Att välja matta

En matta kan förändra allt! Mattor ramar in uteplatsen, sticker ut i vardagsrummet och gör matrummet varmare.

Prova att låta randiga och prickiga plastmattor bilda ett alldeles eget mönster på golvet. Låt handvävda, mer diskret mönstrade bomullsmattor ligga omlott i vardagsrummet. Det blir både personligt och snyggt.

Våra mattor tillverkas ofta i flera olika storlekar, vilket ger dig stor valfrihet. För dig som vill måttbeställa en matta helt efter dina egna önskemål har vi också gjort stora förbättringar. Det finns nu ännu fler mönster att välja mellan, och du får din matta inom en vecka.

En matta kan sätta färg och ge liv åt en enfärgad möblering, den kan göra golvet skönare att gå på och rummet trevligare att leva i. Mattor har också en ljuddämpande effekt. Hos oss hittar du allt från enklare enfärgade mattor, som nästan kan smälta samman med dina möbler, till riktigt stora färgrika mattor med trendiga mönster.

Kom in till butiken och prata med oss, vi hjälper dig med tips på form, färg och material på din nya matta.

Trend - ryamattor och ull

Nu kommer de kortluggade ryamattorna på bred front. Gärna mönstrade, som enkelt matchas med enfärgade i dova, jordnära färger. I vardagsrummet blir det snyggast om mattan är minst lika bred som soffan och tänk på att dammsuga den i luggens riktning. Använd en härligt stor matta eller varför inte skapa ditt eget patchwork av olika mattor på hela golvytan?

Investera i en handvävd ullmatta i någon av vårens färgstarka kulörer eller lugna jordnära toner. En ullmatta passar alla rum och har en vacker lyster tack vare den handvävda tekniken. Materialet har också en naturlig smutsavvisande förmåga. Rotera mattan ibland. Då blir trycket jämnare fördelat och mattan behåller sin lyster längre.

Anpassa mattan efter möbeln

När du köper en matta är det viktigt att ha i åtanke var mattan ska ligga. Det kan ibland vara svårt att veta hur stor matta som behövs och det vanligaste felet många gör är att köpa en för liten matta. .

Låt mattan ta för sig och skapa en identitet till ditt rum. Här kommer några tips på hur du får till det på bästa sätt!

Vardagsrummet

För soffgrupper gäller att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd. Soffgruppen binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer soffan cirka 20 centimeter in på mattan.

Lämpliga storlekar under soffan:

2-sits soffa

 • 140x200 cm
 • 170x240 cm
 • Ø 160-200 cm (rund matta) 

3-sits soffa

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • Ø 180-220 cm (rund matta) 

Hörnsoffa/divan

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • 250x300 cm
 • Ø 220-250 cm (rund matta)

Matrummet

Ska mattan ligga under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd räcker så att stolen inte hamnar utanför mattkanten. Måttet bestäms av bordets storlek plus cirka 50-60 centimeter runtom

Lämpliga storlekar under matgruppen:

Matgrupp med 4 stolar

 • 170x240 cm
 • Ø 180 cm (rund matta) 

Matgrupp med 6 stolar 

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • Ø 220 cm (rund matta)

Matgrupp med 8 stolar (stolar på gavel)

 • 200x300 cm
 • 250x350 cm
 • Ø 240-290 cm (rund matta)

Formge din egen matta

Ett antal av våra mattor går att måttbeställa. Du bestämmer själv; heltäckande för hela golvytan eller precis så stor som du behöver till exempel under matgruppen. Vi har ett nytt brett sortiment av mattor som du själv kan bestämma storlek och form på. Och du kan hämta din måttbeställda matta i butiken inom 2 veckor.

Olika typer av mattor

Tuftade mattor tillverkas för hand genom att man skjuter in garnet genom en lodrätt duk med en tuftpistol. Mattan genomgår sedan flera steg med tvättning, klippning, utskärande av mönster och slutligen limmas en baksida på. Tuftade mattor är slitstarka men utsätt dem inte för långvarig väta, hög värme eller kemiska produkter. Tryckmärken på mattan avlägsnas lättast genom att fukta luggen och sedan blåsa lätt med en hårfön samtidigt som luggen kammas.

