Att välja säng

Du tillbringar många sköna timmar i din säng och ska naturligvis ställa höga krav på din säng. Hos oss finns sängar för alla, oavsett vad du längtar efter. Osäker? Ta hjälp av informationen nedan eller besök någon av våra butiker och prata med en av våra kunniga Mio Sängexperter. Som en extra trygghet för dig som köper en säng har vi dessutom en Nöjd-kund-garanti.

Det är skillnad på säng & säng

Alla våra sängar håller samma höga komfortnivå oavsett modell, och uppfyller alla baskraven för en god nattsömn. Men varför kostar sängarna olika när de ser likadana ut? Jo, det beror på att sängarna är uppbyggda på olika sätt och med olika material. Eftersom vi alla har olika uppfattning om vad som är skönt, mjukt, hårt eller fint har vi ett sortiment som tilltalar alla smaker. Vi har valt att dela in våra sängar i kategorierna bra, bättre och bäst.

En bassäng uppfyller baskravet för en god nattsömn. Materialen, så som stoppning, resår och stomme har en bra uppbyggnad och funktion. En bra-säng har inte så stor valmöjlighet, utan sängen finns i ett fåtal utföranden och får tack vare stora volymer ett lågt pris. En exklusiv, dyrare bäst-säng har högre krav på materialval, stomme och resår. Valmöjligheterna är många och sängen kanske bara tillverkas i ditt unika utförande. Den sängen blir en investering för resten av livet.

Hos oss ska alla kunna hitta en skön, fin säng i rätt prisklass och till snabb leverans. Bra, bättre eller bäst. Vilket behov har du?

Fullända din sovkomfort

Varför behöver du en bäddmadrass och vad är viktigt att tänka på när du ska köpa en? Bäddmadrassen har du närmast kroppen. Samtidigt som den skyddar din säng ger den dig en skön nattsömn genom sina olika egenskaper. Beroende på hur du vill att den ska tryckavlasta ska du med omsorg prova dig fram hos oss. Fråga gärna Mio Sängexpert om hjälp i butiken så att du provar det som är rätt för dig. Byter du bäddmadrass var femte år kan du njuta av din säng i många år framåt. Dessutom är många av våra bäddmadrasser kvalitetscertifierade med Öko-Tex. 

Att välja madrass och bäddmadrass

Madrassen

Zonindelning. Många av våra madrasser är indelade i zoner med olika höjd och hårdhet för att kunna anpassas efter din kropp. En mjuk zon läggs oftast vid stuss/höft och skulderparti, detta för att sängen ska forma sig efter kroppens kurvlinje och ge stöd åt svanken. Det gör att sängen då känns mjukare och det är fullt naturligt att dessa kroppsdelar kan ge ett avtryck i madrassen. 

Val av fasthet. Vid val av bredare ramsäng från 140 cm till 160 cm rekommenderas en fastare komfort. En bred säng blir något mjukare jämfört med en 90 cm bred säng, som ofta provas. Det gäller speciellt en kontinentalsäng på 120 cm och 140 cm som har hel underbädd.

Val av komfort är många gånger svårt att råda men ett tips är att låta någon tryck in sin hand vid din svank när du ligger på rygg i sängen. Kan personen trycka in handen:
Lätt och utan motstånd = sängen är för hård
Får pressa ganska hårt = sängen är för mjuk
Svenskt "lagom" = sängen är OK

Hur sover du? Sover du på rygg, sida eller mage? Beroende på hur du tycker om att sova ska madrassen anpassas. Längre ner hittar du mer information om vad vi rekommenderar till de olika sovställningarna.

Bäddmadrassen

Bäddmadrassen ger sängens ytmjukhet och kommer att formas efter kroppen och ge ett avtryck vid framförallt stussen (där belastningen är som störst). Detta är fullt naturligt. Bäddmadrassen bör vändas och vridas runt då och då för att jämna ut den naturliga sättningen av materialet. 

Tips! Prova även en säng utan bäddmadrass

5 zoner eller 7 zoner?

Att sängens mjuk- eller fasthet är uppdelade i olika zoner är för att sängen ska anpassa sig efter din kropp på bästa sätt när du sover. Det är då det över resårlagret som är indelade i fem eller sju olika zoner och ska ge olika kroppsdelar mer eller mindre stöd. Du sover du i en ergonomisk kroppsställning och förebygger smärtor och problem. Vad som passar din kropp bäst tar du reda på genom att testa olika sängar.

7-zons pocket

En säng med 7-zonz pocket är anpassad efter varje enskild del av kroppen; huvud, axlar, midja, höfter, lår, knä och vader/fötter. Zonerna för huvud och vader/fötter är mjukare och ger mindre stöd. Zonerna för midja och lår är lite fastare för att ge mer stöd för att ryggen ska bli rak när du sover på sidan.

