ger en ovanligt skön komfort.

Det är skillnad på soffor och soffor

Det händer att soffor som ser nästan likadana ut har helt olika prislappar. Skillnaden brukar visa sig när man slår sig ner i soffan, och framför allt när man har gjort det några tusen gånger hemma i vardagsrummet.

Vi tycker att alla ska hitta en soffa som passar både stil, funktionskrav och plånbok. En bra-soffa kan finnas i få varianter, i ett tyg som vi köpt in stora volymer av och därför kunnat få ett lågt pris på. En bättre-soffa kan ge mer valfrihet när det gäller tyger, varianter och tillval. En bäst-soffa är något som man unnar sig och tänker leva med ett tag. Den tillverkas utifrån dina val av tyg, stoppning och övriga tillval.

Men om man tittar fort kan de se väldigt lika ut - och ha samma stil. Din stil.

Moderna soffor

Bland våra moderna favoriter hittar du till exempel Toronto, Modern Living och Madison. Stilrena soffor som finns i olika storlekar och prisklasser. Karaktäristiskt för den moderna stilen på soffan är divanen eller schäslongen. Perfekt att vila benen på. Vilken väljer du?

Klassiska soffor

Har du förälskat dig i en klassisk Howard-soffa ska du läsa mer här. Hos oss har vi våra favoriter Hampton, Watford och Oxford. Alla med de karaktäristiska benen och armstöden. Att de finns i olika prisklasser och kvaliteter gör det bara enklare. Beställ den du vill ha här på mio.se eller kom in till någon av våra butiker.

Designa själv?

Om du vet exakt hur din soffa ska se ut, varför inte göra den själv? Våra byggbara soffor gör det möjligt. Du kan bestämma allt från längd och funktion till form, stil och färg.

Testa vår soffbyggare eller välkommen in i någon av våra 71 butiker för att bygga din egen soffa.

Soffordbok

Komfort Standard fast sittkomfort är för dig som vill känna ett stabilt stöd utmed ryggen. Formar sig efter dig som användare. Puffas regelbundet för att behålla formen och förbli skön att sitta i.

Komfort Delux är en mjuk och mycket skön komfort som är både formbar och stabil med en lyxig, omslutande känsla av dun. Sittplymån behöver liksom komfort Standard puffas för att behålla sin spänst och form.

Schäslong En soffa med schäslong har armstöd på båda sidor och ett förlängt sittdjup på höger eller vänster sida.

Divan En soffa med divan har ett bekvämt ryggstöd (istället för armstöd) vid divandelen. Sittdjupet på divandelen är längre än på en schäslongdel.

Sittdjup är måttet från ryggen och framåt på sitsen. En loungesoffa är ofta djupare (större mått på sittdjupet) än till exempel en klassisk soffa med kortare sittdjup.

Sitthöjd är måttet från golvet upp till sitsen ovansida. En loungesoffa är ofta lägre (mindre mått på sitthöjden) än till exempel en klassisk Howardsoffa som ofta har högre sitthöjd.

Plymå är en löstagbar dyna, ofta vändbar, som ger en karaktär åt soffan. Plymån kan vara stoppad med dun/fjäderblandning eller med kallskum eller resår.

Pocketresår En sits med pocketresårer ger en stabil dyna med en bra och följsam sittkomfort. Den har en bra återgång och behöver inte puffas lika ofta som en vanlig dyna med till exempel kallskum/fiber eller andra vanliga kompositioner. Pocketresår hittar du även i vissa sängar. Ta en tupplur i soffan med pocketresår och ligg lika skönt som i sängen. Pocketresår hittar du i sofforna Street och Mega.

Val av tyg eller läder

Bomull är slitstarkt, och väldigt skönt att sitta på. Tyget är lättskött och ofta vattentvättbart. Kontrollera dock alltid tvättrådet. Behåll överdraget en smula fuktigt innan du trär tillbaka det över kudden. Bomull är en naturfiber vilket gör att färgerna kan blekna med tiden. Gnugga inte fläckar utan tvätta hellre hela överdraget.

Linne är ett hållbart och vackert naturmaterial med en inneboende vacker glans. Det känns behagligt svalt mot huden eftersom det absorberar fukt. Kom ihåg att skydda tyget från konstant solljus, annars kan det blekna. Linne är aningen skrynkligt till sin natur, men det kan minskas med olika behandlingar. Fråga i din Mio-butik!

Ull är hållbart och lättskött. Tyget är smuts- och vattenavstötande, tack vare ullens naturliga fetter. Andra goda egenskaper är bra absorptionsförmåga och hög slitstyrka. Ull är dessutom av sin natur ett brandsäkert material. Men det är bra att tänka på att möbeltyger av ull ofta kräver kemtvätt.

Konstfibertyger är mycket hållbara, lättskötta och ofta också prisvärda. Det finns behandlade konstfibertyger som antingen har en glänsande eller matt yta. Dessutom finns det konstfibrer som imiterar mocca och läder. Slitstyrkan är god och tygerna håller sin struktur i åratal.

Vill du ha mer tips på hur du kan inreda ditt vardagsrum?

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ
Enjoy
BYGGBAR

19.495:-

(20.375:-)
Enjoy
BYGGBAR

10.995:-

(11.385:-)
Enjoy
BYGGBAR

21.995:-

(23.570:-)
Enjoy
BYGGBAR

15.895:-

(16.975:-)

Copyright © Mio AB 2013