Ryamattor kännetecknas av dess lugg och kan handknytas men även tillverkas på maskin. Det är viktigt att dammsuga mattan i luggens riktning och att inte använda ett roterande munstycke på dammsugaren.

Trasmattor tillverkas, som det hörs på namnet, av just trasor och textilier i framförallt bomull som färgats. Trasmattan är lättskött och går i de flesta fall att tvätta i en rymlig tvättmaskin men kan vid tvätt krympa något. Det är därför mycket viktigt att följa de exakta tvättråden och tvätta i de angivna gradantalen. Efteråt ska mattan torkas snabbt och hängandes med ränderna nedåt för att inte överbliven färg ska krypa. Torka inte mattorna i torktumlare eller torkskåp.

Handvävda mattor tillverkas på vävstol av en eller två personer beroende på mattans bredd. För att inte utsätta luggen för långvarigt tryck av möbler är det bra att rotera mattan med jämna mellanrum. Mattan bör lämnas till en auktoriserad fackman för plantvätt.

Flatvävda mattor kallas också rölakan och är vändbara mattor som tillverkas för hand.

Kelimmattan, som är en typ av flatvävd matta, handvävs också men med ett tunnare garn. Detta innebär att man kan göra mer detaljerade mönster. Mattorna vävs i ull med varp av bomull eller lin.

Wiltonmattor är maskintillverkade vävda mattor som är uppkallad efter den knut som används i vävningen – Wiltonknuten. Dessa mattor tillverkas vanligtvis i Belgien. Mattan kan vara tillverkad i många olika material men har oftast en baksida av jute. Den vattenkänsliga baksidan gör att mattan bör lämnas till auktoriserad fackman för rengöring.

Handknutna mattor knyts på en lodrät varp och mönstret knyts utifrån en skiss. Så kallade orientmattor är handknutna mattor och har ofta gamla traditionella mönster som härstammar från den regionen de är gjorda i. Det är viktigt att dammsuga mattan i luggriktningen och eventuella fläckar bör tas bort omgående.

Viskosmattor är maskinvävda med frans och traditionella mönster. Mattan har en vacker lyster som ändrar sig beroende på hur ljuset faller i rummet och åt vilket håll mattan ligger. Varpen i mattan är tillverkad av polyester vilket gör den stabil och slitstark. En viskosmatta ska endast kemtvättas. Viskosmattor tenderar att släppa ifrån sig ludd den första tiden. Dammsug eller dra en lätt fuktad trasa över ytan för att samla ihop luddet. Efter några veckors användande kommer detta att avta.

Plastmattor är vävda mattor som tillverkas för hand eller på maskin av plastremsor i olika färger. Maskintvätta och dropptorka. Vädra gärna men inte i minusgrader då detta kan göra mattan skör.

Skötselråd

 • Mattan behöver dammsugas minst en gång i veckan. Häng ut och vädra mattan minst en gång per år.
 • Undvik direkt solljus och rotera mattan med jämna mellanrum för att bevara färgen. På detta sätt blir även slitaget på mattan mer jämnt fördelat.
 • Undvik att skaka eller piska mattan då kant och frans kan släppa. Ryck eller klipp inte av lösa trådar på en matta utan försök istället att fästa tråden med knutar.
 • Börja aldrig att gnida direkt på fläcken utan ta bort den utifrån och in för att minska risk för spridning. Välj fläckborttagningsmedel efter materialet i mattan och testa först på ett mindre synligt ställe.
 • Följ noga de anvisningar som finns på tvättrådsetiketten.
 • Beroende på material så får man räkna med en viss krympning 
vid tvätt.
 • Är du tveksam vid tvätt, lämna då mattan till en fackman.
 • Se till att golvet är torrt när du lägger på en matta med 
latexundersida, annars finns det risk för att mattan fastnar vid golvet.

Är du osäker på hur du ska behandla dina produkter är du välkommen att kontakta din närmaste Mio-butik.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2013