Att välja servis

Grönt är skönt. Ester – en frukostserie i tåligt stengods finns i vår i en vacker grön färg. Serien är båge ugn- och microsäker och kan diskas i maskin – perfekt när du vill ut och njuta av solen istället för att ta hand om disken. Se alla våra serviser och läs om de olika materialen. 

Fältspatporslin, stengods, lergods eller flintgods?

Fältspatporslin
Denna klassiska vita porslinstyp bränns vid hög temperatur (1400°) och kännetecknas av att vara ett tätt och hållbart material. Utöver detta gör porslinsglasyrens sammansättning att ytan nästan ser ut som glas. Färgvalet av glasyren är begränsat på grund av den höga bränningstemperaturen. Fotringen på porslin är oglaserad men föremålet drar ändå inte åt sig fukt. Dekorglasyr kan tillsättas efteråt men då vid en extra bränning i lägre temperatur.

Detta material tål både mikrovågsugn och maskindisk men man ska dock låta bli om porslinet är dekorerat över glasyren. Fältspatsporslin är inte ugnsfast.

Stengods
Består av lera och kvarts och används till konstföremål men även serviser och bruksföremål. Stengods är högbränt och blir då likt fältspatsporslin ett mycket tätt material som är tåligt mot nötning. Stengods får en gråvit färg under framställningen men kan färgas av olika dekorglasyrer. Fotringen på stengods är oglaserad eftersom materialet är så tätt att den ändå inte tar upp fukt. Stengods tål ugn, mikrovågsugn och maskindisk.

Lergods
Detta är ett mer poröst keramiskt material vilket medför att det är känsligare för stötar och slag. Lergodsets ”hantverkskänsla” gör att det känns genuint och lantligt. Lergods finns utan glasyr men bruksföremål är ofta glaserade för att skydda materialet. Då lergodset bränns vid låg temperatur (1000°) återger den väl färgerna på glasyren.

Detta material bör diskas varsamt och eftersom lergods kan suga upp vatten bör det förvaras luftigt för att genomtorka. Lergods tål mikrovågsugn men inte vanlig ugn. I kategorin lergods ingår också typerna terrakotta och fajans som är tennglaserat.

Flintgods
Flintgods är en typ av poröst stengods som alltid är glaserad. Tack vare den lägre bränntemperaturen (1200°) kan man använda sig av en bred färgskala på glasyren. Materialet kan ta upp fukt vid användning och diskning så låt alltid produkterna torka ordentligt innan de ställs in i skåp.

Flintgods tål maskindisk och mikrovågsugn men man ska vara försiktig när godset är dekorerat över glasyren. Har sprickor uppkommit i produkten kan missfärgningar uppstå och den skall då heller inte användas i mikrovågsugn.

Bitz

Vad bjuder du på idag? Christian Bitz är en av Danmarks just nu stora föreläsare inom hälsa och ett sundare liv. Driven av lust och en filosofi om att det ska vara lätt och roligt att vara sund i vardagen, har har skapat porslinserien Bitz. Välj mellan klassiskt vitt benporslin eller det lite mer rustika stengodset i svart eller grått. Det senare har en glasyr som ger varje del en unik yta. 

Colormix

Klassisk serie i fajans av hög kvalitet som tål maskindisk och är mikrougnssäker. Finns i två olika färger – vitt och grått. 

Evora

De diskreta cirkelformade ränderna ger assietten liv och elegans. Evora är i tåligt stengods och kan användas i ugn och mikro samt kan diskas i maskin. Köp gärna till fler delar av Evora eller kombinera med vår serie Leonor som finns i matchande färger.

Leonor

Det är en elegant serie med romantisk pärlkant som ger tallriken det lilla extra. Leonor är i tåligt stengods och kan användas i ugn och mikro samt kan diskas i maskin. Köp gärna till fler delar av Leonor eller kombinera med vår serie Evora som finns i matchande färger.

Savoy

Savoy är stilren och passar till många olika tillfällen. Till vardagslunchen men också till fest då den lätt smälter in i många olika dukningar. Serien är tillverkad i fältspatsporslin som är tåligt mot stötar och därmed hållbart. Porslinet tål så väl mikro som diskmaskin.

Zebra

Zebra är ett bra och dekorativt basporslin. Tillverkad av fältspatporslin som gör det tåligt mot stötar och därmed hållbart. Porslinet tål så väl micro som diskmaskin.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2013