När du köper din säg kan du välja mellan olika fastheter; från extra mjuk till extra fast. Zonerna för axlar, höfter och knän är i den fasthet som du själv väljer på din säng.

5-zons pocket

En säng med 5-zons pocket funkar på samma sätt men istället för att det är 7 zoner är det 5 zoner; huvud, axlar, midja/höfter, lår/knän samt vader/fötter. Detta kan passa dig med exempelvis lite bredare midja och höft bättre. 

Kontinentalsängar

Du tillbringar många timmar i din säng och ska naturligtvis ställa höga krav på den. Hos oss utvecklar och testar vi vårt sortiment hela tiden. Bara de sängar som klarar våra hårda kvalitetstester tas in i sortimentet. Oavsett om du vill köpa en första säng till barnen eller en handgjord svensktillverkad säng till det stora sovrummet kan du hitta den hos oss. 

Ramsängar

Ramsängen är en mångsidig säng som består av en resårmadrass i en stabil träram. Vi har ramsängar i olika prisklasser, uppbyggda med olika typer av resårer – anpassade efter olika behov. Gemensamt för alla är att de håller en hög komfort till ett bra pris. Sängen kan stå fritt på ben eller läggas i en sängram. För att få en komplett säng, kompletterna med en huvudgavel och en skön bäddmadrass. 

Ställbara sängar

Med en ställbar säng kan du anpassa sängen efter dagsformen. Den har ett motorsystem som gör huvud- och fotända höj- och sänkbara med en handkonroll. Våra ställbara sängar finns i olika prisklasser som är anpassade efter din behov.

Hur ska sängen se ut?

Din säng ska vara skön att ligga i, men även trevlig att titta på. En klädd huvudgavel och ett par sängbord kan göra en ny säng till en sammanhängande enhet som lyfter hela rummet. Nya sängkläder, överkast och kuddar i olika fäger och stilar hittar du också i våra butiker.

Behöver du inspiration och inredningstips till sovrummet? Här har vi samlat våra bästa tips. 

Vilken sovtyp är du?

Sova kan man göra på väldigt många olika sätt. Hur många ska få plats i sängen? Hur stort är sovrummet? Drömmer du om en ramsäng, kontinentalsäng eller en ställbar säng? Eller funderar du på helt andra saker? Det mesta går att ordna, för dig som är extra ståtlig finns till exempel sängar som är 210 cm långa istället för våra vanliga på 200 cm. Kom in i butiken och berätta så hjälper vi dig rätt.

Sova på rygg

För dig som sover på rygg är det viktigt att ha en säng som ger tryckavlastning vid höften och skuldrorna. Känn efter att axlar och skuldror får stöd utan att känna tryck. Du ska ligga i sängar, inte ovanpå, men inte heller alltför djupt nedsjunken. En mjuk eller fast madrass med många komfortzoner är att rekommendera. Då hålls ryggraden rak och trycket mot kroppen lågt, vilket gör att du kan fokusera på att vila upp dig.

Sova på sidan

Att sova på sidan i en lätt ihopkrupen ställningen ger bra stöd för ryggraden. Hitta en lite lägre kudde så belastar du nacken på rätt sätt. Du som sover på sidan mår bra av en säng med kantförstärkta sidor som har ett resårsystem uppbyggt av många följsamma fjädrar där axel och höft sjunker ner och ryggraden vilar rakt horisontellt. Då ökar chansen att få njuta av en lugn, trygg, djup och sammanhängande sömn.

Sova på mage

Magsovare brukar dra upp ett ben och lägger gärna armen under kudden. Ett tips till dig som sover på mage är att ha en säng uppbyggd av flera komfortzoner som hjälper dig att inte sjunka ner för mycket med bröst och mage. En fast säng ser också till att hålla ryggraden rak så att du inte får ont i nacke och svank.

Nöjd-kund-garanti

Som en extra trygghet för dig som köper en säng har vi infört en Nöjd-kund-garanti. Den gör det möjligt för dig att byta komfort om sängen känns för hård eller för mjuk. Ofta behöver man lite tid för att vänja sig vid en ny säng och därför vill vi att du ska prova sängen i minst 60 dagar. Efter 60 dagar och upp till 120 dagars användande av sängen har du möjlighet att byta till en annan komfort, förutsatt att modellen finns i en mjukare eller fastare komfort än den du valt från början.

Mjuk, medium, fast eller extra fast?

För att du ska få bästa möjliga avlastning och sova bekvämt väljer du vilken fasthet din säng ska ha. Den fastheten kan vara en helt annan än den din partner vill ha och behöver på sin sida om sängen. Vi hjälper dig att välja. I butiken kan du boka tid hos en Mio Madrassexpert.

Ska vi köra hem den?

Du kan alltid välja om du vill hämta dina möbler i butiken eller få dem hemkörda. Vi ger dig ett fast pris oavsett hur stor leveransen är och vi levererar möblerna vid den tid som vi kommer överens om. Du får mer information i din Mio-butik. Har du egen bil kan du låna en släpkärra av oss för att köra hem dina möbler. Ring till din butik innan du kommer så att du säkert vet att de har en kärra ledig.

Mio Madrassexpert

De flesta behöver ett gott råd när det är dags att köpa madrass. Ska den vara hård eller mjuk? Varför skiljer sig priserna åt? I butiken kan du boka tid med en Mio Madrassexpert som tar reda på vad du behöver och guidar dig rätt. Det kostar inget extra, du behöver bara komma i tid. 

Säng- & madrassordbok

Säng

En komplett säng är en ramsäng, kontinentalsäng eller ställbar säng inkl. bäddmadrass och ben.

Ramsäng

En träram/stomme håller upp ribborna. Sängen är uppbyggd av ett inbyggt fjädersystem. Kan förses med ben, medar eller läggas i sängram/stomme. Köp till en bäddmadrass för bra komfort.

Kontinentalsäng

Består oftast av tre madrasslager. Det undre består av två rammadrasser med inbyggt fjädersystem. Ovanpå det ligger en hel madrass, som kan vara uppbyggt av ett fjädersystem tillsammans med ett polyeter- eller latexlager. Överst läggs en bäddmadrass för ökad komfort.

Ställbar säng

Oftast uppbyggd av en metallram med en böjbar madrass med inbyggt resårsystem. Den ställbara sängen kan höjas och sänkas i olika lägen och vinklar för att på så sätt ge ökad komfort.

Bäddmadrass

En tunnare madrass som kompletterar till exempel en rammadrass. Tillverkas ofta i polyeter eller latex. Din bäddmadrass bör du byta ungefär vart femte år för att öka livslängden på din säng.

Resårer och resårsystem

Fjädrarna som ger svikt i en resårmadrass. För de olika resår-/fjädersystemen anges ofta antal fjädrar per kvadratmeter som ett mått. Det finns både enkelfjädrande (endast ett lager med resårer) och dubbelfjädrande (uppbyggd av två olika resårtyper) resårsystem.

Vanliga typer av resårer är;

Bonell

Det enklaste resårsystemet med timglasformade fjädrar, länkade till varandra med tvärgående spiraler. Detta ger en relativt fast madrass och är en vanlig resår i de billigaste madrasserna och i undre resårkärnor. 

LFK

Ett följsamt, lite fastare system med täta resårer. En högre följsamhet fås genom att spiralernas ändar lämnas öppna, utan knutar, vilket är vanligt hos bonnellresårer. Ett LFK-system kan vara bra om du t.ex. väger lite mer. LFK-resårer är vanlig i sängens undre kärna.

Pocket Spring

Ett resårsystem med individuella fjädrar som gör madrassen följsam och ökar tryckavlastningen. Varje resår/spiral ligger insydd i en liten tygpåse. Påsarna fästs vid varandra och resårerna kan fjädra individuellt och eftersom de inte har metallisk kontakt med varandra blir sängen tyst. Pocket Sping resårerna finns också som Zonindelad Pocket Spring (zoner med olika hårdhet beroende på kroppens belastning på madrassen) och Multi Pocket (med fler och tätare fjädrar). 

Komfortzoner

Ett resårsystem med olika zoner som har varierande stöd och komfort för olika delar av kroppen.

MLB-system

Vår egen framtagna madrass-konstruktion. MLB står för Multi Layer Bed System och har till skillnad från andra system samma komfortdjup över hela sängens yta. Systemet innebär en jämnare tryckavlastning samt ett högre komfortdjup vid axelpartiet, ca 25-30% jämfört med en traditionell konstruktion.

Polyeter/Kallskum

Polyeter och kallskum är egentligen samma material. Kallskummet har en mer oregelbunden och kraftigare cellstruktur, vilket gör att den har mer kraft att skjuta tillbaka en tyngd med. Polyeter är i regel behagligare att ligga på då det avlastar jämnare med sin finare cellstruktur.

Latex

Ett material som ofta används i bäddmadrasser och som, trots sitt namn, är ett naturmaterial. Råvaran hämtas från gummiträdet Hevea Brasiliensis och ger en mycket bra hållfasthet åt bäddmadrassen. Latex är mjukare än till exempel polyeter.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ
Orion

1.995:-

(2.995:-)

Copyright © Mio AB 2013